Terug naar Nieuws & Tips

10 tentoonstellingen en musea om te bezoeken met het hele gezin dit eindejaar

Sara Alonso

De wintervakantie is het perfecte moment om met de familie naar een museum te gaan. Hou je van geschiedenis? Ben je een kunstliefhebber? Op zoek naar inspiratie voor een uitstap met de kinderen, of wil je je ouders een keer verwennen? Hier zijn 10 tentoonstellingen en musea in Brussel om te bezoeken tijdens de vakantie, die zeker alle generaties zullen bekoren.

1) CornebidouilleMuseum voor Fantastische Kunst

  • Vanaf 23/12

Vanaf 5 jaar

Het Museum voor Fantastische Kunst viert 20 jaar magie met Cornebidouille, de ondeugende heks die haar intrek neemt in het hart van het museum. Ze neemt je mee op een tocht door haar gekke, fantasierijke wereld. 

Aan de hand van 6 albums, geïllustreerd door Magali Bonniol en geschreven door Pierre Bertrand, ontdek je de avonturen van deze sympathieke heks. De expo brengt de meest emblematische momenten uit het leven van Cornebidouille samen en creëert zo een unieke visuele en verhalende ervaring.

Een ontdekkingsboekje met fascinerende details over de wereld van de heks is beschikbaar. 

Opgelet: deze tentoonstelling is niet voor bangeriken! 

Meer informatie

2) Choco-Story Brussels

Vanaf 5 jaar

Geen feestseizoen in België zonder chocolade! Choco-Story neemt je mee door de geschiedenis van de chocolade, van de Azteken tot Belgische pralines, in een reeks interactieve thematische zalen. Om je bezoek met een zoete noot af te sluiten, kun je zien hoe professionele chocolatiers pralines maken, en natuurlijk proeven! 

Zoetekauwen kunnen ook een workshop boeken om zelf pralines te leren maken. 

De perfecte manier dus om de komende feestdagen door te brengen, met een vleugje zoete magie! 

Meer informatie


3) Le Loup en slip stelt zich tentoon - Belgisch Stripcentrum

  • Vanaf 19/12

Vanaf 6 jaar

Ontdek Le Loup en slip (letterlijk: De Wolf in onderbroek) in het Stripmuseum! Je herkent hem aan zijn mythische rood-wit gestreepte onderbroek. Oorspronkelijk was hij een personage uit de serie Krasse Knarren, maar nu beleeft hij zijn eigen avonturen, verteld door Wilfred Lupano en getekend door Mayana Itoïz en Paul Cauuet. Zijn avonturen gaan over thema’s als angst, vriendschap en solidariteit in een gastvrije wereld. Naast de wolf in onderbroek ontmoet je ook Mevrouw de Oehoe, Robert de Eekhoorn en de Anti-wolven brigade. Ideaal voor een gezellige en vrolijke uitstap met het gezin. 

Meer info


4)  ART NOUVEAU. Uitzonderlijke objecten met een verhaal - BELvue Museum

  • Tot 7/01

Vanaf 6 jaar 

Naar aanleiding van het art-nouveaujaar in Brussel presenteert de Koning Boudewijnstichting enkele topstukken uit haar collectie. Elk voorwerp, of het nu een belangrijk stuk is of een alledaags voorwerp, vertelt verhalen uit een andere tijd. Je ontdekt tal van anekdotes over de werken van Victor Horta, Henry Van de Velde en Philippe Wolfers. Juwelen, meubels, boekbanden en vele andere werken die anders verspreid zijn over verschillende musea zijn uitzonderlijk samengebracht in het BELvue museum. Dompel jezelf onder in de art-nouveauperiode en -stijl!

Kinderen ontdekken de tentoonstelling aan de hand van een interactief boekje. De opdracht? Help Victor Horta zijn verloren schatten terug te vinden in het museum! 

Op 3 januari is er ook een speciale KIDS-workshop voor kinderen van 8-12 jaar. Op het programma: de tentoonstelling ontdekken met een gids, spelletjes, tekeningen en art- nouveauprentkunst (reserveren verplicht).

Meer info

5) KBR Museum 

  • Tot 7/01

Vanaf 6 jaar

Het KBR Museum sluit tijdelijk op 8 januari 2024 voor renovatie. Geniet dus nu nog van de schatten van dit museum! 

Het KBR Museum, het museum van de Koninklijke Bibliotheek van België, neemt je mee op een reis van 600 jaar terug in de tijd om de geschiedenis van Brussel te ontdekken. De collectie prachtig versierde oude manuscripten en middeleeuwse schilderijen, beeldhouwwerken en juwelen onthullen de geheimen van een ander tijdperk. Het museum biedt ook meeslepende, doe-ervaringen: je kan met een pen van vroeger schrijven, leren hoe je een manuscript illustreert of materialen en voorwerpen aanraken. Een bezoek dat alle zintuigen aanspreekt. 

Kinderen ontdekken het museum op een leuke manier via een interactief parcours met spelletjes en experimenten.

Meer info

6) Egypte: van de farao’s tot de generaal - Wellington Museum (Waterloo)

  • Tot 14/01

Vanaf 8 jaar

Ontdek het oude Egypte door de dromen van Napoleon Bonaparte. Het Wellington Museum reconstrueert de Egyptische expeditie aan de hand van een grote collectie bronzen, wapens en voorouderlijke beeldjes die rechtstreeks uit Egyptische tempels zijn gehaald. De meeslepende scenografie brengt je meteen naar de Egyptische woestijn, voor een authentieke en onvergetelijke ervaring. 

Voor onze jonge egyptologen is een educatief boekje beschikbaar. 

Meer info

7) Giants - Instituut voor Natuurwetenschappen 

  • Tot 25/08

Vanaf 9 jaar

Wist je dat er na de dinosauriërs reusachtige dieren op aarde leefden? De tentoonstelling GIANTS neemt je mee op een reis terug in de tijd om 11 buitengewone dieren te ontmoeten, zowel wat betreft hun grootte als hun manier van leven. Dankzij levensgrote 3D-voorstellingen en bijna complete skeletten hebben deze reuzen geen geheimen meer voor je. 

Tijdens je bezoek kan je ook een wetenschapper in de dop worden en onderzoek doen aan de hand van interactieve installaties en multimediabeelden. 

Je zal jezelf heel klein voelen naast de historische kolossen van deze expo, maar misschien inspireren ze je kinderen wel tot een toekomstige carrière…

Meer info

We ronden onze selectie af met drie tentoonstellingen die zowel tieners als volwassenen zullen aanspreken. Ze zijn zeker een prima inspiratiebron voor uitwisselingen tussen generaties!

8) Weggooien. De geschiedenis van een moderne crisis - Huis van de Europese Geschiedenis 

  • Tot 14/01

Met deze tentoonstelling presenteert het Huis van de Europese Geschiedenis de geschiedenis van afval in Europa vanaf de industriële revolutie tot nu. Hoe hebben onze maatschappijen in het verleden afval beheerd - of ontkend - en hoe gaan we er vandaag mee om? Dit thema is tegenwoordig des te relevanter gezien de afvalcrisis die we doormaken. 

De tentoonstelling is een uitstekende gelegenheid om met personen van verschillende generaties te praten over duurzaamheid en de toekomst van onze samenleving te bespreken.

Meer info

9) Jean Jullien StudioloMIMA

  • Tot 31/12

In het MIMA ontsnap je aan de somberheid van de winter en dompel je je onder in Jean Jullien’s herinneringen aan vakanties en omzwervingen. Jean Jullien, een bekende Franse kunstenaar, wisselt schilderkunst, fotografie, installaties en illustraties af om bezoekers mee te nemen op een excentrieke en fascinerende reis. Maak een speelse tocht van de metro naar zijn atelier en stap (letterlijk) in het werk van de kunstenaar. Het is een kleurrijke rondleiding die het verhaal vertelt van een leven en een fascinerende carrière. Klaar voor een portie visuele poëzie? 

Meer info

10) Code & Algorithms. Wisdom in a Calculated World – iMal

  • Tot 18/02

iMAL opent de deur naar de fascinerende wereld van algoritmes. Deze expo is een interactieve reis door de installaties van twaalf kunstenaars. De banden tussen mensen en kunstmatige intelligentie, algoritmische neutraliteit, tools voor gegevensbescherming, ethische kwesties… De verschillende artistieke experimenten helpen ons te begrijpen hoe algoritmen werken, wat de mogelijke risico’s zijn, maar ook hoe ze kunnen bijdragen aan het vinden van oplossingen die ons allemaal ten goede komen.
Boodschap aan de tieners die dit lezen: haal het beste uit je vakantie en neem je (groot)ouders mee naar deze tentoonstelling!

Meer info