Terug naar Nieuws & Tips

8 verborgen schatten in Brussel

Sara Alonso

De volgende musea zijn juist die verborgen plekjes waar je niet zal moeten aanschuiven om binnen te geraken en waar je toch razend enthousiast over zal navertellen achteraf.

Erasmushuis en Begijnhof van Anderlecht

Al sinds de 13de eeuw ligt in Anderlecht het kleinste en gezelligste begijnhof van België. Omringd door pittoreske huizen is deze plek een echte tijdcapsule waar je alle besef van tijd verliest. De filosofische tuin nodigt uit tot contemplatie en in dialoog te gaan met jezelf. Breng ook een bezoek aan het Erasmushuis, waar de beroemde humanistische filosoof ongeveer vijf maanden verbleef en dat nu enkele prachtige meesterwerken herbergt. Niet te vergeten de geschriften en originele uitgaven van de humanist!

ARGOS

Van een middeleeuws begijnhof naar een museum over Belgische film- en videokunst: wij deinzen niet terug voor vreemde kattensprongen. ARGOS is veel meer dan een tentoonstellingsruimte en biedt ook prachtige retrospectieven aan. In dit voormalige industriële pakhuis slorpt het ene na het andere scherm je aandacht volledig op

Coudenberg

De Coudenberg is lekker underground. Niet in de blitse zin van het woord, wel letterlijk ondergronds. Onder het Koningsplein – waar enkele welbekende Brusselse musea staan - ligt een paleis verborgen dat dateert van de 12de eeuw. De glorie van weleer ziet dan wel geen daglicht meer, de restanten geven nog steeds een soort rijkdom prijs. Wat het meest tot de verbeelding spreekt, is ongetwijfeld de Aula Magna, een gigantische zaal gebouwd op vraag van Filips de Goede, hertog van Bourgondië, rond het midden van de 15de eeuw. In deze zaal vonden enkele mijlpalen uit onze geschiedenis plaats, zoals de meerderjarigheidsverklaring en troonsafstand van Keizer Karel, respectievelijk in 1515 en 1555. Onversneden Belgische én Europese geschiedenis die het hart van elke (amateur)archeoloog sneller zal doen slaan

Wiertz Museum

Het Wiertz Museum is er een dat onterecht uit het oog wordt verloren. Ook wij weten niet echt waarom: de romanticus Antoine Wiertz (1806−1865) schilderde krachtige taferelen en evenaarde daarbij moeiteloos zijn grote voorbeelden uit de renaissance en barok. Verdwaal of raak geïnspireerd tussen de tientallen schilderijen die doen denken aan glorieuze (artistieke) dagen.

Autrique-huis

In 1893 werd dit herenhuis besteld door Eugène Autrique bij zijn vriend Victor Horta. Die tekende voor een typisch art-nouveaubolwerk: minutieus afgewerkte ruimtes met mozaïeken en organische decoraties met veel gebogen vormen, overvloedige natuurlijke lichtinval en sgraffiti. Zoals het een Horta-creatie past, getuigt het hele gebouw van pure klasse. Ook de oorspronkelijke bewoner wordt herdacht, zo komt bijvoorbeeld in de kaartenzaal zijn passie voor cartografie aan bod.

La Fonderie

De Fonderie is een oude bronsfabriek in wat ooit het zenuwcentrum van de Brusselse industrie was. Vroeger werd de buurt het Belgische Manchester’ genoemd en met het kanaal in de buurt valt daar zeker voor te pleiten. In de verrijkende smeltkroes die tegenwoordig bekend is als Molenbeek ligt een getuigenis verborgen van een ver, industrieel verleden. Kroonstuk van dit Museum voor Industrie en Arbeid is waarschijnlijk het weefgetouw dat uit de passementweverij van De Backer komt. 

René Magritte Museum 

Zelfs voor Brusselaars is het soms een beetje verwarrend: naast het Magritte Museum in het centrum van de stad is er nog een museum in Brussel gewijd aan de surrealist. Dat René Magritte Museum is gelegen in Jette, meer bepaald in de woning die de gevierde kunstenaar 24 jaar lang betrok. Zijn stulpje, annex atelier, is verbonden aan het Museum van Abstracte Kunst, een stroming die nauw verbonden is met het oeuvre van de Jettenaar. 

Museum van de Zwartzusters

Dit museum bevindt zich op een unieke locatie: in de Basiliek van Koekelberg. Deze tempel van geloof, gebouwd in art-decostijl, is de 5de grootste ter wereld en op de top van de basiliek leidt dat tot een prachtig panorama van Brussel. Al even opmerkelijk is natuurlijk de kunst zelf. Een divers en multidisciplinair ensemble van Vlaamse schilderkunst, meubilair, voorwerpen, sculpturen, kantwerk én vaatwerk.