De Brusselse musea in 2021: een langzame terugkeer met 2.650.000 bezoekers

Sinds december 2020 zijn de Brusselse musea opnieuw zonder enige onderbreking open en is het aantal bezoekers opnieuw gestaag gestegen. Al laat de terugkeer van de internationale toeristen nog op zich wachten.

In 2021 registreerden de Brusselse musea een totaal van 2.650.000 bezoekers, 26% meer dan in 2020. Deze cijfers werden uiteraard sterk beïnvloed door de ontwikkeling van de pandemie. De maanden september, oktober en november 2021 (tot aan de 4e coronagolf) vertoonden een bemoedigend herstel dat voor bepaalde musea zelfs in de buurt kwam van de cijfers van voor de pandemie: met 818.000 bezoekers haalden de Brusselse musea zelfs 3 keer meer bezoekers dan in september, oktober en november 2020, die laatste maand weliswaar met gesloten musea. Over het algemeen daalde het bezoekersaantal in 2021 wel nog steeds met 46 % in vergelijking met het pre-covidjaar 2019.

Net zoals in de andere sectoren, zorgt de pandemie binnen de museumsector voor enorm veel instabiliteit: een daling van de bezoekersaantallen wanneer de sanitaire situatie verslechtert en een vrij snelle stijging van zodra de situatie weer enigszins verbetert.

De musea met het grootste bezoekersverlies zijn net als in 2020 de musea die gewoonlijk veel internationale toeristen ontvangen. Musea met een lokale of nationale focus, nichemusea of de grote “blockbuster” tentoonstellingen doen het over het algemeen beter. Tijdens de maand december zagen we nieuwe sanitaire restricties, veel onzekerheid en de annulatie van tal van schoolbezoeken, met als gevolg een nieuwe daling van het aantal museumbezoekers met 17% ten opzichte van november 2021. De daling van het aantal schoolbezoeken liet zich sterk voelen over heel 2021: deze waren enkel toegelaten tussen april en december en zelfs in deze maanden bleven er sterke restricties voor schoolgroepen in combinatie met een klimaat van angst en onzekerheid.

Brussel blijft, net als andere grote Europese steden die sterk van toerisme afhankelijk zijn, nog steeds erg kwetsbaar en in afwachting van de terugkeer van de internationale toeristen.

2022 kondigt zich opnieuw aan met veel onzekerheden. We hopen in ieder geval dat de musea open zullen kunnen blijven en dat er opnieuw naar maximale bezoekerscapaciteit gegaan kan worden, o.a. voor evenementen. Vzw Brussels Museums plant dit jaar onder meer een nieuwe editie van de Nocturnes, elke donderdagavond van 21 april tot 9 juni, en een nieuwe editie van de jaarlijkse museumnacht, Museum Night Fever, op 19 november.