Brussel in 1 dag: de niet te missen musea

Stel je voor: je staat voor de onmogelijke taak Brussel gezien te hebben in één schamele dag. Uiteraard zijn er dan enkele musea die je bezocht moet hebben (tenzij je de verwijten voor cultuurbarbaar tot jaren later nog horen wil). Wij hebben een pasklare oplossing voor de museumdorstige dagtrippers in Brussel: een route langs de belangrijkste musea die tegelijkertijd enkele niet te missen adresjes en andere bezienswaardigheden aanstipt. Ontbijt stevig, want dit wordt een drukke dag. Klaar?

Beginnen doen we in hartje Brussel: de Grote Markt. Terwijl je een 360 graden blik werpt op de majesteitelijke voorgevels van de Grote Markt voel je de eeuwenoude geschiedenis uit de kasseien opstijgen (en terwijl je dit doet, sta je allicht op de foto van een tiental vreemden). Je oog valt waarschijnlijk op de flamboyante gotische voorgevel van het Brusselse stadhuis (is het symmetrisch of niet?). Draai je dan zeker even om om het Broodhuis, het Museum van de Stad Brussel, te bezoeken. Als je meer wil weten over de geschiedenis van de Belgische hoofdstad is dit jouw bestemming. Het schilderij “Bombardement van Brussel” valt er te bewonderen en de enige, échte Manneken Pis pronkt er in volle glorie! 

Met deze kennis op zak is het tijd voor een verkwikkende wandeling. Steek het plein over en sla het straatje aan de linkerkant van het stadhuis in. Vervolg naar de Stoofstraat, waar je de dubbelganger van onze plassende nationale held tegen het lijf loopt. Wanneer die wonderbaarlijke ontmoeting heeft plaats gevonden, is het tijd om naar links af te slaan in de Eikstraat. Het Korenhuis, een gezellig pleintje, is misschien wel de ideale plek om even halt te houden. Een koffie, even uitrusten op een bankje, misschien een eerste geuze? Keuze zat! 

Batterijen opgeladen? Tijd voor de tweede etappe: vervolg langs de Trapstraat en ga erna rechts de Keizerslaan op. Wanneer je rechts een skatepark ziet, ben je aan de historische wijk de Zavel beland. Je spotte misschien al een antiekwinkel, maar koop daar nog niet onmiddellijk al je souvenirs. In de Blaes- of Hoogstraat heb je nog veel meer keuze! Kuier door deze parallel lopende straten op zoek naar leuke curiosa en waan je even een echte antiquair. Uiteindelijk moet je naar het Poelaertplein en hiervoor moet je de iconische lift van de Marollen nemen. Vanuit de Blaesstraat sla je hiervoor links de Spiegelstraat in, vanuit de Hoogstraat moet je links de Zwaardstraat in. Vanop het Poelaertplein zie je niet alleen het statige Brusselse Justitiepaleis, maar vergaap je je ook aan een panorama over de oudste wijken van Brussel: de Zavel en de Marollen. 

Genoeg gedrenteld, het is tijd voor nog wat musea! Spaar wat tijd uit en neem tram 92 of 93 richting Schaarbeek, halte Koningsplein. Hier vind je verschillende musea terug, maar in Brussel mag je vooral het Magritte Museum en het OldMasters Museum niet missen. Waarom het museum van René Magritte bezoeken klinkt alvast als een surrealistische en overbodige vraag. Brussel is René Magritte. In het Oldmasters Museum vind je dan weer enkele van de belangrijkste schilderwerken uit de geschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden terug: met meesterwerken van Bouts, Memling, Bosch, Bruegel de Oude, Rubens en Jordaens kom je er ogen en – jammer, maar helaas – tijd te kort. Een museum is verpozen, dus relax!

Om af te sluiten gaan we op het Koningsplein naar links en dalen we de Ravensteinstraat af. Aan het MIM stoppen is daarbij verplicht. Misschien ben je geen getalenteerd musicus, maar het gebouw waarin het Muziekinstrumentenmuseum gevestigd is, laat niemand koud. Er valt niet naast het gebouw, een mix van classicisme en art nouveau, te kijken. En nu je er toch bent, spring even binnen om vanop het bovenste verdiep een zo mogelijk nog indrukwekkender overzicht over de Belgische hoofdstad te aanschouwen dan je op het Poelaertplein zag. 

Bevind je je in de gelukzalige situatie waarin je (we hebben werkelijk geen idee hoe, maar toch) nog tijd over hebt? Dan hebben we nog een laatste adresje: op nummer 20 van de Zandstraat bevindt zich een art-nouveaugebouw van de hand van Victor Horta (1861-1947). Voor een keer eist zijn architectuur minder de aandacht op dan wat er zich in bevindt, want in het Belgisch Stripcentrum eisen de helden van de Negende Kunst alle aandacht op. Kuifje, de Smurfen, Robbedoes en andere bengels uit de stripwereld nemen je mee op een tijdloos avontuur.