10 redenen om de avond in te duiken tijdens de Nocturnes

Van september tot december halen de Brusselse musea je zonder probleem uit je herfstdip. Gedaan met soep lepelen voor de TV bij de zoveelste heruitzending van CSI…

Neen, van 14 september tot 7 december heb je echt geen enkele reden meer om je donderdagavonden suffend in de zetel te slijten. Met dank aan de Brusselse musea die je van 17u tot 22u uitnodigen voor een avondvullend programma dat doet dromen, exclusief is en toch schappelijk blijft qua prijs. Ziehier 10 goede redenen om de avond in te duiken voor een verkwikkende portie Nocturnes!

1. Nieuwe musea

Al 17 jaar geven de Nocturnes een jaarlijks cafeïneshot aan een 60-tal musea. En elk jaar komen er nieuwe musea bij, ook nu: D'Ieteren Gallery opent heel uitzonderlijk de deuren en pakt uit met 100 tijdloze voertuigen; het Joods Museum van België, terug van weg geweest, lanceert het debat met "Gastvrij Brussel?"; het Huis van de Europese Geschiedenis opent in grandeur; en het Wiertz Museum loodst je binnen in een wereld van duistere mythes en onversneden romantiek.

2. The Great Escape

Een middeleeuws en nachtelijk panorama vanuit de Hallepoort, wegdromen bij "Ancestors & Rituals" met Europalia Indonesia in BOZAR, een nachtelijke tocht in een trambar vanaf het Trammuseum of verlichte manuscripten en poëtische energie in het Erasmushuis. De Nocturnes zijn altijd een beetje reizen.

3. Kleine prijzen, grote beloning

De toegangsprijzen voor de Nocturnes blijven dezelfde als vorig jaar, slechts 3€ per museum! Of 1,50€ als je jonger bent dan 26. Sommige musea zijn zelfs helemaal gratis. En aangezien we het niet kunnen laten om zo praktisch mogelijk te denken: de musea per donderdagavond liggen doorgaans in elkaars directe buurt. Makkelijk om te museumhoppen, voor het geval één bezoekje te weinig zou zijn.

4. Bevrijd het kind diep in jezelf

Aan alle grote en minder grote kinderen, ziehier wat superleuk gerief: een expo helemaal op jullie maat in het Museum van Elsene, sprookjes en legendes in het Museum van de Stad Brussel, een huis boordevol speelgoed aka het Speelgoedmuseum en voor de dappersten onder jullie een afspraak met trollen en andere vreemde wezens in het Museum voor Fantastische Kunst.

5. Een originele date

Je date meenemen naar de Nationale Basiliek van Koekelberg en zwijmelen bij de ondergaande zon? Samen kosmische avonturen beleven onder de koepel van het Planetarium? Geef toe, daarmee moet je wel scoren! Kan je relatie wat extra pit gebruiken of wil je je gewoon amuseren met vrienden, rep je dan naar de sexy quizz in het Museum van Erotiek. Of anders is er nog de expo over syfilis bij ULB Culture!

6. Verboden toegang?

Deze keer niet! ARGOS - Centre for Art & Media, het Legermuseum en de gilde van het Groot Koninklijk Serment van Sint-Joris der Kruisboogschutters (het is eruit...) nemen je mee achter de coulissen. Wordt herhaald wegens groot succes: exclusieve opendeur in het Egmontpaleis!

7. Afterwork in het museum

Voor wie op donderdag al eens een stapje wil zetten: in heel wat musea staat de aperitief klaar! En voor de ijverigen onder jullie: tijdens de Nocturnes kan je de musea ook bezoeken after hours.

8. Nieuwe expo's

We gaan je niet allerlei extra's aanrekenen: de tijdelijke tentoonstellingen in de musea zitten inbegrepen in de toegangsprijs voor de nocturnes. En de expolijst ziet er alvast goed uit! Van beeldhouwster Rita McBride (Wiels) tot Robert Doisneau (Museum van Elsene), met tussenstops bij de apen (Museum voor Natuurwetenschappen), Baudelaire (Museum van de Stad Brussel), Mehdi-Georges Lahlou (Botanique) of aardappelen (Museum van de Molen en de Voeding). Aan jou de keuze.

9. Architectuurpareltjes by night

We kunnen het niet genoeg herhalen: een bezoek aan de majestueuze Villa Empain, het Autrique- en Hortahuis, de Coudenberg of het van Buuren Museum en tuinen, 's avonds, ver weg van de bezoekershordes tijdens het weekend, daar gaat niets boven!

10. Maak indruk op je gezelschap

Er zijn zoveel dingen waarover een mens kan praten, maar de Nocturnes geven je zeker een extra dosis inspiratie wanneer je weer eens de wereld aan het heruitvinden bent met je vrienden om 3 uur ‘s morgens of wanneer je voor muurbloempje speelt op je tantes verjaardagsfeestje (wat om één of andere reden altijd twee keer per jaar gebeurt).