8 Brusselse musea die je virtueel kan bezoeken

De musea en andere cultuurhuizen in België moesten de deuren weer sluiten ten gevolge van de tweede COVID-golf. Geen reden om je dosis cultuur te moeten missen, want je kan talrijke virtuele rondleidingen volgen vanuit je nieuwe ergonomische bureaustoel. Nog een beetje geduld en hopelijk ook snel weer in het echt te bewonderen!

Bezoek alle BOZAR-tentoonstellingen online

Dankzij de 3D-scan, kan je in een van de vele tentoonstellingen duiken die momenteel in BOZAR lopen. HOTEL BEETHOVEN, Molenbeek van Philippe Vandenberg, Danser Brut, Next Generation, Please!, STARTS Prize '20 of Gallery of Futures: er is er eentje voor elk humeur!

De meesterwerken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Op Google Arts & Culture kan je de grootste collectie schone kunsten van de 15e tot 20e eeuw in België verkennen: de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België huizen niet minder dan 20.000 topwerken en 200 daarvan kan je online tot op het bot (of het doek) ontleden.

250 jaar Museum voor Natuurwetenschappen – Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Opnieuw dankzij Google Arts & Culture ben je maar een klik verwijderd van 250 jaar onderzoek in het Museum voor Natuurwetenschappen. Met hun 37 miljoen mineralen, dinosaurussen, insecten, fossielen en zoogdieren bezit het museum de derde grootste collectie natuurwetenschappen in Europa, na Parijs en Londen. Van de iguanodons van Bernissart tot de Galerij van de Mens en met verschillende 360°-rondleidingen ben je wel even zoet.

De topstukken van het Museum Kunst & Geschiedenis

Via deze link krijg je vrije toegang tot de topstukkencatalogus van het Museum Kunst & Geschiedenis. Een Egyptisch dodenmasker, een Merovingische drinkhoorn, het tot de verbeelding sprekende beeldje “het gebroken oor”, onsterfelijk gemaakt door Hergé in de avonturen van Kuifje, enz. Keuze te over in deze online schatkist.

Wandeling in het Autrique Huis van Victor Horta

Op zoek naar de roots van de Art Nouveau.Het Autrique Huis is een van de allereerste realisaties (in 1893) van Belgisch architect Victor Horta. Een interieur dat qua lay-out alles wegheeft van een typisch Brussels herenhuis, maar al boordevol Art Nouveau details zit die zo tekenend zijn voor Horta’s stijl.

De Munt heeft ook haar collectie

Het grootste operahuis van België en een van de mooiste schouwburgen van Europa: De Munt staat al zo’n 300 jaar recht en is een onmisbare parel in ons cultuurlandschap. Ga voor een interactief bezoek via Google Arts & Culture of bekijk een van hun opera’s op de website van De Munt.

Het Museum van de Nationale Bank van België

Kijkje nemen achter de kluizen? Deze online rondleiding in het Museum van de Nationale Bank van België laat je de evolutie zien van ons valutasysteem en bespreekt de rol van een centrale bank in Europa.

Het Rioolmuseum van Brussel

Ook het -letterlijk- meest underground museum van Brussel mag niet ontbreken op deze lijst. Hun virtuele 3D-rondleiding leid je door niet minder dan 350 km ondergrondse vertakkingen.

Wil je ons helpen om de musea ook in de toekomst zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor iedereen? Je kan ons steunen met een gift via onze website. Alle beetjes helpen, oprecht dank hiervoor!

Ontdek nog meer musea via het museumgedeelte van onze site!