Terug naar Agenda

Door de lens van Mensen van de Anjerrevolutie

  • Evenementen
  • Gratis
  • Toegankelijkheid
Meer beelden tonen
Dit jaar, kort na de 50e verjaardag van de Anjerrevolutie in Portugal, verwelkomt het Huis van de Europese Geschiedenis u in het museum om meer te leren over deze historische gebeurtenis met Raquel Varela, historica, gespecialiseerd in sociale geschiedenis.

Varela is de auteur van A People’s History of the Portuguese Revolution’, waarin de rol van vakbonden, kunstenaars en vrouwen in de militaire coup wordt onderzocht en een rijk verslag wordt gegeven van de uitdagingen en overwinningen van 25 april 1974, toen de Anjerrevolutie plaatsvond.

In deze Door de lens van…’, ontdekken we meer over de revolutie door het perspectief van ooggetuigen, historici, kunstenaars en activisten die Varela interviewde als onderdeel van haar onderzoek en voor haar recente graphic novel Utopia’.

Met illustraties van Robson Villaba reist Utopia’ terug in de tijd naar de jaren voor de revolutie en laat de lezer kennismaken met het semi-gefictionaliseerde verhaal van iemand die deze periode in zijn jeugd heeft meegemaakt.

Kom op 28 mei naar het museum of neem deel online om meer te leren over de beroemde militaire coup door de lens van echte mensen van de Anjerrevolutie.

Over de spreker

Raquel Varela is assistent-professor verbonden aan de Faculteit Sociale en Menswetenschappen van Universidade Nova de Lisboa.

Ze is de auteur van People’s History of the Carnation Revolution (Pluto, 2018), Peoples History of Europe (Pluto, 2019) en Utopia (2024), een graphic novel over de Anjerrevolutie. 

Varela is gespecialiseerd in sociale geschiedenis en onderzoeker op het gebied van wereldwijde arbeidsgeschiedenis. Ze is voorzitter van het Observatorium voor Leef- en Arbeidsomstandigheden, coördinator van Social Data/​Nova, geïntegreerd onderzoeker van de onderzoeksgroep History, Territory and Communities CEF/​UC/​Polo FCSH en samenwerkend onderzoeker bij het Center for Global Studies aan de Universidade Aberta.

In 2020 won ze de prijs van de Ibero-American Communication Association / Universiteit van Oviedo, Spanje, voor haar bijdrage aan de mondiale arbeidsgeschiedenis en sociale bewegingen en werd ze onderscheiden met de onderzoeksbeurs Simone Veil-Project Europe, Universiteit van München. 

Ze is honorary fellow aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam) en was van 2011-2021 groepsleider in FCSH-UNL. 

In 2021 was ze gastonderzoeker aan het Institute of European Global Studies van de Universiteit van Basel, Zwitserland en ze heeft ook het Social Data - Digital Platform for Social Sciences bij FCSH / Nova opgezet.