Steun ons

12 musea voor kinderen groot en klein

Musea een stijve bedoening? Niet volgens deze 12 plekken die je je kindertijd zullen doen herontdekken. Musea ideaal voor kinderen en het hele gezin.

MOOF

Met een beschrijving als “het Strip- en 3D-museum van Brussel” belooft het MOOF al een beweeglijk bezoek. Of je nu 7 of 77 bent, je wordt helemaal ondersteboven gesmurfd wanneer je kleurrijke vrienden hun papieren versie plots ontstijgen.

Kindermuseum

Toegegeven, het Kindermuseum is niet echt voor 77-jarigen. Het huis Jadot lijkt wel een sprookjeshuis voor onze koters: ze komen er gegarandeerd handen, voeten, ogen en oren te kort. Zelf ontdekken staat er centraal, verwacht je dus aan een stortvloed van wilde verhalen na de dekselse ontdekkingsreizen van de dreumesen. Ook tijdens elke vakantie worden er uiteenlopende activiteiten georganiseerd.

Museum voor Natuurwetenschappen

In het Museum voor Natuurwetenschappen, waar alles wat je altijd al wou weten over dinosaurus tot jezelf wordt verklaard, zal je je botten voelen wringen van nieuwsgierigheid. Het spreekt voor zich dat in een wetenschappelijk museum het experiment centraal staat: neem dus best je gezond verstand mee. Naast de Iguanodons van Bernissart voelt iedereen zich trouwens maar een ukkepuk.

Choco-Story Brussels

Neem een duik in de wereld van cacao en chocolade, doorkruis een Maya tempel daar waar de cacaobonen 5000 jaar geleden werden geconsumeerd, stap aan boord van de boot van Cortez die deze bonen meebracht naar Europa; Alles over chocolade! En voor de lekkerbekken onder ons, demonstraties, degustatie en audiogids inbegrepen in het bezoek.

Museum voor de Oudere Technieken

Ook het MOT is een museum als een ontdekkingstocht. In het groen van Grimbergen wijdt het doe-museum zich aan oude technieken aangedreven door onszelf of de machtige natuur. Alle leeftijden worden op hun wenken bediend: je leert er hoe je een steenoven bouwt terwijl je kinderen hun eigen koninkrijk bouwen op de speelzolder.

Internationaal Marionettenmuseum - Peruchet

In Elsene ligt in een onvermoed schilderachtige hoeve het Internationaal Marionettenmuseum - Peruchet verscholen. De bewoners nemen bezoekers groot en klein mee op een betoverend avontuur in het Koninklijke Peruchettheater. Tijdens de pauzes van voorstellingen wordt de hele collectie marionetten getoond, met als onbetwistbare koning onder de poppen de suèdeleren marionet Hanuman, afkomstig uit het verre Indië waar hij 200 jaar geleden de absolute ster van het schaduwpoppenspel was.

Belgisch Stripcentrum

In de voormalige Waucquez Warenhuizen, een uitmuntende creatie van Victor Horta, vonden de hoofdrolspelers van de Negende Kunst onderdak in het Belgisch Stripmuseum. Het ontstaan van de typische Belgische kunstvorm wordt er grondig belicht, terwijl ook de tenoren Peyo en Hergé alle aandacht krijgen die ze verdienen. Dankzij de uitgebreide museumshop neem je de avonturen gewoon mee naar huis.

Maurice Carème Museum

Maurice Carème was vooral bezuiden de taalgrens een gevierd schrijver en dichter. De veelzijdige verteller schreef een tijdloos oeuvre bij elkaar dat door elke leeftijdscategorie gewaardeerd wordt. In zijn pittoreske huis, omgevormd tot museum, ontdek je door welke knappe kunstwerken de dartele dichter zich liet inspireren.

Experimentarium Chemie (ULB)

In het Experimentarium Chemie van de ULB zal je de handen uit de mouwen van je laboratoriumjas moeten steken. Universiteitsstudenten en experten onthullen er de geheime schoonheden van een vaak minder aantrekkelijke wetenschappelijke discipline. Tussen de pipetten en maatbekers bekookstoof je er deskundig een eigen brouwseltje, maar altijd wetenschappelijk verantwoord!

Experimentarium Fysica (ULB)

Nauw verwant maar toch helemaal anders: in het Experimentarium Fysica van dezelfde universiteit worden de praktische toepassingen van de ons overal omringende natuurkunde belicht. De fysicaproeven maken de alledaagsheid van het fenomeen kenbaar en verhelderen de ingewikkelde materie voor iedereen.

Hallepoort

Van het politie-uniform naar een historisch harnas, en niet het minste! In de Hallepoort wordt namelijk de wapenuitrusting en het paardenharnas van de populaire aartshertog Albrecht, gouverneur van de Nederlanden tussen 1598 en 1621, bewaard. Als enige overblijfsel van de tweede stadsomwalling is het gebouw ook een unieke historische getuigenis van de Brusselse middeleeuwen. Vanbinnen herinnert het aan het verre, rijke verleden van de Belgische hoofdstad terwijl je bovenaan van een geweldig overzicht van Brussel en omgeving geniet, als een echte poortwachter!

Museum van de Nationale Bank

Alles draait om geld! Dat klopt zeker voor het Museum van de Nationale Bank, waar de geschiedenis van het concept geld vakkundig uitgelegd wordt. Van schelp tot stuiver, het museum is voor jong én oud interessant doordat het enorm interactief is en werkelijke alle facetten van het gegeerde goedje belicht.