Terug naar Musea

Maison Hannon

photo façade / foto gevel / picture facade
Maison Hannon © Paul Louis
Meer beelden tonen
Maison Hannon stairs © Paul Louis Maison Hannon window © Anujin Magnaijargal Maison Hannon stairs © Anujin Magnaijargal Maison Hannon room © Anujin Magnaijargal
Een van de meesterwerken van de art nouveau in Brussel, dat de Belgische art nouveau met de Franse art nouveau in een symbolistisch en dromerig universum verenigt.

Gebouwd op de hoek van de Brugmannlaan en de Jonctionlaan in Sint-Gillis, werd het Hannonhuis in 1902 door het echtpaar Hannon, waarvan het de naam draagt, Marie en Edouard, besteld bij hun bevriende architect Jules Brunfaut. Het huis combineert Marie’s voorliefde voor plantkunde en Édouard’s voorliefde voor poëzie, Griekse oudheid en technologie. Het interieur is volledig ingericht door de Franse Art Nouveau Meester Émile Gallé en is gevuld met werken van James Ensor, Victor Rousseau en Émile Claus. De fresco’s in het trappenhuis en de receptiezaal zijn van Paul Baudouin.

Na verschillende restauratiecampagnes is het gebouw nu open voor het publiek als museum gewijd aan de Belgische en buitenlandse art nouveau.