De 10 meest interactieve musea van Brussel

Er is niets mis met historische voorwerpen onder vitrinekasten, maar het is natuurlijk nog leuker als je zelf mag deelnemen aan de show. Deze 10 doe-musea schakelen je integraal in in hun collectie.

Museum van de Nationale Bank van België

Een cliché als geen ander, maar het klopt: uiteindelijk draait alles om geld. De interactieve rondleidingen en groot deel van de activiteiten in het Museum van de Nationale Bank van België zijn speciaal op de leest van jongere bezoekers geschoeid.  Jong geleerd is oud gedaan?

Experimentarium Chemie & Fysica (ULB)

Deze 2 musea van de Franstalige Brusselse universiteit gaan hand in hand en hebben hetzelfde doel voor ogen: jongeren warm maken voor exacte wetenschappen in een interactief laboratorium waar ze ten volle (en altijd onder toezicht) kunnen experimenteren. Terwijl je in de merkwaardige exposities onder meer ontdekt hoe een vliegtuig zo mooi in de lucht blijft hangen, leer je in het labo moleculair koken om duimen en vingers van af te likken.

BELvue

Over het verleden en heden van België zijn bibliotheken vol geschreven, maar wij verkiezen het toch te ontdekken op onze eigen manier. Het BELvue Museum heeft dat goed begrepen en richtte daarom haar permanente collectie, inclusief interactieve schermen, zo in dat ze makkelijk te volgen is met een groep vrienden dankzij de audiogids voor en door jongeren. De pedagogische hulpmiddelen leveren ook nog eens de gedroomde ondersteuning voor leerkrachten.

Braille Museum

Dit museum levert je gegarandeerd én letterlijk nieuwe perspectieven op. Sinds 2009 wijst het Braille Museum bezoekers aan de hand van inventieve, interactieve installaties op de dagelijkse uitdagingen die blinden of slechtzienden dag in dag uit overwinnen. Ook de fascinerende geschiedenis en het ingenieuze werk van Louis Braille’s schrift worden ontrafeld.

Experience.Brussels

Brussel is een stad met vele geheimen en gezichten. Experience.Brussels onthult ze stuk voor stuk in een feest van bezienswaardigheden, geluiden, smaken en aanrakingen waarover jij de controle hebt. Je krijgt de unieke kans de stad als een echte architect te hertekenen, de Brusselse diversiteit te doorgronden dankzij verhalen van inwoners of je kennis van België’s mooiste te testen in een pittige ‘Brussels Pursuit’. Een ding staat vast: je wandelt er buiten als een doorwinterd Brusseleir.

Brussels Museum van de Molen en de Voeding

Een museum dat over voeding gaat klinkt wat ons betreft altijd wel uitnodigend. Voor meesterchefs, aspirant-meesterchefs en keukenklungels worden jaarlijks kooklessen georganiseerd. Wie geen zin heeft om een keukenschort aan te binden, steekt sowieso wat op van de tijdelijke tentoonstellingen die telkens een ander voedselfenomeen belichten. Aan tafel!

La Fonderie

De Fonderie biedt zo veel boeiende activiteiten dat we niet weten waar te beginnen. Een greep uit het aanbod: een workshop edelsmeedkunst gedoceerd door een Toeareg juweelontwerper, vurige metaalbewerking van ijzer tot brons, een boottochtje op het kanaal van Willebroek. Al zwoegend ontdek je er meer over de fascinerende geschiedenis van de Brusselse industrie.

MOT

Gevestigd in een charmant domein naast de abdij van Grimbergen, introduceert het Museum voor de Oudere Technieken aan groot en klein de productiemethodes van onze voorouders. Misschien omdat het maar voor 1 dag is, maar een eigen meubelstuk in elkaar timmeren, zelf je brood bakken of de was doen, leek nog nooit zo verfrissend fijn als in de voormalige stallen en molens van het roemrijke Prinsenkasteel.

Huis van de Europese Geschiedenis

Het museum neemt je mee op reis doorheen de Europese geschiedenis, langs mythen en ontdekkingen tot aan de chaos en het samenhorigheidsgevoel van de twintigste eeuw, om je te laten nadenken over de toekomst van Europa. De collectie van het museum is te bewonderen in alle 24 officiële talen van de Europese Unie. Voor scholen, gezinnen en groepen biedt het museum programma's op maat waardoor iedereen een boeiende belevenis te wachten staat.

Train World

Het Belgische spoorwegennet, het oudste op het Europese vasteland, kon zich geen interactiever en geanimeerder museum dromen. Train World opende in 2015 de deuren om iedereen op het juiste spoor te houden als het over treinverkeer van gisteren, vandaag en morgen gaat. Plof neer in een van de 19de-eeuwse treincoupés of neem het stuur over in een testrit: de trein is altijd een beetje reizen.