Terug naar Nieuws & Tips

10 tentoonstellingen om je zintuigen te prikkelen dit voorjaar 2023

Anujin Magnaijargal

Klaar om je uit je winterse cocon te rekken en de warmte en vreugde van de lente te verwelkomen? Want we hebben 10 tijdelijke tentoonstellingen voor je waar je deze lente naar uitkijkt en waardoor je bijna elk weekend je huis uit springt. Dus, laten we ons opwarmen en er meteen in springen!

1. Het Broodhuis: Back to the Nature 1900”

14.02.2023 - 15.10.2023

De Tussenhaakjes Zaal’ van het Broodhuis, een ruimte waar de curatoren van het museum een selectie van stukken uit hun nieuw verworven collectie aanbieden, is klaar voor een nieuwe capsule-tentoonstelling.

Deze keer richten ze de schijnwerper op het rijke Art Nouveau erfgoed van onze stad en hoe de kunstenaars zich lieten inspireren door de natuur aan het begin van de 20ste eeuw. De subtiele esthetiek en de krachtige lijnen en vormen van planten en bloemen trokken hun aandacht. Evenals de sublieme weergave van de vrouw in talloze variaties.

Ontdek deze betoverende selectie werken, waarvan de meeste zelden of nooit eerder zijn tentoongesteld.

2. MIMA: Local Heroes”

03.02.2023 28.05.2023

Heb je ooit mensen zware sporten zien beoefenen in een museumruimte? Misschien yoga bij speciale gelegenheden en anders je benen en armen stretchen tijdens je bezoek was wat je mocht doen ten maximum? 

Want het MIMA hier verandert hun hele museum in een tempel van het boksen, de zogenaamde Edele Kunst. Daarmee biedt het museum je niet alleen oefening voor het lichaam, maar ook oefening voor de geest. Deze discipline wordt hier tot een seculiere cultus verheven door een artistieke visie te combineren met het dagelijks gebruik van de trainings- en gevechtsruimtes door boksers.

Bekijk zeker hun dagelijkse sportprogramma, uitzonderlijke evenementen en verlengde avondopenstellingen voor de beste ervaring.

3. Bibliotheca Wittockiana - Museum van de Boekband en de Boekkunsten: Design-a-Book”

12.02.2023 — 30.04.2023

De Wittockiana en het Atelier du Livre de Mariemont, gedreven door hetzelfde verlangen om boeken te bestuderen, over te dragen en te presenteren, bundelen hun krachten om een tentoonstelling te presenteren die gewijd is aan hedendaagse praktijken rond boekontwerp in België.

De tentoongestelde creaties zijn gericht op onderzoek en innovatie: ze stellen het medium boek zelf, zijn materialiteit, de lees- en schrijfpraktijken en de relatie tussen teksten en beelden in vraag. Bekijk en leer meer over dit onderzoek aan de hand van 50 geselecteerde werken waarin boekbinden, boekontwerp, typografie, fotografie, performance en installatie verder worden uitgediept.

4. Huis van de Europese geschiedenis: Weggooien. De Geschiedenis van een Moderne Crisis”

18.02.2023 — 14.01.2024

Afval. Vuilnis. Vanaf de oudheid tot heden heeft de mensheid een complexe relatie met, en vele namen voor, wat ze weggooit. Weggooien - De Geschiedenis van een Moderne Crisis” zal de verborgen geschiedenis van afval in Europa blootleggen. Als we inderdaad zijn wat we weggooien, wat vertelt het afval van Europa ons dan over het verleden, het heden en de toekomst?

Voordat u de tentoonstelling bezoekt, raden wij u aan het volledige programma van het museum te bekijken, want er is een grote verscheidenheid aan activiteiten rond het thema van de tentoonstelling, zoals rondleidingen, een concert/​demonstratie van gerecycleerde muziekinstrumenten en speciale rondleidingen op carte blanche door de locals die aan het project hebben deelgenomen en mensen die in afvalgerelateerde sectoren hebben gewerkt.

5. Art et Marges Museum, Botanique, CENTRALE for Contemporary Art & Tiny Gallery: Photo | Brut BXL

24.11.2022 – 19.03.2023

PHOTO | BRUT BXL is een project van tentoonstellingen en multidisciplinaire evenementen gecoördineerd door het Centre d’Art Brut et Contemporain La ” S ” Grand Atelier1 (Vielsalm) in samenwerking met Bruno Decharme, verzamelaar en oprichter van abcd-art brut in Parijs, en 4 partnerorganisaties gevestigd in Brussel: Botanique, CENTRALE for Contemporary Art, Art et Marges Museum en Tiny Gallery.

De volledige tentoonstelling op deze 4 verschillende locaties omvat honderden foto’s uit de PHOTO | BRUT collectie Bruno Decharme & compagnie” tentoongesteld in Arles, installaties, workshops, performances, twee studiedagen en nieuwe publicaties. Het programma is gebaseerd op het thema rauwe fotografie”. Door middel van foto’s, fotomontages of fotocollages onthullen deze makers, meestal autodidact, hun persoonlijke universums door middel van werken die buiten de conventionele artistieke circuits zijn geproduceerd. Dit weinig geëxploreerde onderzoeksgebied over outsiderkunst opent een weg naar vernieuwende praktijken op het gebied van fotografie en draagt zo bij tot een nieuwe kijk op dit medium. Dit project stelt dus de rol van de verzamelaar, zijn of haar macht over de categorisering van de makers en de fotografie in vraag.

6. Bozar: Swedish Ecstasy”

17.02.2023 – 21.05.2023

Dit voorjaar zijn alle ogen gericht op het hoge noorden. We kennen Zweden vooral van zijn pragmatisme, grote ingenieurs en ondernemers. Maar er is een belangrijk maar minder bekend aspect van het spirituele leven van de natie, zichtbaar in haar kunst en literatuur. Bozar organiseert daarom een tentoonstelling die een aantal boegbeelden uit de Zweedse kunstwereld samenbrengt. Mystiek en esoterische speculatie lopen als een rode draad door hun werk.

De tentoonstelling toont werk van enkele van de belangrijkste literaire figuren van het land, van de 18e-eeuwse Emanuel Swedenborg tot de eeuwwisseling met August Strindberg, die bekend staat als schrijver maar ook prachtige tekeningen en schilderijen maakte. In dezelfde periode vinden we beeldende kunst van visionairs als C.F. Hill, Ernst Josephson en Hilma af Klint.

7. The René Magritte Museum – Museum voor Abstracte Kunst: Renée Demeester. Abstracte landschappen”

26.11.2022 – 03.09.2023

Het Museum voor Abstracte Kunst wijdt een solotentoonstelling aan Renée Demeester, een Belgische kunstenares die in april 2022 is overleden. De tentoonstelling Abstracte landschappen’ geeft het publiek de kans om kennis te maken met deze getalenteerde en discrete kunstenares. Zij was een opmerkelijke figuur van de Belgische abstractie in de jaren 60 en 80 en wist haar eigen stijl te ontwikkelen en te laten evolueren.

8. Fondation A Stichting: Graciela Iturbide – Shadow Lines”

21.01.2023 – 02.04.2023

Bezoek Shadow lines” in A Stichting voor de meest complete tentoonstelling in België over het werk van de Mexicaanse fotografe Graciela Iturbide, van de jaren 1970 tot nu. De tentoonstelling verzamelt meer dan honderd beelden, op de grens van het alledaagse en het wonderbaarlijke, en biedt een nieuwe kijk op het werk van de meest gerenommeerde Latijns-Amerikaanse fotografe, winnares van de W. Eugene Smith (1987) en Hasselblad (2008) awards. 

Van de portretten van vrouwen in Juchitán, die haar internationaal bekend maakten, tot de Seri-indianen van de Sonora-woestijn, van de Naturata-serie, gemaakt in de botanische tuin van Oaxaca, tot de dorre en ontvolkte gevoelens van het zuiden van de Verenigde Staten, Graciela Iturbide vangt de magie in het gewone.

9. Boghossianstichting – Villa Empain: Ornamentum”

18.11.2022 – 14.05.2023

Een juweel van een kunstenaar is net als een schilderij of een beeldhouwwerk een kunstwerk. Geboren uit dezelfde creatieve benadering, heeft het dezelfde kracht, dezelfde poëzie en vermogen om op te roepen, en soms dezelfde humor. Alleen hun doel onderscheidt ze van elkaar.

Geïnspireerd door haar persoonlijke favorieten, weerspiegelt deze tentoonstelling de passie van Diane Venet voor creatie: eclectisch, speels en veeleisend. Doorheen de tentoonstelling zijn de grote moderne en hedendaagse stromingen vertegenwoordigd: surrealisme, abstracte kunst, POP Art, nieuwe realisten, kinetische kunst, minimal art en conceptuele kunst.

10. WIELS: D Possessions”

28.01.2023 – 23.04.2023

De tentoonstelling D POSSESSIONS lokt ons in een allegorische scenografie bestaande uit nieuw geproduceerde sculpturen en collages die verband houden met de inflatie van politieke en spirituele crises. Als een moderne exorcist probeert Danai Anesiadou niet alleen haar materiële bezittingen te zuiveren en te transformeren, maar ook de energiestromen die om ons heen trillen.

Voor haar tentoonstelling in WIELS probeert Anesiadou al haar materiële bezittingen in te kapselen: huishoudelijke voorwerpen, schoenen en kleding, waardevolle bezittingen - alles wordt gestold in uitbundige assemblages van hars en grote hoeveelheden metaalsplinters. De kern is een verlangen om zich te ontdoen van alle persoonlijke bezittingen door ze om te zetten in orgonites.

Nou, heb je je favorietjes al uitgekozen? Of vind je dat wij nog andere tentoonstellingen hebben gemist in deze artikel? Bekijk dan zeker onze volledige agenda voor meer tentoonstellingen en check onze socials voor meer inspiratie.