Terug naar Nieuws & Tips

Oproep voor artiesten voor Museum Night Fever 2024

Museum Night Fever 2023 at Bozar - artist on stage
MNF2023 © Anselme Drain
Mathilde Oechsner

Museum Night Fever vindt plaats op zaterdag 19 oktober 2024 in 33 Brusselse musea

Brussels Museums, dat het evenement in samenwerking met de musea organiseert, is op zoek naar jonge Brusselse kunstenaars, collectieven, studenten en kunstscholen, van alle achtergronden en disciplines, die in samenwerking met een deelnemend museum een deel van de programmatie uitwerken.

Wie kan deelnemen?

  • Elke persoon (kunstenaar, student…) of organisatie (collectief, culturele vereniging, jeugdcentrum, kunstschool) die in Brussel woont of werkt.
  • Tussen 16 en 35 jaar oud (of die kunstenaars tussen 16 en 35 jaar oud voortbrengen)
  • Alle artistieke disciplines worden aanvaard: visuele en plastische kunsten, dans, performance, muziek, circus, slam, VJ’s, DJ’s,… 
  • Elke persoon of organisatie die een artistiek project wil opzetten in een van de deelnemende musea: het programma Museum Night Fever is gebaseerd op een partnerschap tussen kunstenaar en museum. 
  • Brussels Museums wil met het programma Museum Night Fever de diversiteit van de Brusselse kunstscene weerspiegelen. We willen ruimte geven aan stemmen, mensen en artistieke voorstellen die ondervertegenwoordigd zijn in musea. Het evenement focust op toegankelijkheid en inclusie. Omdat MNF eerst en vooral een partnerschap is tussen kunstenaars en musea, en omdat we beseffen dat elk individu uniek is en specifieke noden kan hebben, zijn we bereid de nodige maatregelen te treffen om u zo goed mogelijk te begeleiden en van deze avond een unieke gebeurtenis te maken.

Hoe kan je deelnemen?

  1. Vul het online formulier in vóór 24 maart 2024.
  2. Brussels Museums verzamelt en centraliseert alle gegevens.
  3. Zodra we je aanvraag hebben geanalyseerd, nemen we contact met je op met meer gedetailleerde informatie over de organisatie van het evenement en de deelnemende musea.
  4. Op 28 maart 2024 wordt in Brussel een meet & greet georganiseerd (exacte tijd en plaats nog te bepalen). Op deze dag krijg je de kans om de 33 musea te ontmoeten.

Welke artistieke initiatieven worden gezocht?

Alle disciplines zijn welkom: beeldende en plastische kunst, dans, performance, muziek, circus, slam, VJ’s, DJ’s, enz. Artistieke voorstellen moeten gericht zijn op een groot publiek en meerdere keren per avond of doorlopend gepresenteerd kunnen worden. Het publiek is zeer divers, dus de artistieke voorstellen moeten meertalig zijn, zonder woorden of zo gepland zijn om voor iedereen toegankelijk te zijn.

De programmatie gebeurt in samenwerking met het museum. De artistieke voorstellen worden geïnspireerd door de locatie/​het gebouw, de collecties en tentoonstellingen of door een thema dat het museum met het publiek wil aansnijden. 

Het doel is iets unieks voor te stellen, speciaal ontworpen of geproduceerd voor Museum Night Fever 2024 in dit museum. 

Meer intieme formats, die een klein publiek, voorbereiding door het publiek of specifieke boekingen voor de activiteit vereisen, zijn niet geschikt voor het evenement.

Enkele voorbeelden uit het programma van 2023: dansworkshops, gebarenzang, live koken, open podium, digitale installaties, pop rock en latino muziek, jazzconcert, zeefdrukworkshop, acrobatisch circus, akoestische concerten, poëtische intermezzo’s, silent disco, dragshow…

Op onze sociale media @brusselsmuseums vind je foto’s en video’s van de laatste Museum Night Fever. De aftermovie is hier beschikbaar.

Enkele info over Museum Night Fever

Museum Night Fever is de museumnacht van Brussel: +/- 30 musea openen hun deuren tussen 19u en 01u en bieden in samenwerking met jonge Brusselse kunstenaars een feestelijk en eclectisch programma aan.

Museum Night Fever is een evenement voor jongeren en door jongeren: het programma richt zich op mensen tussen 16 en 35 jaar, en wordt gemaakt door Brusselse kunstenaars uit dezelfde leeftijdscategorie.

Een ticket (15 euro in voorverkoop) geeft toegang tot alle deelnemende musea tijdens de avond. Dit ticket is ook geldig voor een bezoek overdag aan een van de deelnemende musea in de maand na het evenement.

In 2023 namen meer dan 17.000 mensen deel aan Museum Night Fever. Elke persoon bezocht gemiddeld 2 à 3 musea tijdens de avond, in totaal meer dan 64.000 bezoeken. Meer dan 100 Brusselse kunstenaars en collectieven namen deel aan het programma in de 33 deelnemende musea.

Het evenement wordt georganiseerd door Brussels Museums, de vzw die meer dan 125 Brusselse musea verenigt, in samenwerking met de musea en tal van partners.

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren via mnf@​brusselsmuseums.​be

Volgende afspraak:

Meet & greet MNF 2024, 28 maart 2024