Steun ons

20 tentoonstellingen om deze zomer in Brussel te bezoeken

Nood aan een zomerbreak? Afkoeling en nieuwe ervaringen vindt je in de Brusselse musea, die ook dit seizoen weer schitteren met hun tentoonstellingen.Wij zetten alvast twintig expo’s op een rijtje die een bezoekje meer dan waard zijn.

ARGOS - Sara Sejin Chang (Sara van der Heide): Four Months, Four Million Light Years / Hamza Hallobi: You left me my lips, and they shape words, even in silence

05.2021 > 18-07-2021

De Koreaans-Nederlandse Sara Sejin Chang onderzoekt met haar video-installatie de koloniale oorsprong van transnationale en -raciale adoptie – een geheel waaraan Sjamanistische rituelen een extra dimensie geven.

De Marokkaans-Belgische kunstenaar Hamza Halloubi vertrekt voor zijn solotentoonstelling vanuit het concept ‘stilte’. Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Drie grote projecties en een reeks videoportretten bieden je nét wel die – vaak vergeten of ongehoorde – alternatieve stem. Het is duidelijk: in ARGOS zien deze zomer verschillende verborgen geschiedenissen het (zon)licht.

Botanique - Memymom: Home Game

27-05-2021 > 01-08-2021

De samenwerking tussen kunstenaarsduo Marilène Coolens en Lisa De Boeck – moeder en dochter - begon met het aanleggen van een intiem archief van familiefoto’s; ondertussen onderwerpen ze onze wereld vandaag aan hun (fotografen)blik. Wanneer de twee de handen in elkaar slaan, is het resultaat groots: de meer dan 220 werken in Home Game kijken kritisch naar de hedendaagse samenleving – een veelheid aan kleine mysteries, die het streven naar schoonheid nooit uit het oog verliezen. Een web om in verstrikt te raken.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België - Canta Carta

01-04-2021 > 01-08-2021

Pionier van de CoBrA groep, een van de grootste hedendaagse Belgische kunstenaars en 93 jaren jong: dan hebben we het natuurlijk over schilder-tekenaar Pierre Alechinsky. Met een selectie van meer dan 200 tekeningen, aquarellen, etsen, litho's en schilderijen brengt het KMSKB een eerbetoon aan deze kunstenaar, die al zeven decennia lang het papier laat zingen met zijn (kali)grafische experimenten en bewogen figuren.

WIELS – Jacqueline de Jong: The Ultimate Kiss / Regenerate

01-05-2021 > 15-08-2021

Thema’s als humor, erotiek, geweld en politiek engagement: ze domineren het werk van de geëngageerde Nederlandse kunstenares Jacqueline de Jong – en nu dus ook WIELS, waar de eigenzinnige logica van de kunstenares je op sleeptouw neemt langs haar experimenteel figuratieve oeuvre.

Dat de mens na elke ramp of tegenslag de rug weer recht en zichzelf heruitvindt, dat bewijzen de kunstenaars in Regenerate. Deze groepstentoonstelling biedt na meer dan een jaar pandemie en isolement, een kritische, maar toch optimistische blik op de hedendaagse wereld. Over oude en nieuwe normalen.

Joods Museum van België - Ellis Island / Mathieu Pernot

30-04-2021 > 29-08-2021
19-02-2021 > 19-09-2021

Migratie: een thema van alle tijden, maar toch ook actueler dan ooit. In de groepstentoonstelling Ellis Island werken kunstenaars rond thema’s als ballingschap en ontwrichting. Fotograaf Mathieu Pernot voegt er een specifieke en symbolische ruimte en tijd aan toe: het eiland Lesbos in 2020. Pernot vertelt samen met diens ‘bewoners’ een verhaal met meerdere stemmen.

CENTRALE - BXL Universel II : multipli.City

25-03-2021 > 12-09-2021

Voor haar vijftiende verjaardag viert de CENTRALE zijn moederstad in BXL Universel II: multipli.City. Interventies van kunstenaars en burgerinitiatieven creëren samen een uniek portret van de Belgische hoofdstad. Waar het eerste deel van het project plaatsvond kort na de aanslagen in 2016, kwam dit deel tot stand onder het juk van de pandemie: twee bepalende momenten, voor zowel kunstenaars als stad.

La Fonderie - 'Mee in de trommel. De was van gisteren tot morgen'

22-12-2020> 22-08-2021

Vandaag hoef je alleen nog maar op de knop van een machine te drukken. Maar kleren wassen was lange tijd een slopend en tijdrovend karwei! 'Een klus voor vrouwen weggelegd'... Ontdek de geschiedenis van de was en wat deze zegt over onze huidige samenleving.

Belgisch Stripcentrum - United Comics of Belgium

02-04-2021 > 12-09-2021

Aan de hand van het werk van 27 auteurs schetst United Comics of Belgium een beeld van de hedendaagse stripscene in 2020, met aandacht voor verschillende generaties, genres, stijlen en media. Een divers en bruisend geheel – de creativiteit van de Negende Kunst is duidelijk nog niet uitgeput!

art et marges museum - Liefdeslied

06-05-2021 > 26-09-2021

Er klinkt deze zomer stilaan weer muziek in concertzalen en op festivalweides, maar ook …. in het Art et marges museum! Undergroundmuziek bestaat natuurlijk in alle stijlen, vormen en maten, maar het is het liefdeslied dat het museum de komende maanden in de schijnwerpers plaatst. Muzikanten uit de marge laten van zich horen en bezingen de liefde, met al haar hoogtes en laagtes. Zwoele zomer, zwoel museumbezoek.

Train World - Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China

07-05-2021 > 10-10-2021

De trein verbindt plaatsen en mensen, hij neemt je op sleeptouw richting het onontdekte. Train World neemt je deze zomer mee naar China en vertelt het onbekende verhaal van Jean Jadot, een Belgische ingenieur die in het begin van de 20ste eeuw de bouw van de Chinese spoorlijn Peking-Hankow leidde. En ook voor deze gelegenheid sloegen België en China de handen in elkaar: kunstenaars Li Kunwu en François Schuiten voegen aan het geheel een artistiek aspect toe. Een tentoonstelling die (letterlijk) spreekt.

iMAL - Hyper Organisms

24-06-2021 > 19.09.2021

Een tentoonstelling die de complexe relatie tussen levende wezens en machines verkent? Vind het in iMAL, Art Center for Digital Cultures & Technology.

Boghossian Stichting, Villa Empain - Icons

06-05-2021 > 24-10-2021

Religieuze iconen zijn vanaf hun ontstaan een bron van inspiratie voor kunstenaars en gelovigen; in Villa Empain inspireren ze jou. Icons toont de icoon als muze met een spirituele dimensie. Van de vroegste voorbeelden uit Europa en het Midden-Oosten tot moderne en hedendaagse exemplaren: deze unieke selectie brengt je gegarandeerd in hogere sferen.

Erasmus House - Sün Evrard: Swinging Books

30-05-2021 > 24-10-2021

Sün Evrard haalt de kunst van het boekbinden van onder het stof. Met de tekst van de haar toevertrouwde boeken als centraal element en met de 16de-eeuwse boekbindkunst als voorbeeld, brengt Evrard heden en verleden met elkaar in dialoog. Conservatie en creatie, dat is waar het hier om draait. Met behulp van de meest uiteenlopende organische materialen komen de bewerkte boeken tot leven – en dat mag je in het Erasmushuis heel letterlijk nemen: de boeken ‘vliegen’ er door de kamer.

Autriquehuis -Binnen Tuinen

06-05-2021 > 06-03-2022

De vele ontdekkings- en handelsreizen uit de vroegmoderne tijd staan aan de wieg van de art nouveau. De rode draad is de plantenleer – blijkbaar essentieel om de esthetische evolutie van de interieurs uit de belle époque te begrijpen. En er bestaat natuurlijk geen betere plaats om het over de bloei van de botanica te hebben dan in het Autriquehuis, van de hand van art-nouveaumeester Victor Horta.

MIMA - Double Bill

26-06-2021 > 09-01-2022

Double Bill. Eén ticket, twee tentoonstellingen. ‘Drama’, the Art of Laurent Durieux toont het werk van de Brusselse illustrator en grafische kunstenaar Laurent Durieux. Balancerend op de grens tussen poster en kunst, ontgingen zijn affiches ook het keurende oog van de ‘groten der filmwereld’ niet. Francis Ford Coppola en Steven Spielberg zijn alvast fan, jij ook?

In The ABC of Porn Cinema duiken we de koffer in met het nalatenschap van de ABC, de laatste Brusselse bioscoop “voor volwassenen” die in 2013 de deuren sloot. Vier decennia aan archiefmateriaal schetsen een beeld van deze cinema en de wereld die daarmee gepaard ging. (Niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 16 jaar)

CIVA - Belgica : territoires d'impressions

26.06.21 > 08.10.2021

Deze tentoonstelling, resultaat van een seminarie dat werd gevolgd door studenten van de master in de beeldende kunsten aan de Université de Paris 8 wil het meervoudige leven van een territorium lezen, beluisteren en bekijken, er de betekenisvolle én betekenisloze sporen van vatten! Ze dient zich aan als een kleurrijk mozaïek voor zowel kenners als voor de nieuwsgierige blik en verbeeldingskracht van ieder van ons.

Krijg je niet genoeg van vakantie in eigen (hoofd)stad? Raadpleeg de volledige kalender aan tentoonstellingen en activiteiten.