Koninklijke Bibliotheek van België koopt originele druk van een postkaart van James Ensor

Het was enkele weken geleden, op een kleine openbare veiling, dat de Koninklijke Bibliotheek van België op deze zeldzame prent van James Ensor (1860-1949) botste. Op het eerste zicht leek De Oostendse Visser niet echt bijzonder, maar toch gaat het hier om een zeldzame prent, een originele “eerste staat”, een zelfportret van de schilder gekleed als strandjutter!

Om de authenticiteit van het werk te beoordelen werd de prent uit zijn kader gehaald om het gebruikte papiertype te onderzoeken. Een heus monnikenwerk, maar de restaurateurs ontdekten op die manier op de achterkant van de postkaart het adres van “Mevr. Emma Lambotte, Louizastraat 28, Antwerpen”, een Luikse schrijfster en kunstschilderes die van zeer groot belang was geweest voor de artistieke carrière van de meester.

Dit unieke werk zal binnenkort bezichtigd kunnen worden in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Meer info over deze vondst? Lees hier het volledige artikel van het museum.