Terug naar Agenda

ReThinking Collections

  • Tentoonstellingen
  • Evenementen
  • Lessen, stages en workshops
Hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Hoe kijken we er vandaag naar? En wat is hun toekomst, binnen en buiten de muren van musea?

ReThinking Collections is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over herkomstonderzoek. De collecties in het AfricaMuseum werden grotendeels verworven tijdens de koloniale periode in de huidige DR Congo. Herkomstonderzoek en het daarmee verbonden thema van restitutie krijgen steeds meer aandacht in maatschappelijke en politieke debatten. Maar hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Welke nieuwe inzichten levert deze kennis op? En wat is de toekomst van de collecties, binnen en buiten de muren van musea?

De tentoonstelling toont de soms complexe realiteit van herkomstonderzoek. Uiteenlopende en soms onverwachte collecties komen aan bod, waarbij ongemakkelijk erfgoed niet uit de weg wordt gegaan. Daarnaast verkent de tentoonstelling nieuwe perspectieven op de toekomstvan koloniale collecties.

Wees erbij vanaf 19 januari 2024. 

ReThinking Collections is geïnspireerd op het boek (Re)Making Collections Origins, Trajectories & Reconnections (2023) van Sarah Van Beurden, Didier Gondola & Agnès Lacaille (red.), uitgegeven door het AfricaMuseum.