Onze projecten

Art Nouveau Pass

Ontdek de parels van de art nouveau in Brussel in een handig en voordelig pakket. 

Met deze pas, die 9 maanden geldig is, kan je 3 art-nouveausites en/​of tentoonstellingen bezoeken en genieten van kortingen op rondleidingen, art-nouveauwinkels en brasseries.

Twee formules zijn beschikbaar

€ 20 = 3 musea of tijdelijke tentoonstellingen (zonder het Solvayhuis) kortingen op rondleidingen, brasseries en art-nouveauwinkels 

€ 30 = 2 musea of tijdelijke tentoonstellingen + het Solvayhuis + kortingen op rondleidingen, brasseries en art-nouveauwinkels.

Wil je iemand speciaal blij maken? 

Personaliseer je cadeau met de Art Nouveau Pass-geschenkomslag. Stop simpelweg de Art Nouveau Pass en zijn gids erin en je cadeau staat klaar! 

Het geschenkomslag en de gids zijn gratis verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren op vertoon van de pas.

Hoe werkt de pass?

Je pass is 9 maanden geldig. Met andere woorden: wanneer je je pass koopt, heb je vanaf het moment van de aankoop 9 maanden de tijd om de locaties en tentoonstellingen te bezoeken of van de kortingen te genieten. Het is niet mogelijk om hetzelfde museum meer dan één keer te bezoeken met je pass.

Je kunt ervoor kiezen om deze pass digitaal te gebruiken (de pass wordt opgeslagen op je smartphone) of in papieren versie te ontvangen (in dat geval wordt de pass door jou of in het toeristisch infokantoor afgedrukt).

Bij aankoop van de pass ontvang je een papieren brochure. Deze bevat alle informatie over de pass, een presentatie van de partners en je kortingsbonnen. De brochure kan worden afgehaald in een van de toeristische infokantoren* of in de deelnemende art-nouveaumusea (met uitzondering van de tentoonstellingslocaties).


Moet ik mijn bezoeken vooraf reserveren?

Je hoeft je bezoek niet vooraf te reserveren, behalve voor drie locaties: het Solvayhuis, het Cauchiehuis en het Hortamuseum. Ben je van plan om een van deze drie musea te bezoeken, dan raden we je aan om voor de aankoop van je pass te zien of de nog vrije timeslots wel degelijk passen voor je.

  • Om de beschikbare slots voor het Solvayhuis te raadplegen, klik hier. Heb je al een pas? Reserveer hier je bezoek. Let op: Art Nouveau Pass slots voor het Solvayhuis zijn exclusief voor pashouders. Deze slots worden niet gedeeld met mensen die een individueel ticket hebben gekocht.
  • Om de beschikbare slots te raadplegen en je bezoek aan het Cauchiehuis te reserveren, klik hier. Selecteer Art Nouveau Pass bij je reservering.
  • Om de beschikbare slots te raadplegen en je bezoek aan het Hortamuseum te reserveren, klik hier. Selecteer Art Nouveau Pass bij je reservering.

Belangrijk om weten: voor het Solvayhuis en het Cauchiehuis worden er van tijd tot tijd nieuwe slots toegevoegd. 

Let op: Aan de gevel van het Solvayhuis worden momenteel werkzaamheden uitgevoerd. Er is een stelling geplaatst om het gebouw van buiten een extra renovatie te geven. Voorziene einde van de werken: januari 2024.


Waar kan ik de pass kopen?

Online of in een van de toeristische infokantoren van visit.brussels:

  • Kantoor Grote Markt (Stadhuis van Brussel): Elke dag van 9u tot 18u - Op 24/12 en 31/12 van 9u tot 15u - Gesloten op 1/1 en 25/12. Een hellingbaan is beschikbaar op aanvraag ter plaatse.
  • Kantoor Kunstberg (BIP, Koningsstraat 2): Elke dag van 9u30 tot 17u30 - Op 21/7, 24/12 en 31/12 van 9u30 tot 15u - Gesloten op 1/1 en 25/12. Toegang voor personen met beperkte mobiliteit (PBM), Koningsstraat, 6.

Nog vragen?

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om een mailtje te sturen naar info@artnouveaupass.brussels of ons op te bellen op 02/513 89 40.

Ontdek 9 art nouveau musea en huizen

Belgisch Stripcentrum

Sinds het Stripmuseum in 1989 haar intrek heeft genomen in één van de architecturale parels van Victor Horta verbindt het art nouveau en de negende kunst.

Solvayhuis

Het wordt unaniem erkend als één van de meest bijzondere realisaties van Horta en is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hôtel Van Eetvelde © Jean Michel Byl

Van Eetvelde Hotel

Het van Eetvelde Hotel was, in de woorden van Victor Horta, het meest gedurfde dat hij ooit had gedaan”.

Winkel Wolfers frères (Museum Kunst & Geschiedenis)

In 1912 wordt de beroemde edelsmid-juwelier Wolfers Frères ingehuldigd. In 1973 wordt het winkelmeubilair door de familie Wolfers geschonken aan het Museum Kunst & Geschiedenis.

Autriquehuis

Het eerste historische gebouw van Victor Horta luidt de geboorte van de art nouveau in. Dit huis geeft een beter inzicht in het historische en esthetische belang van de klassieke Brusselse herenhuizen.

Cauchiehuis

Het Cauchiehuis, het eigen woonhuis-atelier van het kunstenaarsduo Paul Cauchie en Caroline Voet, is een van de parels van de Brusselse art nouveau.

Hannonhuis

Het Hannonhuis is een van de meesterwerken van de art nouveau in Brussel, op het kruispunt van de Belgische en de Franse art nouveau, met een symbolistische en dromerige inslag.

Muziekinstrumentenmuseum

Het Old England’-gebouw wordt ook vandaag nog omschreven als een parel van de Brusselse art nouveau’, hoewel de architect ervan, Paul Saintenoy, eigenlijk geen echte specialist was in art nouveau.

Horta Museum

Het Hortamuseum is gevestigd in het eigen huis en het atelier van architect Victor Horta. Deze gebouwen werden door de architect opgetrokken tussen 1898 en 1901 op het hoogtepunt van de art nouveau.

Geniet van interessante kortingen

ARAU - Atelier de recherche et d’actions urbaines

- €3 op rondleidingen - Als pionier in het vooropstellen en beschermen van het Brusselse Art Nouveau erfgoed, biedt ARAU u zijn klassieke en historische rondleidingen, maar ook nieuwe routes gebaseerd op originele en zelfs unieke thema’s.

Brasserie Horta

Gratis koffie - Combineer je bezoek aan het Belgisch Stripcentrum met een lekkere Belgische schotel of een dessert in een art-nouveaukader ontworpen door Victor Horta.

Le Perroquet

Gratis koffie/​thee - Ontdek Le Perroquet, een restaurant volledig in de Art-Nouveau geest, versierd met prachtige glasramen en sgraffiti, gelegen op de Zavel. Je kan er genieten van lekkere pita’s en verschillende soorten salades.

City runs

-25% op rondleidingen - Trek je joggingschoenen aan en loop mee voor een 8 km lange tocht langs de mooiste gevels van deze architectuurstroming, zoals het Huis Hankar of het Hotel Otlet.

De Ultieme Hallucinatie

-5€ op de hallucinante rondleidingen + 1 Gratis cocktail - Het Hotel Cohn-Donnay -beter bekend onder de naam van de brasserie die het herbergt- blaast als emblematische art-nouveauplek zijn lange traditie van Kunst en Cultuur nieuw leven in.

Fragile Atelier

-5€ op een inleidende workshop glas-in-lood - Een fundamenteel onderdeel van de Art Nouveau, deze inleidende workshop laat je kennismaken met de geschiedenis en de technieken van glas-in-lood, en daarna met een van uw creaties naar huis gaan.

Autriquehuis shop

-10%. In de shop van het Autriquehuis, het eerste monument van Victor Horta, kan je terecht voor boeken, stripverhalen en ansichtkaarten over art nouveau, maar ook voor een gamma producten met de afbeelding van het huis.

Boutique Maison Cauchie

-5€ op het boek Het Cauchiehuis : tussen droom en daad” - Dit fascinerende boek vertelt het verhaal van het Cauchiehuis en zijn scheppers, het ontwerperskoppel Paul en Lina Cauchie.

Pro Velo

-30% op rondleidingen. - In het kader van het art-nouveaujaar nodigt Pro Velo je elke tweede zaterdag van de maand uit voor een tocht in de sporen van een bekende art-nouveaupersoon.