Polyfonie: een auditieve revolutie, Jan Van Eyck en de muziek van zijn tijd
- Events
- Accessibility
Share this article Share
The content of this event is not available in your language.
Wie het KBR museum bezoekt, wordt niet alleen ondergedompeld in de wereld van de middeleeuwse miniaturisten, maar ook in het lumineuze universum van de Vlaamse Primitieven. In de 15de eeuw brachten meesters als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hans Memling en Dirk Bouts een visuele revolutie teweeg met hun vernieuwende techniek. Maar wist u dat zich in diezelfde periode, in onze contreien, ook een auditieve revolutie voltrok?
Naast de briljante schilderkunst bloeide in de 15de en 16de eeuw een ongeziene muzikale rijkdom: de polyfonie. Namen als Guillaume Du Fay, Gilles Binchois, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez en Jacob Obrecht klinken vandaag minder vertrouwd, maar zij waren de grootmeesters van de meerstemmige muziek die weerklonk aan de Europese hoven van de Bourgondiërs en Habsburgers.
Wat is polyfonie precies? Hoe ontstond en evolueerde dit wonderlijke muzikale weefsel? Wie waren die zogenaamde ‘Franco-Flamands’ die tot ver buiten onze grenzen faam genoten? En welke muziek klonk er aan het hof van Filips de Goede, waar ook Jan van Eyck actief was?
Muziekkenner Paul De Loore neemt u mee op een boeiende, rijkelijk met beeld en klank geïllustreerde ontdekkingstocht naar een vaak vergeten hoofdstuk van ons artistiek erfgoed. Hij legt verrassende linken tussen de schilderkunst van Van Eyck en de muziek van zijn tijdgenoten Du Fay en Binchois – twee werelden die elkaar spiegelen in verfijning, ritme en gelaagdheid.
x Over de spreker
Paul De Loore studeerde Germaanse filologie aan de UGent. Hij was 41 jaar leraar esthetica, Nederlands en Engels aan het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg. Als bas-bariton zingt hij al 30 jaar polyfonie in het Gentse vocaal ensemble El Grillo, dat zich toelegt op de uitvoering van polyfone muziek van de 15de tot de vroege 17de eeuw. Hij is reisleider en gids in de Opera van Gent en op de Campo Santo begraafplaats en hiernaast ook veelgevraagd spreker over muziek en schilderkunst.