Terug naar Musea

CENTRALE for contemporary art

Meer beelden tonen
In hartje Brussel, in een oude elektriciteitscentrale vond de CENTRALE for contemporary art, het kunstencentrum van de Stad Brussel, zijn onderkomen. Het centrum geeft blijk van een geëngageerde en open visie op kunst, afgestemd op de stad en de maatschappij.

Elk jaar vinden in de verschillende ruimten van het centrum multidisciplinaire tentoonstellingen en projecten plaats met bekende en onbekende kunstenaars, al dan niet afkomstig uit Brussel en België. 

De CENTRALE | hall stelt tentoonstellingen voor waarin een bekend en in Brussel gevestigd beeldend kunstena(a)r(es) in dialoog gaat met een kunstena(a)r(es) van zijn of haar keuze. Daarnaast zijn er ook de collectieve tentoonstellingen die een veelheid aan benaderingen laten zien. 

CENTRALE | box en CENTRALE | lab zijn er voor opkomend talent en begeleiden jonge kunstenaars in de ontwikkeling van hun creatieve project. 

Vanaf 2021 wordt in de CENTRALE | vitrine, in de Sint-Katelijnestraat 13, via een jaarlijkse projectoproep een uitstalraam geboden aan 4 laureaten. 

Als voortrekker van de visuele kunsten ontwikkelt de CENTRALE een programma-aanbod met performances, concerten, kunstfilmvertoningen, ontmoetingen, debatten … 

Bij de CENTRALE staat het publiek centraal: iedereen – zowel de individuele bezoeker, schoolgroepen, verenigingen als gezinnen, al dan niet vertrouwd met kunst – kan er terecht om kunst te ontdekken of voor een activiteit afgestemd op hun interesses. Dat kan gaan om een rondleiding, workshop, deelname aan een creatie, enz. 

Kortom, een globaal cultureel project, een project van de hoofdstad, een project voor iedereen voor wie een leven zonder kunst ondenkbaar is.