Chaise. Stoel. Chair. Defining Design.

Tentoonstelling Kunst, Specialisatie > ADAM - Brussels Design Museum

Door nut, experimentatie, ironie, op vraag, door eenvoudige behoefte of zin, de stoel lijkt een essentieel onderdeel van het parcours van veel designers.

Met de ambitie om functionaliteit, comfort en esthetiek met elkaar te verzoenen, blijft het zich aanpassen aan de gewoonten van de samenleving en aan de evolutie van de verschillende manieren om te zitten. Als voornaamst alledaags object, is het ontworpen om in overeenstemming met onze behoeften zich aan ons lichaam aan te passen. Verbonden aan materialen en texturen, krijgt het concept vorm: stoel, zetel, bank, kruk, ligzetel, bureaustoel, schommelstoel, poef of klapstoel.

Van Marcel Breuer's Wassily tot Konstantin Grcic's Myto, via Joe Colombo's Tube Chair, vertaalt de stoel de materialisatie van een culturele, technische, historische en sociale bagage.

Opgemaakt met stukken uit de collecties van het London Design Museum, ADAM - Brussels Design Museum en Galila's Collection (Brussel), geeft de tentoonstelling Chaise. Stoel. Chair : Defining Design een blik op het designuniversum van de afgelopen 100 jaar door middel van dit object, de stoel, dat steeds in constante herdefiniëring, herbevestiging en hybridisatie is.