10 expo’s tegen de winterblues
Ontdek de stad in een heel nieuw licht met deze 10 boeiende tentoonstellingen die de winterblues vast en zeker verjagen!
1) Connecting - KANAL-Centre Pompidou
- Tot 3/12
De tentoonstelling onderzoekt hoe technologie ons leven beïnvloedt en vice versa. De expo laat ook zien hoe online relaties en gemeenschappen technologie als instrument gebruiken. Je ontdekt sculpturen, installaties en projecties die je onderdompelen in een wereld waarin levende en niet-levende dingen samensmelten. Connecting stelt de vraag wat het betekent om te leven in het tijdperk van de technologie. Neem zelf deel aan de tentoonstelling dankzij de interactieve installaties!
Het mooie en het vreemde komen samen in Kanal, voor jouw kijkplezier.
Meer info
2) Europalia Georgia : de avant-garde in Georgië - Bozar
- Tot 24/01/24
Bozar en Europalia laten je de artistieke schatten ontdekken van het Georgië van het begin van de 20e eeuw. Aan de hand van een groot aantal werken, waarvan de meeste in Georgië bewaard zijn gebleven, kan je je onderdompelen in de bruisende artistieke scène die de Georgische avant-garde kenmerkte. Met zijn nieuwe artistieke praktijken en een explosie van kleuren en technieken, is deze tentoonstelling een unieke kans om de Georgische kunst te leren kennen, op de plek waar Oost en West samenkomen.
Wil je nog meer te weten komen over Georgië en zijn cultuur? Bezoek dan zeker het Museum Kunst & Geschiedenis voor de expo Georgië: een verhaal van ontmoetingen.
Meer info
3) Jacques Cauda Baroque & Roll - Museum voor Spontane Kunst
- Tot 7/01/2024
Excentriek en onwerkelijk, in het Museum voor Spontane Kunst vergeet je de tijd.
Jacques Cauda neemt ons mee op reis, begeleid door de klanken van zijn favoriete muziekgenre: jazz. In zijn eigen woorden: “De muzieknoten die mijn oor binnenkomen verlaten mijn lichaam nooit als muzieknoten, maar als letters, woorden, kleuren, lijnen. Ik schrijf. Ik teken. Ik schilder.”
Zijn schilderijen zijn levendig en chaotisch. Ze roepen een breed scala aan emoties op bij de kijker, terwijl ze ook een gevoel van mysterie behouden.
Via zijn schilderijen vertelt Cauda ons over ongewone werelden, een stevige dosis uitbundigheid, perfect om de winterblues tegen te gaan.
Meer info
4) Ursula Schulz-Dornburg ‘Niemandslicht’ - Fondation A
- Tot 17/12/23
De beelden van de iconische fotografe Ursula Schulz-Dornburg zijn als toegangspoorten tot een andere tijd… Haar zwart-wit foto’s zijn een menselijke en oprechte weergave van de wereld, vol emotie. Ze tonen ons de landschappen van Azerbeidzjan, Armenië en Turkije en benadrukken het verband tussen architectuur en omgeving. Een poëtische en rauwe reis.
Meer info
5) Azam Masoumzadeh ‘Glad that I came, not sorry to depart’ - Argos
- Tot 23/12/23
Deze virtual reality-ervaring neemt je mee op reis naar een andere tijd: die van de Iraanse astroloog en wetenschapper Omar Khayyam. Meer dan duizend jaar geleden schreef hij 1000 verzen. Azam Masoumzadeh herinterpreteert deze verzen en inspireert zich hierbij op de Perzische miniatuurkunst. Een expo die alle grenzen van tijd en ruimte doet vervagen, een tocht van liefde naar dood, langs wegen van plezier en genot. Deze VR onderdompeling van 8 minuten bestaat uit 5 scènes, elk geïnspireerd door een ander gedicht.
Meer info
6) Mode & Art nouveau - Horta Museum ism Mode en Kant Museum en Museum van Elsene
- Tot 14/01/24
Dompel je onder in de wereld van de art nouveau op deze tentoonstelling die mode, architectuur en kunst combineert. Het Mode & Kant Museum, het Horta Museum en het Museum van Elsene bundelen hun schatten in het Horta Museum. Centraal in deze dialoog staan negen collectiestukken. De expo toont de essentie van de kledingstijl van die periode. Elegante jurken, delicate waaiers, vrouwenportretten en landschappen die de natuur oproepen: het vormde allemaal een tijdloze inspiratie voor de kunstenaars, kledingmakers en architecten van de art-nouveaubeweging. Een expo waar kunst en mode op een subtiele manier met elkaar worden verweven.
Meer info
7) Power - CIVA
- Tot 25/02/24
De tentoonstelling Power doet je nadenken over energie en politiek aan de hand van verschillende thema’s: geopolitiek, klimaatrechtvaardigheid, windturbines, recyclagecentra en meer. De rol van infrastructuur in energieverandering wordt in vraag gesteld door middel van sculpturen, installaties, tekeningen, plannen…
De expo laat je ook onderzoeken welke rol je zelf kan spelen op gebied van energie en politiek. Een onderwerp dat actueler is dan ooit! Laat je inspireren en leer vanalles bij op deze boeiende expo.
Meer info
8) Brussels Queer Graphics - Design Museum Brussels
- Tot 07/01/2024
De tentoonstelling Brussels Queer Graphics toont hoe LGBTQI+ personen in Brussel sinds de jaren 1950 visuele kunst en tekst hebben gebruikt om hun ideeën en waarden te delen. Ze toont hoe deze gemeenschappen hun identiteit en engagement hebben uitgedrukt door middel van beelden en woorden. De tentoonstelling beslaat 70 jaar, van de oprichting van het Belgisch Cultureel Centrum in 1953 tot nu, en verkent het dagelijks leven, het activisme en de culturele geschiedenis van de LGBTQI+ gemeenschappen. De expo is verre van exhaustief maar biedt een blik op deze tijdsperiode en op de verschillende ervaringen van deze gemeenschappen.
Meer info
9) Erfgenames - Sint-Gorikshallen
- Tot 31/12/23
Moeders, zussen en dochters vinden elkaar in de Sint-Gorikshallen. Deze tentoonstelling creëert een dialoog tussen kunstenaars uit de art nouveau en hedendaagse artiesten. Hoewel de art nouveau voorstander was van artistieke gelijkheid, werden vrouwelijke kunstenaars vaak geassocieerd met mannen of onzichtbaar gemaakt door de sociale normen van die tijd. Deze tentoonstelling wil hun bijdrage onthullen en vieren en biedt een nieuw inclusief perspectief op hun artistieke nalatenschap.
Meer info
10) Unfree Labour - La Fonderie
- Tot 21/01/2024
De tentoonstelling Unfree Labor stelt het vermogen om zelf ons werk te kiezen ter discussie en laat mensen zien die vastzitten in onzekere jobs. De expo toont hoe er nog altijd dwangarbeid bestaat en laat de verhoudingen zien tussen machthebbenden en ondergeschikten. Aan de hand van concrete gevallen zoals fietskoeriers, huishoudelijk personeel en gevangenisarbeid word je uitgenodigd om na te denken over de economische, juridische en emotionele druk die mensen ertoe brengt om oneerlijke werkomstandigheden te aanvaarden. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen studenten uit België, Duitsland en Luxemburg en biedt een frisse kijk op actuele sociale kwesties.