10 onvermijdelijke tentoonstellingen in de Brusselse musea dit voorjaar

Ben je het zat om thuis opgesloten te zitten en wil je de realiteit even vergeten? Gelukkig zijn de musea open! Ontsnap uit de werkelijkheid met onze selectie van 10 must-see tentoonstellingen in de Brusselse musea dit seizoen.

Al deze tentoonstellingen zijn toegankelijk met onze Brussels Card Discovery die 3 museumbezoeken mogelijk maakt gedurende 3 maanden voor slechts 19 euro. Veel plezier !

BOZAR – Roger Raveel

18-03-2021> 21-07-2021

Gepassioneerd door kunst maar moeilijk om te kiezen tussen figuratie en abstractie? Deze tentoonstelling is voor jou! Na de tragische brand, nodigt BOZAR je uit om een retrospectie gewijd aan Roger Raveel te ontdekken. Een unieke beeldtaal voor een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20ste eeuw.

Design Museum Brussels – Chaise. Stoel. Chairs. Defining Design

26-03-2021> 29-08-2021

Het Design Museum Brussels stelt voor om het concept van een alledaags voorwerp te herdenken: de stoel. Door een selectie van 100 stoelen uit verschillende collecties (waaronder het Design Museum Londen) samen te brengen, stelt de tentoonstelling een overzicht van design van het einde van de 19e eeuw tot vandaag voor aan de hand van een voorwerp dat op het eerste gezicht banaal lijkt.

CENTRALE – BXL Universel II : multipli.City

25-03-2021> 12-09-2021

Vier de stad en het samenleven met het tentoonstellingsproject BXL UNIVERSEL II: multipli.city! Ter gelegenheid van de 15e verjaardag van CENTRALE komen 11 kunstenaars en 6 Brusselse burgerorganisaties samen om een ruimte voor te stellen waar het uitwisselen en delen van artistieke praktijken centraal staat. Terwijl een eerste deel plaatsvond in 2016 kort na de aanslagen in Brussel, speelt dit zich af midden in een pandemie: twee sterke momenten die onze visie en die van de kunstenaars over de stad zeker beïnvloed zullen hebben.

MIMA – Félix Luque Sánchez - Verisimilitude

31-01-2021> 30-05-2021

In een wereld waarin technologie een noodzaak is geworden en al plaats maakt voor Artificial Intelligence, verkent deze tentoonstelling de kracht van automatisering en de relatie tussen de mens en deze fenomenen. Duik in de toekomst en in het dystopische universum van Félix Luque Sánchez waar machines de macht overnemen. Tussen realiteit en fictie!

Boghossian Stichting – Icons

06-05-2021> 24-10-2021

Van vroege iconen uit Europa en het Midden-Oosten tot moderne en hedendaagse werken, iconen hebben door de eeuwen heen vele gelovigen en kunstenaars geïnspireerd. De tentoonstelling laat zien hoe de spirituele dimensies sinds de oudheid in kunstwerken worden verwerkt.

Wiels – Jacqueline de Jong : The Ultimate Kiss

01-05-2021> 15-08-2021

Ontdek een artistieke persoonlijkheid en een belangrijke kunstenaars profiel uit de jaren van protest en opstand. Met haar uitbundige figuratieve stijl, creëert de Nederlandse kunstenares Jacqueline de Jong ongeremde werken die humor, erotiek, geweld en politiek engagement combineren.

Koninklijke musea voor Schone Kunsten – Terug naar het fin-de-siècle museum

26-03-2021> 15-10-2021

Na een lange sluiting onthullen de vier tentoonstellingsverdiepingen van het Fin-de-Siècle Museum eindelijk hun rijke collectie, samengesteld tussen de periode 1868 en 1914, weer aan het grote publiek. Bewonder de schilderijen en beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars zoals James Ensor, Léon Spilliaert, Fernand Khnopff, Constantin Meunier en vele anderen, alsook de architectuur via een originele 3D-reconstructie van zes Art Nouveau-gebouwen. Plezier voor jong en oud!

Train World - Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China

07-05-2021 > 10-10-2021

Spoor mee van Train World tot Peking en ontdek een buitengewoon Belgisch verhaal in China. Met deze tentoonstelling herbeleef je de indrukwekkende geschiedenis van de bouw van de spoorlijn Peking - Hankow uit het begin van de 20e eeuw, maar kom je ook meer te weten over de ontwikkeling van China’s hogesnelheidsnet.

Microplastics - Riolenmuseum

12-03-2021 > 19-06-2021

In het Riolenmuseum is de tentoonstelling "Microplastics" te zien, opgezet door Surfrider Foundation Europe, de NGO die opkomt voor de oceanen en hun gebruikers. Het doel is het bewust maken van het effect van microplastics op de voedselketen en ons milieu. Door het onzichtbare zichtbaar te maken, kunnen wij meten hoe de handelingen van de mens zelfs het kleinste levende organisme beïnvloeden.

Liefdeslied - Art et marges museum

06.05.2021 - 12.09.2021

Het Art et Marges museum eert de outsider geluidscreatie. Minder bekend bij het publiek dan het picturale werk, is de productie daarom niet minder rijk. Ze is er in alle stijlen en ontwikkelde zich ongestoord, bijna zonder enige invloed van hetgeen doorgaat voor de “goede smaak”! En wat is er beter dan liefde, tragisch en magisch, hartverscheurend maar gelukkig opwindend, om een stem aan te geven?

Wilt u meer tentoonstellingen ontdekken of de minder bezochte weg nemen? Bekijk de volledige agenda van onze tentoonstellingen!