Bibliotheca Wittockiana - Museum van de Boekband en de Boekkunsten

Een collectie boekbanden van de 16de tot de 21ste eeuw, maar ook tijdelijke tentoonstellingen rond boeken en boekbinden.

De Bibliotheca Wittockiana is het enige museum ter wereld dat hoofdzakelijk gewijd is aan de boekbindkunst. Een unieke verzameling boekbanden schetst de stijlevolutie doorheen vijf eeuwen boekbinden, van de renaissance tot hedendaagse creaties. De prestigieuze collectie werd samengebracht door de industrieel en bibliofiel Michel Wittock.

Het museum herbergt ook verschillende merkwaardige curiositeiten zoals de studeerkamer van de dichter Valère-Gille, grootvader van de stichter van de Bibliotheca Wittockiana en de laatste directeur van La Jeune Belgique, maar ook het fonds Lucien Bonaparte (boeken, brieven, foto’s) naast een aanzienlijk aantal artiestenboeken, hedendaagse boekontwerpen en beeldhouwwerken.

Tot slot bezit de Bibliotheca Wittockiana een unieke verzameling van ongeveer 500 rammelaars, een ongewoon en verbazend geheel dat meer dan veertig eeuwen geschiedenis omspant vanuit de ganse wereld. Elk jaar organiseert de Bibliotheca Wittockiana tijdelijke tentoonstellingen rond het thema boek en boekbinden. Daarnaast figureert de Wittockiana ook als ontmoetingsplaats en stimulerende plek voor creatieve gebeurtenissen. Een boekbindersatelier vervolledigt het geheel en geeft zo een vernieuwende vlucht aan het boekbinden.