3 Belgen op 5 willen vaker een museum bezoeken

Een onderzoek uitgevoerd bij 2000 Belgen in opdracht van museumPASSmusées, legt een aantal uitdagingen voor de Belgische musea bloot.

In het kader van de Internationale Dag van het Museum deze zaterdag 18 mei, stelt museumPASSmusées, de organisatie achter de nationale museumpas, een bevraging van het Belgische museumpubliek voor.

73% van alle ondervraagden bezoekt wel eens een museum, maar minder dan de helft van de Belgen doet dat jaarlijks. En dat terwijl 3 op de 5 landgenoten aangeeft vaker een museum te willen bezoeken.

41% van de ondervraagden aan dat de toegangsprijs een obstakel is voor meer museumbezoeken. Maar ook te weinig informatie over het museumaanbod (35%) en de afstand (25%) houden potentiële bezoekers tegen. “En dat zijn vooroordelen die we samen moeten aanpakken, met betere communicatie”, zegt Julie Van der heyden van museumPASSmusées. “Het Belgische museumlandschap is net heel rijk en verrassend, er is voor elk wat wils. En voor een goed museum hoef je zeker niet altijd naar een grote stad. Die variatie is belangrijk want iedere bezoeker heeft duidelijk z'n eigen redenen om naar een museum te gaan."

Op naar een museum dat voor iedereen toegankelijk is.

De meeste geïnterviewde bezoekers vinden een museumbezoek een gelegenheid om iets bij te leren. Nieuwe ervaringen opdoen en ontspanning vormen ook twee belangrijke redenen. Musea voor Geschiedenis, Wetenschap en Technologie zijn het meest populair, en in derde instantie musea voor Klassieke of/en Moderne kunst.

De musea toegankelijker maken en hun aanbod meer visibiliteit geven zijn twee belangrijke missies voor Brussels Museums, 1 van de stichtende leden van de pas. Een initiatief zoals museumPASSmusées vormt een ideale gelegenheid om de drempels te verlangen en de musea meer inclusief te maken.

Een half jaar na de lancering werden al ruim 60.000 passen verkocht, goed voor 158.000 museumbezoeken! 91% van de huidige pashouders gaat nu vaker naar een museum.