Terug naar Agenda

Yannick Ganseman - Wolken boven Brussel (Nuages)

  • Tentoonstellingen
CENTRALE | lab
Yannick Ganseman presenteert het project Wolken boven Brussel (Nuages) in CENTRALE | lab (20.04 > 17.09.2023), waarin hij de artistieke uitdaging aangaat om een kunstwerk van binnen naar buiten en omgekeerd te transformeren en te transponeren.

Het project voor CENTRALE | lab is ontstaan uit deze vraag om werk binnen’ om te zetten in werk buiten’.

Sinds 2008 bestaat het werk van beeldend kunstenaar Yannick Ganseman uit intieme taferelen, stillevens, portretten en landschappen in olieverf. Zijn werk werd tentoongesteld in musea en galerijen in Vlaanderen, Nederland en Japan. Wolken boven Brussel is zijn eerste solotentoonstelling in Brussel.

De kunstenaar maakt, vanuit een evoluerende en participatieve aanpak, een keramische interpretatie van een onweersbui boven Brussel.
Het werk wordt gecreëerd en tentoongesteld in CENTRALE | lab en geïnstalleerd in de openbare ruimte, op het Sint-Katelijneplein.

De eerste versie van deze storm wordt, samen met het publiek, in CENTRALE | lab gemaakt van efemeer materiaal (PU-schuim, hout, piepschuim, klei…).
Het werk wordt vervolgens overgebracht naar het Sint-Katelijneplein, waar het zal worden blootgesteld aan het weer, voorbijgangers, natuurlijk verval en mogelijke graffiti. Het resultaat wordt daarna binnen opnieuw samengesteld en vormt het uitgangspunt voor een werk in klei, dat, uitgesneden en gebakken, de definitieve versie in keramiek voor de openbare ruimte oplevert.

De keuze voor wolken en een stormachtige lucht weerspiegelt een bekend aspect van Brussel, de kasseien die verduisterd worden door de soms (zo niet vaak) sombere noordelijke hemel. Het kunstwerk op de grond weerspiegelt de Brusselse hemel en verlicht de vaak door regen bespatte kasseien.

Het uiteindelijke kunstwerk wordt een ontmoetingsplaats die visueel reageert op de diverse omgeving van het plein. Het publiek zal weldra aan de wolken’ van het Sint-Katelijneplein kunnen afspreken.

Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel