Steun ons

15 tentoonstellingen te verslinden in Brussel nu de museale lockdown erop zit (herfst - winter 2020)

Tel je de seconden af tot je weer even kan ontsnappen aan deze realiteit? Neem die (lege) agenda en begin te schrijven. Wij somden alvast de 15 beste culturele uitjes voor je op.  

Veel musea heropenen op 1 december hun deuren! Bekijk onze regelmatig geactualiseerde lijst van heropeningen en neem contact op met het museum voor je bezoek.

Belgisch Design Belge - Design Museum Brussels

30-09-2020 > 03-10-2021

De geschiedenis van Belgisch design, beetje bij beetje. Ter gelegenheid van de naamsverandering opent het Design Museum Brussel (voorheen ADAM) een nieuwe permanente ruimte die gewijd is aan Belgisch design. In de vorm van een pop-up die regelmatig zal veranderen, geeft de tentoonstelling een ereplaats aan de selecties van het museum van plastic voorwerpen, maar ook aan de Belgische privécollecties, waaronder die van de Koning Boudewijnstichting.

If UR Reading This It's 2 Late, Vol. 3 - Tony Cokes - ARGOS centre for audiovisual arts

Vanaf 08-01-2021

Deze tentoonstelling, de eerste in België gewijd aan de Amerikaanse kunstenaar Tony Cokes, focust zich op mixen als een artistieke praktijk. Ze is dan ook genoemd naar een mixtape van Drake uit 2015. Door middel van Cokes’ video's, samengesteld uit bestaande tracks en tekstfragmenten op grootformaat, smeedt hij nieuwe betekenissen die de link leggen tussen popcultuur, onze hoofdstad en sociale rechtvaardigheid.

Hotel Beethoven - BOZAR

13-10-2020 > 14-02-2021

"250 jaar na zijn geboorte is Ludwig van Beethoven meer dan ooit een icoon.” Om deze bijzondere verjaardag te vieren opent BOZAR de deuren van HOTEL BEETHOVEN, een tentoonstelling gewijd aan de geniale componist wiens werk ons nog steeds raakt. Via kunstwerken, manuscripten en instrumenten ontdekken we een nieuwe manier van luisteren.

Embrasez-vous ! - art et marges musée museum

22-10-2020 > 25-04-2021

Nog een verjaardag, namelijk de 10de van het art et marges museum. Voor de gelegenheid verwelkomt het museum een tiental kunstenaars met een verbluffend temperament die de dialoog aangaan met hun collectie van art brut en outsider art. Gewoonweg flamboyant!

Kurt Lewy - Towards Abstraction - Jewish Museum of Belgium

11-09-2020 > 07-02-2021

Kroniek van een terugkeer naar het essentiële. De nieuwe tentoonstelling van het Joods Museum van België haalt een helaas vergeten maar oh zo cruciaal figuur uit de 20ste eeuw uit de schaduw: Duits schilder, emaillant en illustrator Kurt Lewy. Doorheen zijn carrière, gekenmerkt door de Tweede Wereldoorlog en zijn vlucht naar België, ontdekken we zijn reis van het figuratieve naar het abstracte. Bye Bye “het overbodige, het vluchtige, het chaotische”!

Saint-Géry : Onvoltooid Verleden Tijd - Halles Saint-Géry

24-09-2020 > 08-01-2021

Benieuwd hoe het hart van Brussel is ontstaan? Zo complex als ze vandaag is, zo kan ze in het begin samengevat worden door de Parochie van Sint-Gorik. De Hallen, de tentoonstellings- en leefruimte die de parochie vervingen, zijn dus de plaats bij uitstek om ons meer te leren over de 500 jaar die onze stad en ons dagelijks leven vormgaven.

Mabele eleki lola! – ‘La Terre, plus belle que le paradis’ - AfricaMuseum

29-10-2020 > 21-02-2021

Reisje naar Tervuren voor de eerste tijdelijke tentoonstelling van het AfricaMuseum. Op initiatief van curator en schrijven In Koli Jean Bofane, verkennen we de spirituele kant van het werk van Freddy Tsimba. De Kinois kunstenaar gebruikt traditionele smeed- en beeldhouwtechnieken om metaal uit conflicten om te vormen tot ruw materiaal voor nieuwe verhalen. Zijn monumentale werken staan in dialoog met dertig museumstukken, waarvan de meeste nog nooit eerder zijn getoond. Allen daarheen!

Be Modern - Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

02-10-2020 > 24-01-2021

Je horizon verbreden doe je ook met kunst. Dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling “Be Modern” in de KMSKB. De grote namen van het Belgische en internationale modernisme (Picasso, Klee, Tuymans, Donas, Matisse, Bacon, …) passeren er de revue, samen met maar liefst 150 werken uit de collectie moderne en hedendaagse kunst van het museum. Een reis doorheen de geschiedenis van de beeldende kunst, tussen vrijheid en experimentatie.

Superstudio Migrazioni - CIVA

15-01-2021 > 16-05-2021

Het werk van Superstudio, een architectenbureau dat in 1966 in Firenze door Adolfo Natalini en Cristiano Toraldo di Francia werd opgericht, blijft een bron aan inspiratie voor de jonge generatie. Hun werk blijft eigentijds, geëngageerd en poëtisch. Doorheen de lens van “migrazioni” (migraties) bevraagt de tentoonstelling, net als het architectenbureau, onze manier van leven in een wereld die door kapitalisme en technologie is getransformeerd.

The Light House - Boghossian Stichting - Villa Empain

22-10-2020 > 31-01-2021

Hemels, troebel, chromatisch: licht fascineert en bevindt zich hopelijk nog altijd aan het einde van de tunnel! Misschien is het net die hoop die de nieuwe tentoonstelling “The Light House” in de Boghossian Stichting inspireerde. Laat je overspoelen door de gloed die straalt uit de werken van 21 grote hedendaagse kunstenaars van de laatste 60 jaar.

Gauthier Hubert, ...fils de ... (les Retrouvailles) - Botanique

04-12-2020 > 31-01-2021

In de nieuwe tentoonstelling van Botanique brengt de Belgische schilder Gauthier Hubert schilderijen samen die oorspronkelijk niets met elkaar te maken hebben. Samen komen ze echter helemaal tot hun recht.

Midam, het parcours van een Brusselse Kid - Belgisch Stripcentrum

29-09-2020 > 07-03-2021

Kid Paddel, doet dat een belletje rinkelen? Van zijn eerste tekeningen tot zijn meest recente werken, Belgisch auteur Midam beheerst als geen ander de kunst van het lachen en grappen en dit in een waanzinnig videogame universum. Herontdek dit essentiële striptalent met de hele familie.

It never ends: John M Armleder & Guests - KANAL Centre Pompidou

24-09-2020 > 25-04-2021

Zin in iets grandioos? De Zwitserse kunstenaar John M Armleder, een van de belangrijkste figuren in de hedendaagse kunst van de afgelopen 50 jaar, heeft de showroom van de voormalige Citroëngarage helemaal overgenomen en vol monumentale installaties gestoken. It Never Ends is een ontmoetingsplaats waar je je verdiept in de wereld van de kunstenaar en zij die hij graag ziet.

KBR Museum - KBR

28-09-2020 > 01-10-2021

In de categorie zwaar onderschat: de schatten die in ons eigen landje bewaard worden. Het gloednieuwe KBR Museum onthult een nationale schat die al 600 jaar lang verborgen zit: de bibliotheek van de hertogen van Bourgondië en een kostbare collectie 15de-eeuwse manuscripten. Ware meesterwerken vol emotie die de tand des tijds hebben overleefd!

Fake for Real – Huis van de Europese Geschiedenis

24-10-2020 > 28-10-2021

Fake News kotsbeu? Deze tentoonstelling helpt je waarheid en leugen in vraag te stellen dankzij een flinke dosis kritisch denken. Ontdek een rijke geschiedenis vol reconstructies en vervalsingen, van de Oudheid tot nu.

Zin om nog meer tentoonstellingen te ontdekken of om de minder bewandelde paden te betreden?