15 wetenschaps- en technologiemusea in Brussel

Wetenschap moeilijk, ingewikkeld, onaantrekkelijk? Niet in deze musea!

Museum voor Natuurwetenschappen

Met bijna 30 levensgrote iguanodonskeletten, bij toeval ontdekt in de steenkoolmijnen van Bernissart in 1878, staat het Museum voor Natuurwetenschappen quasi gelijk aan dinosauriërs. We vergeten al snel dat de collectie nog zoveel meer te bieden heeft, van entomologie tot mineralogie. En dan zwijgen we nog van hun wereld befaamde museologie! 

Aquarium 

Nemo was nog nooit zo makkelijk te vinden… Wij zijn er namelijk zeker van dat hij zich in een van de 48 aquariums bevindt. Ook aanwezig: zo’n 250 soorten andere vissen, amfibieën en ongewervelde diersoorten. Terwijl je in de brede verzameling kweekbakken met boeiende en bijzondere vissen wandelt, wijst het Aquarium van Brussel je ook op enkele prangende milieukwesties.

MOT 

Handen uit de mouwen in het Museum voor de Oudere Technieken, dat je doet inzien hoe ons dagelijks leven beïnvloed wordt door water, wind en spieren. Als je toch niet echt het actieve type bent, dan is er nog altijd de omgeving: het MOT bevindt zich namelijk in het Prinsenbos van Grimbergen, een van de mooiste stroken groen rond Brussel.

La Fonderie

We herinneren ons nog levendig toen Brussel ten onrechte als een “hellhole” werd bestempeld. Verwerpelijk! Veel interessanter is het om te ontdekken waarom onze stad en in het bijzonder Molenbeek een cruciale rol vervulden in de Industriële Revolutie. De Fonderie, een goed verborgen bronsgieterij nabij het kanaal, rakelt de geschiedenis op. 

Dierkunde- en Antropologiemuseum (ULB)

Natuurliefhebber en dierenvriend, zoek niet langer. In 122 vitrinekasten stelt het Dierkunde- en Antropologiemuseum zo’n 3000 soorten tentoon die bijdragen aan het onderzoek naar de diversiteit en evolutie der soorten. Van gigantische vissen op sterk water tot een girafskelet en levende fossielen: de wonderlijke kamer vol curiositeiten vormt voelt als een natuurlijke biotoop aan voor studenten, onderwijzers, onderzoekers en natuurliefhebbers allerhande. 

Museum voor Menselijke Anatomie en Embryologie (ULB)

Als je doorgaans wegzapt wanneer er gevoelig en expliciet beeldmateriaal op de buis verschijnt, dan is dit museum misschien niet aan jou besteed. Een opleiding geneeskunde evenmin. Het Museum voor Menselijke Anatomie en Embryologie is dagelijkse kost voor hen. De collectie, bestaande uit menselijke preparaten, plastinaten, foetussen met en zonder afwijkingen en meer van dat beeld dat geen uitleg behoeft, fungeert namelijk als hun studieobject. Een overtuigende manier om de werking van ons lichaam en de nare gevolgen van een slechte gezondheid te ontdekken. 

Belgisch Museum voor Radiologie

Dit museum dankt haar bestaan aan het vaststaande feit dat radiologie een van de belangrijkste ontdekkingen van de 19de eeuw was. Wat ons betreft is dat belang zo klaar als een klontje, wat nog eens onderstreept wordt door de interessante collectie waarin de geschiedenis van radiologie, van de pioniers met X-straling tot de huidige ontwikkelingen, vakkundig gescand wordt. 

Plantentuin Meise

Verwarrend, akkoord: de Plantentuin van Brussel ligt in Meise. Alle eigenaardigheid terzijde: het domein van 92 hectare is er eentje om in te kaderen. Zo’n 18.000 planten, van vleesetende varianten tot vetplanten, tieren welig rond het feeërieke kasteel van Bouchout. Het Plantenpaleis, 11 serres waarin verschillende klimaten worden nagebootst, biedt onderdak aan de meest exotische soorten.

Experimentele Plantentuin Jean Massart (ULB) 

Zo’n 2000 plantensoorten worden onderhouden in de botanische tuin Jean Massart, de natuurlijke habitat voor menig academicus en student van de Franstalige universiteit ULB. Vooral de uitgebreide collectie geneeskrachtige en aromatische planten is uniek in haar soort in België.

 

Tuin van geneeskrachtige planten Paul Moens (UCL) 

De campus van de Franstalige universiteit UCL in Brussel heeft meer te bieden dan klaslokalen. Met de Beeldentuin en de Tuin van Paul Moens wordt het weelderige park van 2,5 hectare best nuttig gebruikt. De Tuin van geneeskrachtige planten van Paul Moens, een mondvol, overstijgt met een collectie geneeskrachtige, culinaire, voedende, giftige, land- en waterplanten makkelijk de doorsnee moestuin. 

Farmaceutisch Museum Albert Couvreur (UCL)

Hypochondrie? Dan is het Farmaceutisch Museum Albert Couvreur echt iets voor jou. Geen hypochondrie? Ook dan is dit museum absoluut het bezoeken waard. Is het niet voor de bedwelmend mooie antieke opiumpijp, dan wel voor de fraaie collectie klassieke apothekerspotten in dito donkere eikenhouten kast. Het absolute kroonstuk is hoe dan ook het 16de-eeuws ‘Cruydt-Boeck’ van Rembert Dodoens, met recht en reden een van de 100 Brusselse schatten. 

Brussels Museum van de Molen en de Voeding

Eten maakt gelukkig, dat is algemeen geweten. Ook in Evere hebben ze dat begrepen. In de geklasseerde molen worden onze voeding en eetgewoonten grondig onderzocht, zo grondig dat je bijna zou vergeten dat je je op een dot van een locatie bevindt. Molen en omgeving tonen zo ook een stukje Brussel van de 19de en 20ste eeuw. 

Geneeskundemuseum (ULB)

Een lichtjes morbide museum met een wreed fascinerende collectie: meer moet er niet gezegd worden over het Geneeskundemuseum van de Franstalige universiteit ULB. Morbide? Een uiteenlopende verzameling wassen anatomische modellen, al dan niet ‘aangetast’ door onder anderen, maar niet alleen seksueel overdraagbare ziektes naast indrukwekkend plastische medische instrumenten uit de klassieke oudheid tot de renaissance. Fascinerend? Al het voorgaande, maar ook een van de eerste spierlichamen van pionier in het vak dokter Louis Auzoux.

Riolenmuseum

Er zijn ongetwijfeld gezelliger plekken dan een riool, maar weinig uitvindingen zijn van zo’n vitaal belang voor een stad! Dompel je onder (liefst niet letterlijk) in het meer dan 350 km lange rioolnetwerk onder Brussel en ontdek de geheimen van de stad die geen daglicht verdragen.

Planetarium van Brussel

Net zoals in het Riolenmuseum neemt dit magische museum je mee naar een plekje waar nog maar weinig mensen zijn geweest. Als een van de grootste van Europa is het Planetarium van Brussel een onvermijdelijke instantie als het over het onnoemelijk grote universum gaat. Enkele van de oneindige mysteries worden ontrafeld met behulp van een hypermodern projectiesysteem in de enorme koepel van 840m2. Met een databank van meer dan 100.000 sterren belooft het een wonderlijke trip door ons zonnestelsel te worden. Ready for take-off?