10 musea om Brussel eindelijk te begrijpen

Brussel is als hoofdstad van Europa een quasi onvermijdelijke bestemming voor reizigers, veroveraars, plezier- en meerwaardezoekers van over heel de wereld. Hoewel Brusselaars – en bij uitbreiding Belgen – uitblinken in gastvrijheid, verloopt de aanpassing niet altijd van een leien dakje. Gelukkig zijn daar musea: een cultureel verantwoorde inwijding in de soms bizarre, regelmatig ingewikkelde en vaker Bourgondische leefwijze van de kleine Belgen.

BELvue

Het immer actuele BELvue, opgericht in een voormalig hotel dat de Europese beau monde vergastte, doet het onmogelijke: België vatten in een tentoonstelling. Alles wat België typeert sinds de onafhankelijkheid van 1830 wordt hier in elke landstaal én het Engels vakkundig uit de doeken gedaan. Je wandelt hier gegarandeerd buiten als een échte Belg en bovendien is het, gelegen aan het Koningsplein, een goede uitvalsbasis om de rest van onze bekendste musea te ontdekken.

Parlamentarium

Als fiere hoofdstad van Europa is het Parlamentarium, gewijd aan de geschiedenis van de Europese Unie, een onontbeerlijk museum voor wie Brussel begrijpen wil (voor zover dat mogelijk is natuurlijk). In het Willy Brandt-gebouw wordt de complexiteit van de Europese eenwording in alle officiële landstalen van de lidstaten van A tot Z ontrafeld.

Fin-de-Siècle Museum

Genoeg politieke geschiedenis en institutioneel kluwen: tijd voor iets luchtigs! Het Fin-de-Siècle Museum ademt, nee zwéét, levenslust. Het Fin de Siècle werd vormgegeven door vooruitstrevende kunstenaarsgenootschappen als Société Libre des Beaux-Arts, Les XX en La Libre Esthétique. Met meesterwerken van Fernand Khnopff en Léon Spilliaert is het een ode aan een niet te versmaden bloeiperiode uit de Belgische kunstgeschiedenis.

Museum van de stad Brussel & GardeRobe MannekenPis

Nieuw in Brussel? Dan is een van je eerste haltes ongetwijfeld de Grote Markt. En nu je daar toch bent, kan je maar beter binnenwippen in het Museum van de stad Brussel. Je herkent het Broodhuis aan haar neogotische voorgevel. Binnenin ontdek je de originele Manneken Pis van Jérôme Duquesnoy, de enige echte mascotte van Brussel, maar ook andere kunstvoorwerpen en restanten die de rijke geschiedenis van de Belgische hoofdstad vertellen. Nog een injectie absurditeit op z’n Brussels nodig? Dan heb je even verderop nog de GardeRobe MannekenPis, waar onze vedette pronkt in al zijn glamoureuze kostuums van door de jaren heen.

Brussels Museum van de Geuze

We kunnen er niet blijven ronddraaien, het is tijd om het over bier te hebben. En wel een uitgelezen Brussels bier: de geuze! Een authentiekere geuze dan de lambiek van brouwerij Cantillon vind je nergens anders. Paul Cantillon richtte zijn brouwerij op in 1900 en vandaag wordt het nog steeds gerund door zijn trotse nazaten. Uiteraard draait je bezoek vooral om het proeven van dat gouden gerstenat, maar ook het museum en een rondleiding door de ambachtelijke brouwerij zal je ongetwijfeld weten te smaken!

Belgian Chocolate Village & Choco-Story Brussels

Van bier naar chocolade: een kleine stap voor de doorsnee Belg. Dat we onze chocolade graag in veelvoud hebben, is geen geheim. Het is dus ook niet verwonderlijk dat Brussel 2 musea telt die het verhaal, de oorsprong en geschiedenis van chocolade hernemen én bezoekers gelukkig maken met verrukkelijke proeverijen: Choco-Story Brussels en Belgian Chocolate Village! Ga, proef, dip – nee, duik – in de smakelijkste aller lekkernijen!

Experience.Brussels

Zelfs geboren en getogen Brusselaars zullen heel wat opsteken over hun hoofdstad in experience.Brussels. Het museum – je raadde het misschien al – zet volledig in op het ervaren van Brussel: onvermoede geuren, vergeten smaken en verrassende kleuren, kortom alle uithoekjes van de Belgische hoofdstad worden er belicht. Na het doorlopen van dit museum heb je 2 opties: of je gaat naar huis, want je weet nu toch al alles over Brussel, of je gaat zelf op ontdekking en ontdekt nog méér over la belle Bruxelles.

La Fonderie

In de voormalige bronsgieterij Fonderie worden zware begrippen als arbeid en industrie vederlicht toegankelijk gemaakt. Naar zijn industriële evenbeeld van over het grote kanaal werd Molenbeek ooit het Belgische Manchester genoemd en deze oude bronsfabriek toont waarom. Op de terreinen van de Fonderie leer je meer over een periode van noeste arbeid en sociale veranderingen die Brussel en België blijvend getekend hebben, terwijl je toch ook even verlost bent van de drukte van de stad.