11 parken en tuinen te bewonderen in en rond de brusselse musea

Brussel bruist. Tussen het gedruis is een plek voor verpozing dan ook welgekomen. Geen nood, ook die heeft onze hoofdstad te over. Verborgen plekjes en sprookjesachtige prieeltjes om wat deugddoende zonnestralen te vangen, je te nestelen met een museumcatalogus of zorgeloos weg te dromen.

BELvue Museum

Het BELvue is gevestigd in het neoclassicistisch Bellevue-hotel dat van 18de eeuw dateert. De knusse binnenkoer van het museum, tevens het terras van het restaurant, doet het meest denken die luisterrijke periode van de Verlichting. Vergeet niet je pink stijf omhoog te houden bij het sippen aan je thee, heel wat royaal bloed en eminente gasten zoals Honoré de Balzac gingen je voor!

Begijnhof van Anderlecht

Het oudste begijnhof van België ligt nog steeds in Anderlecht. De kamertjes katapulteren je terug naar de middeleeuwen. ’s Zomers raden wij echter de uiterst gezellige tuinen van het begijnhof aan. Naast een verzameling geneeskrachtige planten die ook Desiderius Erasmus gebruikt zou hebben, vind je er meerdere kunstwerken terug in de Filosofische tuin. Pas op voor overdreven breinbrekers, want die stemmen stuk voor stuk tot nadenken. Erasmus, die hier ooit woonde, zou het natuurlijk niet anders gewild hebben.

Van Buuren Museum & Tuinen

Het Van Buuren Museum is een streling voor het oog. De quasi overdadige luxe van de art-decovilla in Hollandse stijl dwingt je zachtjes om het tapijt te knuffelen, de elegante tuinen doen je dan weer spontaan huppelen alsof je Alice in Wonderland bent (hier knijpen we een oogje toe). Voldoen de harmonieuze haagjes en keurig geknipte gras niet? Dan brengt het vlakbij gelegen Ter Kamerenbos wellicht soelaas.

Beeldentuin UCL

In de Beeldentuin van de Franstalige universiteit UCL laveer je tussen uitgestrekte groene vlaktes, her en der bespikkeld met moderne beelden van diverse makelij. De begeesterde beelden leveren een geanimeerde wandeling op of vormen de figuranten van een namiddagje languit in het gras.

Botanique

Het cultureel centrum Botanique lijkt wel de poort naar een andere wereld. Omgeven door grijze wolkenkrabbers vormt het een zeldzame oase midden in de koele, strakke zakenwijk van Brussel. Lang voor er sprake was van wolkenkrabbers en mannen met aktetassen, noemde Victor Hugo het uitzicht dat de voormalige kruidtuin over de stad bood zowaar een wereldwonder. Heden ten dage moet het cultuurhuis het naast haar spannende agenda vooral hebben van de groene tuin en het glazen gebouw. In de winter lijkt de tijd hier, bedekt door een maagdelijk witte laag, misschien niet stil te staan, maar toch trager te gaan dan in de wolkenkrabbers er rond.

Kunstcentrum van het Rood-Klooster

Het Kunstcentrum van het Rood-Klooster valt wat betreft locatie, als een van de toegangspoorten tot het Zoniënwoud, moeilijk te overtreffen. Het centrum zelf ligt in een oude priorij en bij een eerste aanblik geeft het klooster vooral langs de buitenkant de indruk dat de tijd is blijven stilstaan. Terwijl het ooit bestempeld werd als een paradijs voor kunstenaars, is het dat tegenwoordig voor ons allemaal, creatief of niet.

Cover foto © Damien Defraene

La Fonderie

De Fonderie brengt op haar grote binnentuin twee werelden samen: de oude machines getuigen van het industriële verleden van de buurt vol noeste arbeid en ijver, terwijl het binnenplein een expliciete uitnodiging is om even tot rust te komen in het immer bedrijvige Molenbeek.

Brussels Museum van de Molen en de Voeding

De naam van dit museum in Evere dekt al zowat alles. Wat hebben wij daar dan nog aan toe te voegen? Buiten dat het een groen geschakeerde oase van rust is, valt er altijd iets bij te leren over de menselijke motorolie: eten. De hele omgeving is Pittoresk met een joekel van een P.

Huis van de Europese Geschiedenis

Dit museum gewijd aan de geschiedenis van Europa is gelegen in het prachtige Leopoldpark!

Trammuseum

Het Trammuseum herbergt een van ’s werelds meest uitgebreide tramcollecties, zowel paardentrams die in de goede oude tijd werden voortgetrokken door oersterke boerenpaarden als gemotoriseerde exemplaren. Van april tot september vertrekt er elke zondag om 10u een historische tram met gids vanuit het museum die in een rit van 4 uur zowat elke voorname historische plek van Brussel aandoet. De tram is dus ook altijd een beetje reizen.

MOT

De drie afdelingen van het MOT – Museum voor de Oude Technieken, bevinden zich midden in de groenste stukjes van Grimbergen. Met klinkende namen als de Tommenmolen, Liermolen en het Guldendal, de voormalige hoeve van het Prinsenkasteel, behoeft het museum zelfs weinig verdere uitleg. De vele cursussen introduceren eeuwenoude ambachten: een lekker ouderwetse activiteit die je terugbrengt naar de tijd van toen.