15 niet te missen tentoonstellingen dit najaar in Brussel

De herfst komt eraan en dat betekent kleurenpracht, zachte bladertapijten én een pak fonkelnieuwe tentoonstellingen om alles nog mooier te maken!

Welke expo's mag je niet missen dit najaar? We selecteren er graag 15, voor elk wat wils!

  1. Rita Mc Bride: Explorer

Het wordt wel eens gedaan: retrospectieven van kunstenaars die halfweg hun carrière zitten. Wiels stelt dit najaar bestaand en nieuw werk voor van Rita McBride, een Amerikaanse artieste die werkt met de taal van de beeldhouwkunst en de woordenschat van architectuur en design.

2. Lina Selander & COM ∩∪ TIES 

Twee tentoonstellingen bij Argos: de eerste gewijd aan Lina Selander, één van de belangrijkste hedendaagse Zweedse videokunstenaars; de tweede een groepstentoonstelling van meer dan 40 kunstenaars, in samenwerking met het ISELP, rond het thema "gemeenschap". Nog tot 17 december. 

3. Mehdi-Georges Lahlou: behind the Garden

In het najaar verwelkomt de Botanique een solotentoonstelling van de jonge Frans-Marokkaanse kunstenaar Mehdi-Georges Lahlou. Met zijn nieuw omvangrijk project, speciaal ontworpen voor de Botanique, palmt hij de volledige ruimte van het Museum in. Nog tot 5 november. 


4. Knock Outsider Komiks

Deze tentoonstelling geeft een vrolijke uppercut aan traditionele categorieën. Fictie, abstractie, vrije beeldassociaties en andere niet orthodoxe technieken: genres vervagen waardoor het beeldverhaal één groot speelterrein wordt. Een project van La "S" Grand Atelier voor het art et marges museum

Je kan deze expo en alle expo's die we hier vermelden (uitgezonderd "Oceania") aan een voordelig tarief bezoeken tijdens de Nocturnes van de Brusselse Musea

5. De nieuwe Vlaamse strip

Ze worden vertaald in meerdere talen en in binnen- en buitenland geprezen om hun artistieke talent en uitmuntende scenario's: de tentoonstelling in het Belgisch Stripcentrum geeft een meer dan verdiend podium aan deze nieuwe generatie Nederlandstalige Belgische striptekenaars, in al hun diversiteit. 

6. Baudelaire >< Brussel

"Alle Belgen, zonder uitzondering, zijn leeghoofden!": na een bezoek aan deze tentoonstelling is Baudelaire waarschijnlijk niet meer je beste vriend... De expo werd opgebouwd rond het pamflet "Arm België!", dat de dichter schreef tijdens zijn verblijf in Brussel tussen 1864 en 1866: een verrassende en onbeschaamde tocht door de Belgische hoofdstad van de jaren 1860 in het Broodhuis

7. Vrouwen, inspiratiebron

Kunstenares, femme fatale, schrijfster, muze of bron van inspiratie: in deze tentoonstelling van hedendaagse boekbindkunst wordt de vrouw in de spotlights gezet, met werk van boekbinders van over de hele wereld. Nog tot 11 november in de Bibliotheca Wittockiana.

8. Ways of Seeing

Deze expo verzamelt meer dan 25 artiesten en 70 kunstwerken (schilderijen, sculpturen, foto's…). Ways of Seeing toont de kunstenaar opnieuw als een schepper van dingen, die ons eraan herinnert dat het verband tussen wat we zien en wat we weten nooit vast staat... Nog tot 18 februari 2018 in de Villa Empain (Boghossian Stichting)

9. A Tribute to Componibili

De 'Componibili' zijn een designicoon van de jaren '60 en bestaan intussen 50 jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag brengt het ADAM-Brussels Design Museum hulde aan dit vernieuwende meubilair in een expo in samenwerking met het Kartell Museo van Milaan.

10. Robert Doisneau

Moeilijk te geloven, maar dit is de allereerste retrospectieve gewijd aan Robert Doisneau in België! Zijn werk is nochtans deel gaan uitmaken van het collectief geheugen van verschillende generaties... Nog tot 4 februari 2018 in het Museum van Elsene.

11. Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst

Het is 50 jaar geleden dat de grote surrealist ons heeft verlaten. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten willen hier uitgebreid bij stilstaan met een belangrijke tentoonstelling die verschillende kunstenaars bijeenbrengt die sinds de jaren '80 de dialoog zijn aangegaan met de "période vache" van Magritte. 

12. Christo & Jeanne-Claude - Urban Projects

Mis deze unieke kans niet om het volledige creatieve proces van dit uitzonderlijke koppel te ontdekken: het gaat om de eerste overzichtstentoonstelling van de stadsprojecten van Christo en Jeanne-Claude vanaf de jaren '80! Nog tot 25 februari 2018 in het ING Art Center

13. Oceania

Het Jubelparkmuseum neemt je deze herfst mee op reis: treed in de voetsporen van de grote ontdekkingsreizigers van de 18e eeuw in deze tentoonstelling die de rijke Oceanië-collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in de schijnwerpers zet.

14. EUROPALIA INDONESIA

EUROPALIA INDONESIA neemt zijn intrek in Bozar met twee grote tentoonstellingen: "Ancestors & Rituals" stelt archeologische en etnologische schatten voor uit Indonesië;  "Power and Other Things" verzamelt getuigenissen van hedendaagse kunstenaars over de recente geschiedenis van Indonesië. 

15. Apenstreken

Dring door tot in het hart van de jungle en maak kennis met de buitengewone diversiteit van de primaten: waar leven ze? Wat eten ze? Hoe verplaatsen ze zich? Wedden dat je na deze tentoonstelling in het Museum voor Natuurwetenschappen alleen nog maar meer zal gaan houden van onze fascinerende neefjes? Voor groot en klein.