Brussel in 1 dag voor wie graag buiten de lijntjes kleurt

Plof jij in kleermakerszit neer voor een abstract kunstwerk om je te laten hypnotiseren door de kleurschakeringen? Of betekent een voorstelling hedendaagse dans voor jou een langgerekt moment van extase? Kan jij industrieterreinen vol graffiti wel pruimen? Dan is deze route langs Brusselse kunstencentra en musea je op het lijf getekend als was het Rubens zelf die het penseel hanteerde.

Deze wandeltocht doorkruist Brussel van zuid naar noord, of omgekeerd. Je kan kiezen tussen een fikse wandeling of het openbaar vervoer, want de meeste van deze musea zijn dichtbij metro-, bus- of treinhaltes gelegen. Meer informatie over de bereikbaarheid van elk museum in het bijzonder, vind je terug op de afzonderlijke museumpagina’s.

Voor de gelegenheid beginnen we onze museumwandeling in Vorst. In de Van Volxemlaan bevindt zich het statige WIELS – Centrum voor Hedendaagse Kunst. In 2007 werd het Blommegebouw, ooit de oude brouwerij Wielemans-Ceuppens, getransformeerd tot een centrum gewijd aan de hedendaagse scène. Geen permanente collectie vermits het geen museum betreft, wel verfrissende en immer relevante exposities die niemand onberoerd laten. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan zal de soepele architectuur van het WIELS je ongetwijfeld wél bekoren: de oude koperen brouwketels bleven bewaard en vanop het dakterras ontwaar je de gebouwen die de Brusselse skyline vormgeven. Honger gekregen van die nieuwerwetse creaties? Dan kan je je in Kamilou@WIELS aan de gezonde en duurzame internationale keuken laven!

Op een steenworp van de Hallepoort ligt een van de minder bekende musea van Brussel. In het geval van het art et marges musée museum is dat weliswaar volledig onterecht. Zoals de naam vermoeden doet, wijdt het kleinere museum zich volledig aan kunst uit de marge, kunst die niet werd opgenomen in de dominante canon. Hoewel die outsiderkunst zich dus buiten het klassieke circuit bevindt, bewijst het art & marges dat ook die creatieve uitspattingen aandacht verdienen en makkelijk hun mannetje weten te staan tussen de werken van erkende artiesten. Wees voorbereid om van je sokken geblazen te worden bij het aanschouwen van de collectie.

Na twee musea is het tijd om al die kunst wat te laten bezinken. We zouden brusselsmuseums niet zijn, als we geen gerelateerde activiteit in gedachten hadden: een bezoekje aan het Vossenplein. De rommelmarkt, het epicentrum van de Marollenwijk, kan je met enige verbeelding als een buitenluchtmuseum opvatten. Wie een neus voor waardevolle brocante heeft, kan hier nog gouden zaakjes doen ook! De Franstalige naam, ‘Place du Jeu du Balle’, herinnert aan de tijd waarin het plein gebruikt werd als kaatsspelbaan. In de aangrenzende Blaes- en Hoogstraat heb je ook nog een resem gezellige bars en cafés om even op adem te komen, na het drukke onderhandelen met de marktkramers.

Neem je tijd om uit te rusten, want er wacht je een fikse wandeling. Als je die liever overslaat, is het makkelijkste om terug te keren naar het zuidstation van waaruit je het openbaar vervoer richting MIMA of ARGOS neemt. De volgende twee bestemmingen liggen namelijk aan de noorderkant van Brussel. In een sportieve bui? Te voet vanuit het Vossenplein ga je best in westelijke richting tot je de Maurice Lemonnierlaan bereikt. Hier ga je rechts en volg je de Anspachlaan, een van de bekendste straten uit het Brusselse centrum. Je zal merken dat je plots aan een gebouw bent beland waar minstens één iemand op de trappen geniet van wat gratis zonlicht: de Beurs. Opgepast voor wie graag een terrasje doet, de verleiding is hier groot. Je bent namelijk op enkele huppelpassen van de historische Sint-Gorikshallen, die omringd worden door cafés. Ook als je links voor de Auguste Ortsstraat kiest, kom je al snel enkele bekende Brusselse bars tegen. In café Le Coq kan je terecht voor een pretentieloze pint, in de OR Espresso Bar drink je dan weer een van de lekkerste bakjes troost die Brussel te bieden heeft. Verderop, in de Antoine Dansaertstraat bots je op de turkooizen gevel van L’Archiduc, waarschijnlijk Brussel’s meest befaamde jazzbar. Het is sowieso deze straat die je moet volgen tot aan het kanaal. Daar zie je aan de overkant van het water aan je linkerkant het MIMA opdoemen.

In het MIMA – het Millennium Iconoclast Museum of Art, viert de Cultuur 2.0 hoogtij in een strakke industriële setting. Actuele kunst in de gerenoveerde BelleVue-brouwerij. Verwacht je aan spannende contemporaine kunst aan de rand van Molenbeek, dat je in volle glorie kan ontleden vanop het dak van het museum. Laatste halte is ARGOS – Centrum voor Kunst en Media. We begrijpen volkomen dat je voeten al zachtjes tegenstribbelen na zo’n dag, daarom raden we de tram aan, die brengt je moeiteloos van de Ninoofsepoort naar ARGOS, halte Yser. Je moet hiervoor wel weer het water oversteken. ARGOS is meer dan een museum: het is een expertisecentrum van Belgische kunstenaarsfilm en –video. Kort gesteld houdt dat inderdaad alles in verband met bewegend beeld in, maar het kunstencentrum overstijgt dat moeiteloos. Het fungeert ook als mediatheek ter bevordering van de discipline in België. Deze vier kanjers van musea zouden je culturele honger wel moeten gestild hebben, tijd om al dat moois wat te laten doordringen.