10 essentiële redenen om van de Nocturnes 2018 te genieten

Van september tot december zullen 73 Brusselse musea voor nachtraaf spelen.

Elke donderdagavond van 13 september tot 6 december, ontvangen minimum 5 musea tussen 17u en 22u bezoekers. Ideaal om je te laten verwonderen voor het slapen gaan. Op het programma staan: nieuwe expo’s, ateliers, muziek, apéro’s en unieke geleide rondleidingen. Het toont Brussel als een stad van ongekende museumpareltjes en charmante wijken. Dit alles aan een zeer aantrekkelijke prijs. Lees hier 10 manieren om er volop van te genieten!

1. NIEUWE ADRESJES ONTDEKKEN

We weten zeker dat je nog niet eens de helft kent van de plekken die hun deuren openen tijdens onze Nocturnes! Bovendien zijn er elk jaar nieuwe musea en kunstcentra die deelnemen. Dit jaar worden Kanal – Centre Pompidou, MoMuse (Gemeentelijk Museum Sint-Jans-Molenbeek) en het Museum van de Nationale Bank toegevoegd aan het programma.

2. ONTSNAPPEN

Nog voorbij Boghossianstichting / Villa Empain, of in de onderbuik van de stad of tijdens een tramrit die onderbroken wordt door paaldansen, in het museum kan je ontsnappen aan de realiteit en vluchten naar het imaginaire.

3. GENIET HEEL HET SEIZOEN VAN DE NOCTURNES PASS

Een inkom van de Nocturnes kost 4 € (standaard) of 2 € (-26 jaar), wat niet veel is voor sommigen. We besloten voor de allereerste keer dit seizoen, om een Nocturnes PASS tegen een gereduceerd tarief te lanceren! Hiermee kan je 5 musea naar keuze bezoeken tijdens de Nocturnes of gewoon op eenzelfde avond voor 16 € (standaard) of 8 € (-26 jaar). Je mag ons later bedanken ;-)!

4. DOMPEL JE ONDER IN HET LEVEN VAN IEMAND ANDERS

Fundamenteel gezien vertellen musea ons verhalen of nodigen ze je uit om het zelf te doen. Ontmoet Amy Winehouse in een familieportret, bezoek het huis en de geest van Magritte of ga in de schoenen staan van een architect/stedenbouwkundige in Brussel: alles mag!

5. BEZOEK DE NIET TE MISSEN EXPO’S VAN HET SEIZOEN

De herfstexpo’s zijn toegankelijk voor een groot of minder bekend publiek tijdens de Nocturnes. Kleurrijke verscheidenheid in Botanique, echte troetelbeertjes in het Natuurwetenschappen Museum, strips en alternatieve illustratie in Wittockiana, Inca Dress Code in het Museum Kunst en Geschiedenis of de verhelderende zonder taboe in de Allende Zaal van de ULB. Brandende culturele actualiteit!

6. NEEM STIEKEM EEN KIJKJE ACHTER GESLOTEN DEUREN … EN NA 17U !

Het is niet elke dag dat het Egmontpaleis open is, of het Cauchiehuis, het museum van de Kruisboogschutters of het Schaarbeeks Biermuseum (hik). Tijdens de Nocturnes zijn ze makkelijk toegankelijk! Bovendien, lopen de Nocturnes van 17u tot 22u, wat erg handig is voor als je drukbezet bent tijdens de week of in het weekend!

7. NEEM ADEMBENEMENDE FOTO’S

Voor moest je het nog niet weten, musea zijn ’s nachts vaak majestueus, wat garant staat voor dromerige foto’s die je volop kan delen met je vrienden of op Instagram (bij voorkeur met onze hashtag #brusselsmuseums ;-)). Het Horta Museum, WIELS, de Botanische tuin van Meise, Nationale Basiliek van Koekelberg of de ateliers van de Munt: je kan echt iets doen met 73 musea!

8. BEGIN JE AVOND GOED … OF ALVAST JE WEEKEND

Even serieus, voor de meesten onder ons is het op donderdag al bijna weekend en de Nocturnes vormen een ideale gelegenheid om de routine van de week te doorbreken. Voor de ambitieuzen onder ons, is het het perfecte vertrekpunt om je avond te starten en deze elders voort te zetten (we zien je al komen).

9. VERZACHT JE HERFSTBLUES

Terrasjes en zomerapero’s zijn misschien al verleden tijd maar de sfeer van de Nocturnes (vergezeld van misschien een goed glas in een museum) verlengen de zomer toch een beetje!

10. GA ONTMOETINGEN AAN VAN DE DERDE SOORT

Tijdens zo een avond heb je de tijd om je geliefde te verbijsteren of jouw vrienden te overtuigen van de cool-itude van de musea, je kan er mensen die op dezelfde golflengte zitten ontmoeten of de saaisten onder jouw collega’s leren waarderen. We proberen je geen dromen te verkopen, maar deze theorieën zijn al vele keren getest en goedgekeurd.

Een laatste detail, maar mis zeker niet de gratis vernissage van de Nocturnes die doorgaat op donderdag 13.09 in het Joods Museum van België en in het Egmontpaleis en met ook een Museumdorp op de Grote Zavel!