10 merkwaardige musea

Ooit al voor een kunstwerk gestaan waarbij je ongeveer het vel van je voorhoofd fronste? En die verbijsterende indruk vond je nog leuk ook? Dan zal je je in deze musea helemaal in je nopjes voelen.

Clockarium

Wanden vol faience mantelklokken. De verbluffende veelzijdigheid van een schouwklok op enkele vierkante meters. Praktische moeilijkheid: het Clockarium is enkel zondag om 15u05 geopend. Gezien het aantal klokken mag je ervan uit gaan dat dat tijdstip gerespecteerd wordt.

MAF

What’s in a name? In het Nederlands luidt de afkorting van het Museum voor Fantastische Kunst alvast bijzonder toepasselijk. Michel Dircken bracht als directeur van het museum een collectie van knotsgekke memorabilia bij elkaar, stuk voor stuk gerelateerd aan de fantasiewereld, het bizarre en surrealisme.

art et marges musée museum

Kunst van de buitenbeentjes. Geïnterneerden of gewoon artistieke zielen die net niet tot de dominante kunstcircuits doordrongen en dus een kunstenaarsbestaan in de marge kennen. Het art et marges musée museum, in hartje Marollen, plaatst ze terecht in de schijnwerpers en doet dat met verve.

Museum van Erotiek en Mythologie

Ingekort heet dit museum het MEM. Hoewel er niets bizar is aan onze voortplantingsdrang, vonden we dit museum toch in dit lijstje passen. Waarom? Omdat het de collectie van het museum misschien wel verbazingwekkend stijlvol is benaderd. Wie hoopt op een zootje seksobjecten, zal van een kale reis terugkeren. Dit museum onderzoekt de link tussen mythologie en erotiek aan de hand van antiquiteiten en kunstwerken uit diverse culturen.

Belgisch Museum van de Vrijmetselarij

Vermoedelijk klinkt het je vreemd in de oren dat een genootschap dat juist prat gaat op haar discretie een museum opent om het grote publiek kennis te laten maken met haar waarden. Maar dat is juist wat het Belgisch Museum van de Vrijmetselarij zo interessant maakt: in een neoclassicistisch kader worden de geheimen van de vrijmetselaarsloge voor jou ontrafeld.

Riolenmuseum

Niets romantischer dan een museum over riolen, toch? Akkoord, een riool heeft de reputatie tegen als het over gezelligheid gaat, maar niemand zal haar nut ontkennen. Dat is een van de redenen waarom Brussel een museum wijdde aan het meer dan 400 km lange riolennetwerk dat onder de stad kronkelt. En geef toe, die groezelige ondergrondse wereld wekt toch wat nieuwsgierigheid op?

Internationaal Marionettenmuseum Peruchet

Een ietwat verafgelegen, maar onmiskenbare verborgen parel. Gelegen in een oude hoeve in het groen, waan je je in het Internationaal Marionettenmuseum Peruchet ver weg van de drukke Belgische hoofdstad. Ook de fijn vervaardigde poppen, sommigen eeuwenoud, nodigen je uit in een andere wereld. Het enige nadeel is dat de collectie enkel te bezichtigen is tussen de pauzes van voorstellingen. Mocht je er toch in slagen ze mee te pikken, dan heb je het geluk de Hanuman-marionet te ontdekken, een van de 100 Brusselse schatten.

Geneeskundemuseum - ULB

Een museum gewijd aan ’s mens meest waardevolle bezit: ons eigen lichaam. Het benadert de geschiedenis van de geneeskunde vanuit verschillende hoeken: zo biedt het een historisch én geografisch overzicht. Naast de garantie op een wetenschappelijke benadering, herbergt het Geneeskundemuseum ook enkele spectaculair plastische voorwerpen zoals kistjes met oogbollen en Körperwelten avant la lettre met het spierlichaam van Auzoux, nog zo een van die 100 Brusselse schatten.

GardeRobe MannekenPis

Dé mascotte van Brussel – en België – is een plassend jongetje van de hand van Jérôme Duquesnoy… Zoals wel vaker met standbeelden die verwijzen naar de Grieks-Romeinse oudheid is ook deze urinerende knaap poedelnaakt. In het koudere België groeide zo een traditie om onze nationale held ongeveer 130 keer per jaar een andere outfit aan te meten. De intussen meer dan 960 kostuums werden verzameld in de GardeRobe MannekenPis, een museum als een luxueuze inloopkast, waar je de Belg der Belgen ook zelf in een nieuw jasje kan steken.

MOOF

Het Strip- en 3D-Museum van Brussel verzamelt alle figuurtjes en beeldjes uit de populairste (Belgische) strips sinds Franquin. De striphelden, van de Smurfen tot Lucky Luke, worden er afgebeeld als poppetjes in ensceneringen die bevreemdend echt lijken. Het 3D-aspect vergt dus geen bril, want je zal je middenin de fantasiewereld van je jeugdhelden bevinden.