Terug naar Nieuws & Tips

9 hotspots voor hedendaagse kunst in Brussel

Anujin Magnaijargal

De New York Times noemt ons het nieuwe Berlijn”. We zijn altijd dankbaar voor wat erkenning, maar moeten complimenten aan Brussel per se in vergelijkingen komen? Deze warme stad met al haar kunstbeurzen en galerijen verwelkomt al sinds jaar en dag avant-garde kunstenaars met open armen.

Musea en kunstinstellingen hebben een cruciale rol te spelen in het reflecteren van onze maatschappij. Een uniforme identiteit nastreven is passé en bovenal blasé. De diversiteit van onze samenleving vieren en voorgekauwde normen in vraag stellen, daar gaat het in de programmatie van deze volgende 9 parels om.

ARGOS

ARGOS, een toonaangevend centrum gewijd aan de audiovisuele kunsten, heeft een collectie van meer dan 5000 kunstfilms en -video’s van de jaren 60 tot nu. Speciale tentoonstellingen die een andere licht schijnen op onze hedendaagse maatschappij, voorstellingen, evenementen en rondleidingen maken het plaatje af. 

BOZAR

Een paleis waar iedereen zijn of haar geluk vindt. BOZAR staat altijd garant voor een krachtig, multidisciplinair programma. De hedendaagse creatie en inspiratie is alomtegenwoordig in dit Hortagebouw vol tijdelijke tentoonstellingen, festivals, evenementen, lezingen en in-situ kunstwerken. 

Brussels Design Museum

Ontstaan rond een uitgebreide collectie van plastic design van de jaren vijftig tot nu het Plasticarium’ heeft dit museum als doel om design van vroeger en nu zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. 

CENTRALE for Contemporary Art

Gelegen in een voormalige elektriciteitscentrale aan het Sint-Katelijneplein, focust dit centrum voor hedendaagse kunst van Brussel-Stad op net dat: de artistieke creaties van Brusselse kunstenaars tot het grote publiek brengen. 

Fondation A

La Fondation A se consacre à la création, la connaissance et la conservation de l’image photographique. Comme acteur culturel ancré dans la vie du quartier, elle organise en moyenne 3 expositions par an, accompagnées d’ateliers de lecture et d’écriture de l’image à l’attention des jeunes et des enfants. 

A Stichting

Net naast het WIELS ligt de A Stichting, die zich met passie inzet voor de creatie, de kennisvergaring en het behoud van fotografie. Deze culturele acteur is diepgeworteld in het wijksleven en organiseert 3 tentoonstellingen per jaar, samen met talloze lezingen en workshops voor jongeren en kinderen.

Fondation CAB

De Fondation CAB is een rustpunt voor elke liefhebber van minimalistische en conceptuele kunst. Gevestigd in een voormalig magazijn in Art Deco-stijl uit de jaren 1930, leent de ruimte zich tot talrijke experimenten van kunstenaars met unieke werkwijzes. 

MIMA

Sinds 2016 biedt MIMA een frisse, nieuwe blik op hedendaagse kunst. Definities zijn voorbijgestreefd, het museum tacklet de universele thema’s dankzij zijn leger aan huidige en alternatieve kunstenaars dat museologie al graag eens op z’n kop draait. 

WIELS

Al meer dan 10 jaar lang is WIELS een referentie in de hedendaagse kunst dankzij zijn tijdelijke tentoonstellingen van (inter)nationale kunstenaars. Gelegen in een voormalige brouwerij met een opvallende modernistische architectuur, is dit centrum een plek waar opkomende talenten en gevestigde waarden in dialoog gaan en zo de belangrijkste maatschappelijke thema’s van vandaag aanpakken.