Oproep – Open Museum Think Tank

Is discriminatie bestrijden jouw professionele of persoonlijke roeping? Stel je graag de huidige normen in vraag? Bezoek je af en toe een museum, maar heb je vaak de indruk dat die maar een deel van ons verhaal vertelt? Dan hebben we jou nodig in onze Open Museum denktank.

Stel de Brusselse musea de juiste vragen en schrijf mee aan het diversiteitscharter dat hen op de goeie weg zet.

Open Museum is een sensibilisatietraject van de vzw Brussels Museums (Museum Night Fever, Nocturnes, Brussels Card, …) rond diversiteit en inclusie voor hun 120 musea en kunstencentra. Ons ultieme doel: musea als safe spaces waar iedereen zich, ongeacht hun gender, huidskleur, etniciteit, beperking, seksuele oriëntatie, religie, sociaaleconomische status, opleidingsniveau of leeftijd, welkom voelt.

Wat houdt de denktank in?

- Je tussen maart en december 2021 kunnen vrijmaken voor een zestal vergaderingen van 2 uur. Voor elke bijgewoonde vergadering krijg je een vergoeding van € 75.

- De denktank zal uit 6 personen bestaan, elk met hun eigen invalshoek en expertise.

- De contactpersoon tussen de denktank en de Brusselse musea is Gladys Vercammen-Grandjean, Open Museum coördinator. Zij al de vergaderingen organiseren en de verslagen uitschrijven.

- Voertaal: een mix van Frans en Nederlands, met Engels indien nodig.

- Tijdens deze vergadering bepalen en beoordelen we de reflectiesessies die de Brusselse musea gaan voeren rond hun algemeen diversiteitscharter. We bepalen thema’s, mogelijke valkuilen en implementatie.

- Daarnaast zal je ook via mail op de hoogte worden gehouden van de vorderingen van Open Museum en is elke input en feedback buiten de vergaderingen om meer dan welkom!

- Graag zetten we de denktank ook in 2022 verder, samen te bespreken.

Jouw profiel

- Jij bent op professioneel of persoonlijk vlak enorm betrokken in het aankaarten van structurele discriminatie. Je volgt minstens een van de volgende domeinen op voet:

• Gender
  • LGBTQIA+-rechten
  • Racismebestrijding
  • Dekolonisatie
  • Migratie
  • Handicap
  • Leeftijd / intergenerationele communicatie
  • Interculturele communicatie
  • Religie
  • Sociaal-economische ongelijkheid

- Je hebt een hart voor cultuur en ziet deze als bruggenbouwer

- Je houdt van musea en wil helpen deze een betere weerspiegeling te maken van onze samenleving

- Je bent iemand met een open, constructieve houding

Interesse?

Vul deze aanvraag in en beantwoord een paar vragen.

Deadline: woensdag 3 februari 2021, 23:59

We contacteren een shortlist aan kandidaten in de tweede week van februari voor een gesprek in de laatste week van februari. Bekendmaking think tank begin maart.

Brussels Museums wil een weerspiegeling zijn van de samenleving. We moedigen iedereen aan om zich kandidaat te stellen, ongeacht origine, huidskleur, leeftijd, geslacht, beperking, seksuele oriëntatie, filosofische of religieuze overtuiging. Zit je met specifieke vragen of noden? Laat dit geen drempel zijn. Stel ze aan gladys@brusselsmuseums.be zonder dat dit een negatieve impact heeft op je kandidaatstelling.