Steun ons

Nieuw cultureel seizoen 2021: 13 tentoonstellingen die je niet mag missen

Dit najaar zijn de Brusselse musea weer aan de beurt met een nieuw programma van uiteenlopende tentoonstellingen die zowel poëzie, humor en intimiteit bevatten. Heb je nood aan nieuwe impulsen of momentjes van geluk? Neem dan je agenda erbij!  

Brussels Touch – Mode & Kant Museum

27.08.2021 > 15.05.2022

Aan de hand van 33 talenten stelt de nieuwe tentoonstelling zwart, geel, rood van het Mode en Kant Museum vragen over de kenmerken van de Brusselse mode. Ook wordt er gekeken naar de invloed van de Brusselse scene op de internationale reputatie van het Belgisch design van de jaren 1980 tot vandaag.

Marcel Broodthaers : Industriële gedichten, open brieven – WIELS

10.09.2021 > 09.01.2022

Een raadselachtige en poëtische trip waarbij beelden woorden worden en woorden beelden. Met deze nieuwe tentoonstelling, ontwikkeld in overleg met het nalatenschap van Marcel Broodthaers, presenteert WIELS voor de eerste keer de volledige reeks van 36 hoofdmotieven van Broodthaers' beroemde platen. Het onthult zo zijn standpunt over de reproduceerbaarheid van het kunstwerk en taal.

Hahaha, de Humor van de kunst – ING Art Center

15.09.2021 > 16.01.202

Kunnen we om alles lachen? Deze expo werd gerealiseerd met KANAL en het Centre Pompidou en toont de rol van humor in de kunstwereld, te beginnen met de omgekeerde urinoir van Marcel Duchamp. Van karikaturen tot speelgoedwerken tot parodie, ontdek hoe grappen de loop van de kunstgeschiedenis hebben veranderd.

Stephan Balleux et Porz An Park – Bounce - Botanique

16.09.2021 > 21.11.2021

De ruimte van het museum van de Botanique wordt het speelterrein van beeldend kunstenaar Stephan Balleux en Cédric Dambrain, componist en performer van Porz an Park. Hun audiovisuele creatie stelt onze percepties en zekerheden op de proef en weerspiegelt de instabiliteit die door de pandemie wordt veroorzaakt.

Works on paper. Galila’s Collection – Joods Museum van België

17.09.2021 > 13.02.2022

Galila Hollander-Barzilaï, de in Tel Aviv geboren Belgische verzamelaar, is een buitengewone persoonlijkheid. Het verwondert dan ook niet dat haar kunstcollectie een overvloed aan excentrieke hedendaagse werken bevat. Deze tentoonstelling in het Joods Museum biedt een heldere en krachtige selectie uit dit persoonlijke universum, met een focus op het medium papier!

Nuages – Maison des Arts

17.09.2021 > 21.11.2021

Wie keek er nog nooit naar de hemel terwijl je droomde van een imaginaire wereld? Wolken nodigen uit tot bezinning, en gelukkig zijn er daar in België heel wat van. Talloze kunstenaars hebben zich door hen laten inspireren: deze tentoonstelling verzamelt rond dit donzige thema hedendaagse werken én oude kunstwerken uit de gemeentelijke collectie van Schaarbeek.

Raoul Servais. Een wereld tussen magie en realisme – BELvue Museum

24.09.2021 > 06.03.2022

Duik in de wereld van de Belgische pionier van de animatiefilm Raoul Servais met zijn tekeningen, decorstukken en zelfs de instrumenten waarmee hij zijn films creëerde. François Schuiten, een van onze meest gereputeerde striptekenaars, cureert de tentoonstelling.

CRUSH – Unexpected encounters between design and art- Design Museum Brussels

22.10.2021 > 06.03.2022

Een tentoonstelling in de vorm van een bijzondere liefdesverhouding: die van kunstwerken uit het (tijdelijk gesloten) Museum van Elsene en designobjecten uit de (plastic) collectie van het Design Museum Brussel. It’s just a little crush, sha-la-la-la…

Dans un pli du temps - art et marges museum

07.10.2021 > 06.02.2022

Over een paar maanden 2022?! Euhm, nee dank je. Wij genieten liever van de sfeer buiten tijd en ruimte via de nieuwe tentoonstelling van het art et marge museum. Werken die onze zintuigen overweldigen en ons de kans bieden om rustig na te denken "tussen de rimpels van de tijd".

David Hockney : grote dubbeltentoonstelling – BOZAR

08.10.2021 > 23.01.2022

Na 30 jaar is David Hockney eindelijk terug in het Paleis voor Schone Kunsten, en voor de gelegenheid kijken ze hier dubbel! Een langverwachte retrospectieve brengt zijn hele carrière in kaart, van zijn dubbelportretten tot monumentale landschappen (Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017). Een tweede, meer experimenteel, luik toont de kleurrijke schilderijen die de kunstenaar tijdens de eerste lockdown maakte op zijn iPad (De komst van de lente, Normandië, 2020). Tijdloos.

Sporen van Moderniteit – Europalia – Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

15.10.2021 > 13.02.2022

De trein als symbool van verandering en moderniteit is het thema van de nieuwe tentoonstelling Europalia Train & Tracks van de Koninklijke Musea. Van de impressionisten tot de surrealisten hebben tal van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw zich voor dit onderwerp geïnteresseerd, onder wie Monet, Spilliaert, Léger, De Chirico, Mondriaan en Delvaux. Weg zijn wij!

Orient-Express : Mythisch, Luxueus, Belgisch! – Train World

26.10.2021 > 17.04.2022

Treinreizen hebben hun eigen verhalen, maar deze is een mythe! De Orient-Express is een bron van inspiratie geweest voor literatuur en film en blijft symbool staan voor een tijd waarin reizen een kunst was. Train World laat je binnenkijken in deze droom met hun tentoonstelling in het Europalia Trains & Tracks programma in het Europalia Trains & Tracks programma. Twee originele rijtuigen van de legendarische trein zullen naar Brussel worden gebracht en toegankelijk worden gemaakt voor het publiek!

La vie matérielle – Centrale for Contemporary Art

09.12.2021 > 13.03.2022

Deze latere tentoonstelling in de Centrale, die haar titel ontleent aan het gelijknamige boek van Marguerite Duras, sluit onze selectie in stijl af. Het toont een dialoog tussen 12 Italiaanse en Belgische kunstenaars over de dialoog tussen kunst en leven; kunstwerken die het gebruik van eenvoudige en organische materialen, die met vakmanschap worden geassocieerd, gemeen hebben. Een verlangen om het innerlijke leven en de emotie te verbinden met het alledaagse en het lichaam.

Zin om meer tentoonstellingen te ontdekken of de minder bewandelde paden te nemen? Bekijk dan onze volledige tentoonstellingskalender!