7 cultureel verantwoorde zonden in Brussel

Of het nu bier, chocolade of een andere Belgische lekkernij is, zondigen is wat ons betreft toegestaan als het in het teken van cultuur en erfgoed gebeurt!

Brussels Museum van de Geuze

De traditionele productiemethode van brouwerij Cantillon bleef onveranderd sinds 1900 toen de familie Van Roy-Cantillon zich vestigde in Anderlecht. Op dat moment werden bieren van spontane gisting misschien als ouderwets beschouwd, maar vandaag de dag is dat een heel ander verhaal. De hedendaagse populariteit van het museum valt allicht ook te verklaren door de afsluitende proeverijen van zeldzame Cantillon-brouwsels.

Schaarbeeks Biermuseum

Het minder bekende Schaarbeeks Biermuseum werd in 1993 opgericht door 11 enthousiaste vrijwilligers, waarvan eentje ongeveer 300 flessen van Belgische biersoorten aan de collectie ontleende. Nu is het centrum het resultaat van een helse queeste naar particuliere verzamelaars van machines, gereedschap, documenten, promotiemateriaal, uithangborden, memorabilia, flesjes, glazen, kortom alles wat dan ook maar iets met bier te maken heeft. Tegenwoordig telt de collectie meer dan 1000 verschillende bierflesjes en bijpassende glazen: een gedroomd decor om “La Schaerbeekoise” te degusteren! Enkel open op woensdag- en zaterdagnamiddag van 14 tot 18 uur.

Museum van de Belgische Brouwers

Indien de portie “België” die je op de Grote Markt krijgt voorgeschoteld onvoldoende blijkt, dan is er nog altijd het Museum van de Belgische Brouwers. Verscholen achter een van de sierlijke gildehuizen heeft het nog een overvloed – in vaten – aan Belgische smaken, gestockeerd in een pittoreske gewelfde kelder. Enkel voor echte bierliefhebbers en schattenzoekers.

Brussels Museum van de Molen en de Voeding

Gelegen in de oude molen van Evere is dit ongewone museum, zoals de naam aangeeft, gewijd aan de geschiedenis en technieken van de molen. Jaarlijks wordt er ook een ander aspect van voeding grondig onder de loep genomen, ondersteund door interactieve workshops, lees: heerlijke kooklessen, die het stukje uniek nationaal erfgoed nieuw leven inblazen. Wij zijn nu al aan het likkebaarden!

Choco-Story Brussels

In een compacte, maar verrassende ruimte als een voortreffelijke praline, vertelt Choco-Story Brussels, het chocolademuseum van de stad, hoe de cacaoboon Europa veroverde. Wij zijn er echter van overtuigd dat de hypnotiserende chocoladedemonstratie van de meester chocolatiers de belangrijkste attractie blijft.

Belgian Chocolate Village

Er wordt nog een andere draai gegeven aan de gelukkig makende grondstof in Belgian Chocolate Village, waar over de 900m2 van een beschermde chocolade- en koekjesfabriek eeuwen van Belgische chocoladeproductie worden tentoongesteld. Naast de interactieve rondleiding, een audiogids in maar liefst 7 talen en een tropische kas kan uiteraard een proeflokaal niet ontbreken. Het is een van de grootste musea in Europa gewijd aan de onweerstaanbare delicatesse.

BELvue Museum

Waag je nooit aan een bezoek van het BELvue Museum op een lege maag! Met meer dan 200 typisch Belgische voorwerpen, inclusief onze voedingsgewoonten, wordt de geschiedenis van ons land verteld. Het hongertje neemt monsterlijke proporties aan wanneer je op het zonovergoten en brunchvriendelijke restaurant botst. We hebben je gewaarschuwd.