Terug naar Agenda

Tentoonstelling Bara kiest het ruime sop, van stripverhaal naar schilderij”

  • Tentoonstellingen
  • Toegankelijkheid
Guy Bara (eigenlijk Guy Willems), geboren in Riga in 1923, overleed in 2003 in Marseille, na het tekenen van o.a. meer dan 13.000 afleveringen van Max de ontdekkingsreiziger’. Aan de hand van originele werken uit een privécollectie toont de tentoonstelling de hilarische Bara van Max de Ontdekkingsreiziger’.

Guy Bara (eigenlijk Guy Willems), geboren in Riga in 1923, overleed in 2003 in Marseille, na het tekenen van o.a. meer dan 13.000 afleveringen van Max de ontdekkingsreiziger’.

Zijn leven kan niet mooier worden samengevat dan in zijn eigen woorden en aan de hand van de humor die zo kenmerkend was voor hem en zijn werk.

In zijn jeugd reisde hij vaak. Net voor de oorlog keerde hij naar België terug om er te studeren. Gedurende een jaar zat hij op de schoolbanken naar André Franquin. Toch zouden ze allebei een serieuze carrière uitbouwen.

Aan de Universiteit van Leuven studeerde hij archeologie. Daar zette hij al snel een punt achter, toen hij een oproepingsbevel van de Gestapo ontving en tot aan het einde van het conflict verdween.

Toen België bevrijd was, richtte hij een artistiek en literair maandblad op: Le Faune. Een jaar later verdween het blad, omdat het meer medewerkers dan lezers telde.

Bara probeerde kort verschillende beroepen uit: reclameverantwoordelijke in een grote winkel die failliet ging, draaier in een fabriek van motoren die wellicht ontploften en tot slot directeur van een majorettekorps, waar hij ontdekte waar misogynie vandaan kwam.

Tijdens het lezen stootte hij toevallig op een album van de Britse tekenaar Ronald Searle. Toen kwam er de openbaring: hij zou cartoonist worden.

In 1950 vestigde hij zich in Parijs, waar hij met tal van Franse tijdschriften samenwerkte.

Een Parijse hoofdredacteur verweet hem de Angelsaksische inslag van zijn humor, wat hem ertoe aanzette zijn tekeningen door te sturen naar het Londense Punch’. Zo werd hij de eerste continentale’ tekenaar van dat Britse instituut.

In 1954 bedacht hij voor France-Soir een dagelijkse strip: Sam l’Explorateur’. Omdat de toenmalige hoofdredacteur ook Sam heette, verscheen de strip onder de titel Max l’Explorateur’.

In de loop van 30 jaar groeide Max de ontdekkingsreiziger’ uit tot de meest gepubliceerde Europese strip ter wereld: van Europa over Azië tot Afrika. Het personage speelde de hoofdrol in twee volledige verhalen die in Robbedoes’ verschenen én in talloze gags van één pagina in Kuifje’.

Bara deelde zijn leven met drie opeenvolgende echtgenotes, zijn dochter Olivia en vijf Cocker Spaniëls.’

Aan de hand van originele werken uit een privécollectie toont de tentoonstelling de hilarische Bara van Max de Ontdekkingsreiziger’, maar ook de schilder die in felle kleuren soms grappige en dan weer tedere taferelen schilderde, zoals hij zelf was.

* tekst geschreven in 1994