Steun ons

18 tentoonstellingen in Brussel die je in 2022 gezien moet hebben

Meer van hetzelfde in 2022, zeg je? Dat heb je mis! Laat je verrassen met deze selectie van 18 nieuwe tentoonstellingen en begin het nieuwe jaar met een klepper. Sla je agenda maar open! 

A.J. Lode Janssens - A Balloon Home

10.12.21 > 27.03.22

Maak kennis met A.J. Lode Janssens, een van de meest opmerkelijke en radicale architecten en pedagogen van ons land. De voorbije twintig jaar leefde hij vrijwillig in ballingschap en hield hij zich bewust ver weg van het publieke leven. Zijn vruchtbare maar weinig bekende werk komt fraai samen in de indrukwekkende ‘ballonwoning’ (Humbeek, 1973-82), een compromisloze poging om de regels van de architectuur overboord te gooien en de harmonie op te zoeken met de natuur.

George van Raemdonck – Belgisch stripcentrum

21.12.21 > 08.05.22

Wie in België stripverhalen zegt, komt automatisch bij Hergé terecht, maar net iets vroeger was er al een Antwerpse tekenaar die de avonturen van twee bijzondere helden, Bulletje en Bonenstaak, op papier zette en daarmee de eerste bladzijde schreef van de geschiedenis van het Belgische stripverhaal. Deze tentoonstelling zet het levenspad van George van Raemdonck in de kijker en viert in 2022 de honderdste verjaardag van deze opmerkelijke reeks!

Tools For Things and Ideas – IMAL

22.01.22 > 05.02.22

De oceanen redden, nieuwe woningen bouwen … maar ook 3D-printen kan het verschil maken! Deze tentoonstelling brengt de resultaten van het onderzoeksproject ‘Tools For Things And Ideas’, een initiatief van een collectief van kunstenaars, biologen, theoretici en producenten die hun tijd via onderzoek en ontwikkeling van 3D-technologie en hun media wijden aan de verrijking van het publieke domein.

Helen Levitt - One, Two, Three, More – Fondation A Stichting

22.01.22 > 10.04.22

Helen Levitt, pionier van de straatfotografie in de 20ste eeuw, genoot de steun van Henri Cartier-Bresson en Walker Evans. Al toen ze haar eerste stapjes in de kunst zette, was ze gepassioneerd door de straattaferelen en de mensen in haar geboortestad New York. Deze zelfverklaarde socialiste combineerde documentatie met poëzie en een onfeilbare neus voor het ‘beslissende moment’. Onder geen beding te missen in de Fondation A Stichting!

MIMA Museum Reload – MIMA

04.02.22 > 29.05.22

Het MIMA steekt zichzelf voor 2022 in een compleet nieuw jasje en creëert nieuw momentum met de permanente tentoonstelling die verder dan het museum zelf reikt! Elk van de werken opent de deuren naar het universum van een kunstenaar of de herinnering aan een eerdere tentoonstelling.

Laureaten van de Prijs René Carcan – Bibliotheca Wittockiana

06.02.22 > 01.03.22

De Prijs René Carcan werd in 2014 in het leven geroepen naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het overlijden van de Belgische graveur en aquarellist René Carcan. Het was de wens van de kunstenaar om de gravure- en prentkunst meer onder de aandacht te brengen. De laureaten stellen hun werk tentoon in de unieke tempel van de boekbinderij en het kunstboek, de Bibliotheca Wittockiana.

Don and Moki Cherry: Organic Music Societies – ARGOS

12.02.22 > 01.05.22

Organic Music Societies laat het licht schijnen op de artistieke samenwerking tussen de Amerikaanse trompettist en avant-gardistische jazzcomponist Don Cherry en de Zweedse visueel kunstenares en ontwerpster Moki Cherry. De levenspartners creëerden samen met hun twee jonge kinderen en een kringetje van naasten enkele hybride audiovisuele voorstellingen die bruisen van het leven en de verwondering. Het is een mix geworden van folkloremuziek, schilderijen en wandtapijten, films en beeldende kunst.

RHoK’s Eye – Indrukken / Afdrukken – Erasmushuis & Begijnhofmuseum

18.02.22 > 22.05.22

Het atelier ‘Vrije Grafiek’ van de RHoK Academie brengt voor deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling een artistieke dialoog over hoe een beeld tot stand komt. Werken op papier (gravure op hout, lithografie, zeefdruk en nog veel meer) en digitale werken staan er broederlijk naast de permanente collectie van het Erasmushuis. We duiken in verschillende tijdvakken en voorstellingen en verkennen hoe ideeën in de 16de eeuw verspreid werden, een stokpaardje van Erasmus, en hoe beelden in de huidige media viraal kunnen gaan.

Inner Travels: Rinus Van de Velde – BOZAR

18.02.22 > 15.05.22

In de kantlijn van Europalia Train & Tracks neemt BOZAR ons mee op de interne reizen van Rinus Van de Velde. Aan de hand van verschillende media, van tekeningen tot beeldhouwwerken, stappen we het universum van de kunstenaar binnen en volgen een spoor van denkbeeldige zoektochten en semi-heroïsche avonturen.

In enkele woorden … – la Maison des Arts

19.02.22 > 30.04.22

In deze tentoonstelling spelen twaalf kunstenaars letterlijk met woorden. Elke creatie is het resultaat van een spel van woorden en teksten. Heel precies of zonder betekenis, provocerend of ter vervanging van beelden … Woorden in alle mogelijke vormen gaan in dialoog met het Maison des Arts.

VOID – Le Botanique

24.02.22 > 17.04.22

Het collectief VOID vertrok voor deze nieuwe tentoonstelling vanuit de eigen onstoffelijkheid. Met hun tentoonstelling in de Botanique verbouwen beeldend kunstenaars Arnaud Eeckhout en Mauro Vitturini de museumzalen tot een actieve geluidenfabriek.

Kasper Bosmans: Husbandry – WIELS

25.02.22 > 31.07.22

‘Ik probeer visuele oplossingen te vinden voor onverteerbare verhalen.’ De Belgische kunstenaar Kasper Bosmans was altijd al gefascineerd door verhalen. Deze keer haalt hij ze, niet gespeend van enige humor, uit elkaar en verweeft ze tot nieuwe vormen. Dit kunnen kleurrijke muurschilderingen zijn, maar ook installaties, beeldhouwwerken en legend paintings (houten panelen die hij met traditionele thema’s beschildert). Husbandry stelt creaties voor met uiteenlopende materialen en verwijzingen. Roze draad is de queercultuur. Te ontdekken bij WIELS.

Portrait of a Lady – Boghossian Stichting

09.03.22 > 20.10.22

De plaats van vrouwen in verschillende culturen en beschavingen, van het westen tot het oosten: dat was het uitgangspunt van de Boghossianstichting voor deze tentoonstelling. Aan de hand van een reeks kunstwerken krijg je te zien hoe vrouwen afgebeeld werden van de prehistorie tot vandaag. Loop mee in de voetsporen van bijzondere kunstenaressen en vrouwen en ervaar hoe er doorheen de eeuwen naar hen is gekeken.

Hoogspanning – Art et marges museum

23.03.22 > 12.06.22

Na Tussen de rimpels van de tijd, de tentoonstelling die je helemaal zen maakte (en nog loopt tot 13 maart), komt het Art & Marges museum keihard terug met Hoogspanning. Daar waar lijnen en draden elkaar kruisen, belooft het werk van Franco Bellucci, Heide De Bruyne, Eric Derochette, Cecile Franceus en Pol Jean een onweerstaanbare aantrekkingskracht en liefde op het eerste gezicht.

Christian Dotremont - Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

01.04.22 > 07.08.22

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van de Belgische dichter en schilder Christian Dotremont, medeoprichter van de CoBrA-beweging, wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en het Archief & Museum voor Literatuur een uitzonderlijke tentoonstelling aan hem. Meer dan 120 werken op papier getuigen van zijn boeiende grafische creaties tussen schrijven en schilderen.

Charlotte Perriand : Hoe willen we leven? Politiek van de fotomontage - Design Museum Brussels

01.04.22 > 28.08.22

De Franse architecte, ontwerpster en fotografe Charlotte Perriand heeft haar leven gewijd aan het verbeteren van de levensomstandigheden van zoveel mogelijk mensen. In de jaren 1930 maakte ze enorme fotomontages om de ongezonde stedenbouw aan de kaak te stellen en te laten zien hoe het volgens haar beter kon. Deze tentoonstelling laat ons zien hoe zij naar de wereld keek. We duiken in haar manier van werken en in haar ongelofelijke collectie foto’s en archiefbeelden, die tot monumentale fotomontages zijn herwerkt.

Toots 100. The Sound of a Belgian Legend – KBR Museum

22.04.22 > 31.08.22

Toen Toots Thielemans in 2016 overleed, schonk de stichting die aan hem is gewijd, haar persoonlijke archief aan de KBR. De muziekinstrumenten waren voor het MIM. Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag pakken de twee instellingen nu uit met een heuse tentoonstelling: kom snuisteren door de immense schat van de gitarist en mondharmonicaspeler die wereldberoemd was, maar zijn hart aan Brussel verloren had.

This is what you came for – CENTRALE for contemporary art

28.04.22 > 02.10.22

Laat je door de mix van beeldhouwwerken, installaties, video’s en performances meetrekken in de wereld van Els Dietvorst, visueel kunstenares, producer en laureate van de BelgianArtPrize 2021, die woont en werkt in het zuidoosten van Ierland. De tentoonstelling This is what you came for is opgevat als een uitnodiging om de bijna rituele handelingen en creaties waaraan de kunstenares tijdens de lockdown is begonnen, te verkennen.

Op zoek naar bijzondere ontdekkingen? Bekijk de volledige agenda van de tentoonstellingen en activiteiten van meer dan 120 Brusselse musea!