Steun ons

12 tentoonstellingen om 2021 in schoonheid af te sluiten

Lekker uit de bol gaan of de balans van het voorbije jaar opmaken? We hebben allemaal zo onze manier om de eindejaarsperiode in te gaan. Om even te ontsnappen aan alle hectiek van 2021 en om de winter een beetje warmer te maken, zetten wij alvast 12 niet te missen tentoonstellingen op een rijtje. Om van te genieten zonder mate!  

Geneviève Asse – Een venster op het boek – Bibliotheca Wittockiana

19-09-2021> 30-01-2022

De winter is blauw. De Bibliotheca Wittockiana slaat de brug tussen hemel en zee en neemt je mee op (her)ontdekkingstocht langs het gegraveerde werk van een van de belangrijkste kunstenaressen van de moderne abstractie, Geneviève Asse. Boeken, doeken, notitieboekjes met tekeningen en schildersessays … Er is meer dan één manier om kennis te maken met het parcours van een vrije kunstenares.

Tussen de rimpels van de tijd – Art et Marges Museum

07.10.2021 > 06.02.2022

Binnenkort al 2022? Geen commentaar! Geef ons maar de vergetelheid van de tijdsruimte van de nieuwe tentoonstelling van het Art & Marge Museum. Werken die onze zintuigen in de war brengen en ons laten verstillen ‘tussen de rimpels van de tijd’.

T-Rex – Museum voor Natuurwetenschappen

13-10-2021> 07-08-2022

Trix de tyrannosaurus loopt los in het Museum voor Natuurwetenschappen! Trix is 67 miljoen jaar oud en komt uit het Nederlandse Naturalis Museum. Voor deze nieuwe tentoonstelling met haar in de hoofdrol laat het museum dinofans vanaf 5 jaar proeven van het werk van een paleontoloog. Er zijn 6 interactieve spelletjes en heel wat uitdagingen.

Oriënt-Express: Mythisch. Luxueus. Belgisch! – Train World

26.10.2021 > 17.04.2022

We hebben allemaal onze eigen herinneringen aan treinreizen, maar deze rit is uitgegroeid tot een mythe! De Oriënt-Express vormde voer voor literatuur en film en doet nog steeds wegdromen van een tijd waarin reizen een ware kunst was. Train World springt op de trein met deze toptentoonstelling Oriënt-Express. Mythisch. Luxueus. Belgisch! van Europalia Trains & Tracks. Er werden twee originele wagons van deze legendarische trein overgebracht naar Brussel en opengesteld voor het publiek!

La vie matérielle – CENTRALE for Contemporary Art

09.12.2021 > 13.03.2022

De titel van deze tentoonstelling van de CENTRALE is een knipoog naar de gelijknamige bundel van Marguerite Duras en brengt een dialoog tussen 12 Italiaanse en Belgische kunstenaressen. Zij zoeken samen naar de link tussen kunst en leven. De werken vormen als het waren een ‘toevluchtsoord voor het ik’, met als gemeenschappelijke noemer het gebruik van organische materialen, die vaak voorkomen in ambachtelijke werken, en een dialoog tussen het innerlijke intieme leven en het alledaagse en lichamelijke.

Jean Delville & Co – Belgisch Museum van de Vrijmetselarij

14-10-2021> 16-01-2022

Ken je de Belgische symbolistische schilder Jean Delville? Waarschijnlijk niet … Duik met ons mee in zijn mysterieuze wereld in het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij. Een nieuwe tentoonstelling met werken uit de collectie van de Fédération Wallonie-Bruxelles en de loges, die voor het eerst door het grote publiek bezichtigd kunnen worden.

Before Time Began – Museum Kunst & Geschiedenis

22-10-2021> 29-05-2022

Een nieuwe tentoonstelling over de Australische Aboriginal-kunst, in samenwerking met de prestigieuze Fondation Opale. ‘Before Time Began’ verkent het ontstaan van de Aarde en 'Dreamtime', een legendarische tijd waarin voorouderlijke geesten alles hebben gecreëerd, verleden, heden en ook toekomst.

Heksen avant la lettre – KBR Museum

26-10-2021> 24-04-2022

De KBR brengt een nieuwe selectie handschriften uit de bibliotheek van de Bourgondische hertogen en focust op één thema: ‘Heksen avant la lettre’, een tentoonstelling die dieper ingaat op het cliché van de middeleeuwse heks. Heiligen, begijntjes, sibilles of sirenes … Ontdek alle facetten van deze vrouwen in een bijzondere periode vlak vóór de eerste heksenjachten.

How will it end ? – Boghossian Stichting (Villa Empain)

02-12-2021> 06-02-2022

Voor deze nieuwe tentoonstelling werkten de Boghossianstichting en het Centre Pompidou samen. Ze brengen een onuitgegeven dialoog tussen werken uit de uitzonderlijke collecties en stukken van Libanese kunstenaars van verschillende leeftijd die de voorbije jaren of in de nasleep van de tragische ontploffingen van 4 augustus 2020 zijn gemaakt. Deze werken schetsen een blik op een mogelijke nieuwe toekomst, tussen wanhoop en zachtheid, ballingschap en een nieuwe ankerplaats.

A voyage into the moon - Mira Sanders & Cédric Noël – Le Botanique

09-12-2021> 06-02-2022

Hiroshima, 6 augustus 1945: een flits, een krachtige ontploffing, de atoombom. Ergens op de maan voelt een wezen zich bedreigd. Niet veel later krijgt het Japanse leger een signaal van een mysterieuze astronaut. Zijn we niet alleen in het heelal? Welkom in A Voyage into the Moon! Deze tentoonstelling met recente werken van kunstenaars Mira Sanders en Cédric Noël brengt een vrolijke mix van feiten en fictie in een futuristische scenografie met veel humor en fascinatie.

Magical Theatres - Hallepoort

01-12-2021> 04-12-2022

Het papiertheater (miniatuurtheater of tafeltheater) was vroeger een plezier voor groot en klein, maar is vandaag een beetje in de vergetelheid geraakt. De tentoonstelling ‘Magical Theaters’ in de Hallepoort brengt de magische wereld van het speelgoedtheater, de kleurrijke decors en de papieren acteurs weer tot leven.

Sol LeWitt. Wall drawings, works on paper, structures (1968 – 2002) – Joods Museum van België

02-12-2021> 01-05-2022

Aan de hand van een unieke selectie Wall Drawings (muurtekeningen), werken op papier, gouaches, structuren en archiefmateriaal van de jaren 1960 tot 2000 laat deze nieuwe tentoonstelling van het Joods Museum haar licht schijnen op diversiteit en eenheid in het werk van conceptueel kunstenaar Sol LeWitt. Dit is meteen een dubbele ‘première’: een verkenning van zijn Joodse roots en een zoektocht naar zijn banden met België.

Op zoek naar bijzondere ontdekkingen? Bekijk de volledige agenda van de tentoonstellingen en activiteiten van meer dan 120 Brusselse musea!
Op zoek naar een cadeautje voor eindejaar? Wat dacht je van een Art Nouveau Pass. 😉