Overlijden Guido Vanderhulst, oprichter van Brussels Museums

Op 15 november vernamen we het droevige nieuws van het overlijden van Guido Vanderhulst, oprichter van Brussels Museums.

Guido had een enorm hart voor sociale rechtvaardigheid en cultuur, en geloofde rotsvast dat cultuur kon zorgen voor verbinding, over de grenzen van taal en klasse heen. Vanuit deze overtuiging richtte hij in 1995 Brussels Museums op, samen met een vijftiental andere overtuigde museumdirecteuren. Guido was op dat ogenblik directeur van La Fonderie, de voormalige bronsgieterij in Molenbeek die hij opnieuw in eer herstelde en waar hij het Brussels Museum voor de Industrie en Arbeid in onderbracht. Guido bleef tot in 2012 voorzitter van Brussels Museums.

Onder zijn voorzitterschap groeide onze vereniging uit tot een volwaardige federatie van meer dan 100 musea, een vast team en steeds groter wordende publieksprojecten. Dankzij het enthousiasme en de volharding van Guido slaagde de Brusselse museumsector erin zich te verenigen en samen mooie projecten op te zetten, waarbij toegankelijkheid en participatie telkens sleutelbegrippen waren.

Een enorme dank Guido om dit alles te hebben gerealiseerd, voor je standvastigheid, maar ook je grote menselijkheid in alles wat je deed. Brussel verliest een zeer grote meneer, het was een eer samen te mogen werken met je, we gaan je missen.