Onze projecten

Art Nouveau Pass

Ontdek de parels van de art nouveau in Brussel in een handig en voordelig pakket! 

Met deze pas, die 9 maanden geldig is, kan je 3 art-nouveausites en/​of tentoonstellingen bezoeken en genieten van kortingen op rondleidingen, art-nouveauwinkels en brasseries.

Twee formules zijn beschikbaar

€ 20 = 3 musea of tijdelijke tentoonstellingen (zonder het Solvayhuis) kortingen op rondleidingen, brasseries en art-nouveauwinkels 

€ 30 = 2 musea of tijdelijke tentoonstellingen + het Solvayhuis + kortingen op rondleidingen, brasseries en art-nouveauwinkels.

Hoe werkt de pass?

Je pass is 9 maanden geldig. Met andere woorden: wanneer je je pass koopt, heb je vanaf het moment van de aankoop 9 maanden de tijd om de locaties en tentoonstellingen te bezoeken of van de kortingen te genieten. Het is niet mogelijk om hetzelfde museum meer dan één keer te bezoeken met je pass.

Je kunt ervoor kiezen om deze pass digitaal te gebruiken (de pass wordt opgeslagen op je smartphone) of in papieren versie te ontvangen (in dat geval wordt de pass door jou of in het toeristisch infokantoor afgedrukt).

Bij aankoop van de pass ontvang je een papieren brochure. Deze bevat alle informatie over de pass, een presentatie van de partners en je kortingsbonnen. De brochure kan worden afgehaald in een van de toeristische infokantoren* of in de deelnemende art-nouveaumusea (met uitzondering van de tentoonstellingslocaties).


Moet ik mijn bezoeken vooraf reserveren?

Je hoeft je bezoek niet vooraf te reserveren, behalve voor drie locaties: het Solvayhuis, het Cauchiehuis en het Hortamuseum. Ben je van plan om een van deze drie musea te bezoeken, dan raden we je aan om voor de aankoop van je pass te zien of de nog vrije timeslots wel degelijk passen voor je.

  • Om de beschikbare slots voor het Solvayhuis te raadplegen, klik hier. Heb je al een pas? Reserveer hier je bezoek. 
  • Om de beschikbare slots te raadplegen en je bezoek aan het Cauchiehuis te reserveren, klik hier. Selecteer Art Nouveau Pass bij je reservering.
  • Om de beschikbare slots te raadplegen en je bezoek aan het Hortamuseum te reserveren, klik hier. Selecteer Art Nouveau Pass bij je reservering.

Belangrijk om weten: voor het Solvayhuis en het Cauchiehuis worden er van tijd tot tijd nieuwe slots toegevoegd. 

Let op: Aan de gevel van het Solvayhuis worden momenteel werkzaamheden uitgevoerd. Er is een stelling geplaatst om het gebouw van buiten een extra renovatie te geven. Voorziene einde van de werken: januari 2024.


Waar kan ik de pass kopen?

Online of in een van de toeristische infokantoren van visit.brussels:

  • Kantoor Grote Markt (Stadhuis van Brussel): Elke dag van 9u tot 18u - Op 24/12 en 31/12 van 9u tot 15u - Gesloten op 1/1 en 25/12. Een hellingbaan is beschikbaar op aanvraag ter plaatse.
  • Kantoor Kunstberg (BIP, Koningsstraat 2): Elke dag van 9u30 tot 17u30 - Op 21/7, 24/12 en 31/12 van 9u30 tot 15u - Gesloten op 1/1 en 25/12. Toegang voor personen met beperkte mobiliteit (PBM), Koningsstraat, 6.

Nog vragen?

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar info@artnouveaupass.brussels of ons op te bellen op 02/513 89 40.

Ontdek 9 art nouveau musea en huizen

Belgisch Stripcentrum

Sinds het Stripmuseum in 1989 haar intrek heeft genomen in één van de architecturale parels van Victor Horta verbindt het art nouveau en de negende kunst.

Solvayhuis

Het wordt unaniem erkend als één van de meest bijzondere realisaties van Horta en is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hôtel Van Eetvelde © Jean Michel Byl

Van Eetvelde Hotel

Het van Eetvelde Hotel was, in de woorden van Victor Horta, het meest gedurfde dat hij ooit had gedaan”.

Winkel Wolfers frères (Museum Kunst & Geschiedenis)

In 1912 wordt de beroemde edelsmid-juwelier Wolfers Frères ingehuldigd. In 1973 wordt het winkelmeubilair door de familie Wolfers geschonken aan het Museum Kunst & Geschiedenis.

Autriquehuis

Het eerste historische gebouw van Victor Horta luidt de geboorte van de art nouveau in. Dit huis geeft een beter inzicht in het historische en esthetische belang van de klassieke Brusselse herenhuizen.

Cauchiehuis

Het Cauchiehuis, het eigen woonhuis-atelier van het kunstenaarsduo Paul Cauchie en Caroline Voet, is een van de parels van de Brusselse art nouveau.

Maison Hannon stairs © Paul Louis

Hannonhuis

Het Hannonhuis is een van de meesterwerken van de art nouveau in Brussel, op het kruispunt van de Belgische en de Franse art nouveau, met een symbolistische en dromerige inslag.

Muziekinstrumentenmuseum

Het Old England’-gebouw wordt ook vandaag nog omschreven als een parel van de Brusselse art nouveau’, hoewel de architect ervan, Paul Saintenoy, eigenlijk geen echte specialist was in art nouveau.

Horta Museum

Het Hortamuseum is gevestigd in het eigen huis en het atelier van architect Victor Horta. Deze gebouwen werden door de architect opgetrokken tussen 1898 en 1901 op het hoogtepunt van de art nouveau.

Kies uit 11 uitzonderlijke tentoonstellingen

Back to nature 1900

14/02 > 15/10/2023 - Met deze capsule-tentoonstelling belicht het Museum van de Stad Brussel het rijke art-nouveau-erfgoed dat bewaard wordt in de collecties van de stad.

Privat Livemont. Bloemenpracht!

09/03/2023 > 14/01/2024 - Het Autriquehuis presenteert het werk en leven van Privat Livemont, een emblematische Brusselse art-nouveaukunstenaar.

Victor Horta versus Art nouveau. Horta’s vocabulary

23/03/2023 > 08/01/2024 - Deze tentoonstelling wil een andere kant van Horta laten zien. Laten we de stijlkwesties en stereotiepe beeldvorming over deze architect even vergeten. Laten we zelfs proberen afstand te nemen van de art nouveau.

Belgische Art(s) Nouveau(x)

01/06/2023 > 05/06/2024 - In 1900 was Brussel, in volle industriële revolutie, het proefterrein van een nieuwe subversieve stijl: de art nouveau. Een stijl? Neen, eerder een geestesgesteldheid en een onverzadigbaar geloof in de moderniteit.

Aubecq : Fragmenten - Indringende ervaring in Hôtel Aubecq

24/06/2023 > 31/12/2023 - LAB·AN, gevestigd in de uitbreiding van het Hôtel de Maître aan de Palmerstonlaan 2, nodigt u uit om de tentoonstelling « Aubecq: Fragmenten » te ontdekken, een meeslepende ervaring over het Hôtel Aubecq, een belangrijk creatie van Victor Horta.

Résonances. Rencontre entre l’Art nouveau et le design plastique

15/09/2023 > 14/01/2024 - Resonanties is een ontmoeting tussen stukken uit de Plastic Design Collection van het Design Museum Brussels en art-nouveaustukken uit Brusselse privécollecties.

Josef Hoffmann. Beyond Beauty and Modernity

06/10/2023 > 14/04/2024 - Van oktober 2023 tot april 2024 organiseert het Museum Kunst & Geschiedenis plant een tentoonstelling van het werk van de Oostenrijkse architect en designer Josef Hoffmann.

Victor Horta en de grammatica van art nouveau

17/10/2023 > 07/01/2024 - Wat blijft er over van Horta’s art nouveau als we abstractie maken van de stijl en als we zijn typische vegetale vocabularium wegdenken?

Art Nouveau en Strips

01/12/2023 > 31/03/2024 (nieuwe data) - Naast simpelweg de weergave van art nouveau in strips, zal de tentoonstelling, op een originele manier, de relatie tussen de twee kunsten belichten.

Mode & Art nouveau

15/11/2023 > 15/01/2024 - Het Hortamuseum zal de collecties mode en accessoires van het Museum Mode en Kant uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw herbergen.

Geniet van interessante kortingen

ARAU - Atelier de recherche et d’actions urbaines

- €3 op rondleidingen - ARAU schrijft volop mee aan het art-nouveaujaar 2023 en stelt een reeks rondleidingen voor die je laten kennismaken met de mooiste art- nouveaugebouwen van de stad.

Art Nouveau. Uitzonderlijke objecten met een verhaal.

Gratis rondleiding - Ontdek in deze tentoonstelling meesterwerken uit de collectie art nouveau van de Koning Boudewijnstichting en de bijzondere verhalen die achter deze objecten schuilen.

Brasserie Horta

Gratis koffie - Combineer je bezoek aan het Belgisch Stripcentrum met een lekkere Belgische schotel of een dessert in een art-nouveaukader ontworpen door Victor Horta.

Bruxelles Bavard

-€ 3 op rondleidingen - In 2023 viert Brussel de art nouveau, de ideale gelegenheid voor Brussel Babbelt om enkele boeiende rondleidingen voor te stellen.

City runs

-25% op rondleidingen - Trek je joggingschoenen aan en loop mee voor een 8 km lange tocht langs de mooiste gevels van deze architectuurstroming, zoals het Huis Hankar of het Hotel Otlet.

De Ultieme Hallucinatie

Gratis cocktail - Het Hotel Cohn-Donnay -beter bekend onder de naam van de brasserie die het herbergt- blaast als emblematische art-nouveauplek zijn lange traditie van Kunst en Cultuur nieuw leven in.

Halles Saint-Géry

Gratis koffie/​soft - De Sint-Gorikshallen zetten art nouveau het hele jaar 2023 in de kijker! De multidisciplinaire tentoonstelling «Arabesque» gaat op zoek naar de organische banden tussen het hedendaagse Brusselse circus en de art- nouveau-architectuur.

Autriquehuis shop

-10%. In de shop van het Autriquehuis, het eerste monument van Victor Horta, kan je terecht voor boeken, stripverhalen en ansichtkaarten over art nouveau, maar ook voor een gamma producten met de afbeelding van het huis.

Boutique Maison Cauchie

-5€ op het boek Het Cauchiehuis : tussen droom en daad” - Dit fascinerende boek vertelt het verhaal van het Cauchiehuis en zijn scheppers, het ontwerperskoppel Paul en Lina Cauchie.

Pro Velo

-30% op rondleidingen. - In het kader van het art-nouveaujaar nodigt Pro Velo je elke tweede zaterdag van de maand uit voor een tocht in de sporen van een bekende art-nouveaupersoon.