10 Brusselse musea waar je nog nooit van gehoord hebt

Volgende musea zijn er van het soort waar je niet zal moeten aanschuiven om binnen te geraken en waar je toch razend enthousiast over zal navertellen. Wij halen ze voor jullie van onder het stof om ze nooit meer te vergeten!

Erasmushuis in het Begijnhof van Anderlecht

Al sinds de 13de eeuw ligt in Anderlecht het kleinste en gezelligste begijnhof van België. In de schaduw van de gotische collegiale Sint-Pieter-en-Sint-Guido-kerk en omgeven door de pittoreske huisjes treed je in de Filosofische tuin in dialoog met het kunstwerk “Tranen van de hemel” van Marie-Jo Lafontaine of vergeet je simpelweg de tijd uit het oog. In het Erasmushuis zelf, verbonden aan het Begijnhof en ooit de plek waar Desiderius Erasmus (1466-1536) logeerde, vind je dan weer enkele absolute meesterwerken terug, zoals de “Aanbidding der Wijzen” van Hiëronymus Bosch, een triptiek met een voorgeschiedenis… Zo werd het gestolen uit de kerk van Anderlecht in 1973 en na ingenieus speurwerk weer heroverd. Meer erover lees je in de catalogus “100 schatten”, waarin trouwens ook de gravure van de 16de-eeuwse filosoof van de hand van Albrecht Dürer werd opgenomen. En dan vergeten we nog bijna te vermelden dat je er ook originele manuscripten en uitgaven van de humanist zelf terugvindt!

ARGOS - Centre for Art and Media

Van een middeleeuws begijnhof naar een museum over Belgische film- en videokunst: wij deinzen niet terug voor vreemde kattensprongen. ARGOS is even veelzijdig als het Erasmushuis, maar op een totaal andere manier. Het centrum voor hedendaagse audiovisuele kunst doet meer dan overzichtstentoonstellingen, maar die zijn voor ons wel het belangrijkste. In een voormalig industrieel pakhuis slorpt het ene na het andere scherm je aandacht volledig op.

Coudenbergpaleis

De Coudenberg is lekker underground. Niet in de blitse zin van het woord, wel letterlijk ondergronds. Onder het Koningsplein ligt een paleis verborgen dat dateert van de 12de eeuw. De glorie van weleer ziet dan wel geen daglicht meer, de restanten geven nog steeds een soort rijkdom prijs. Het meest tot de verbeelding spreekt zonder twijfel de Aula Magna, een gigantische zaal gebouwd op vraag van hertog van Bourgondië Filips de Goede rond het midden van de 15de eeuw. In deze zaal vonden enkele mijlpalen uit onze geschiedenis plaats, zoals de meerderjarigverklaring en troonsafstand van Keizer Karel, respectievelijk in 1515 en 1555. Onversneden Belgische én Europese geschiedenis die het hart van elke (amateur)archeoloog sneller zal doen slaan.

Wiertz Museum

Het Wiertz Museum is er een dat onterecht uit het oog wordt verloren. Ook wij weten niet echt waarom: de romanticus Antoine Wiertz (1806-1865) maakte machtige taferelen en evenaarde daarbij moeiteloos zijn grote voorbeelden uit de renaissance en barok.

MEM - Museum van Erotiek en Mythologie

Misschien zal je over het MEM toch iets minder open en bloot vertellen achteraf. Hoe hoogdravend het ook mag klinken, in het museum wordt de link tussen erotiek en mythologie onderzocht, maar dat zal je niet beletten om met rode oortjes het museum te verlaten. Onderschat het educatieve gehalte niet!

art et marges musée museum

Zoals eigenlijk elk museum, zou zeker het art et marges musée museum niet in deze lijst mogen staan. In de befaamde Marollenwijk bevindt zich een museum dat kunstenaars uit de marge eert: artistieke, met kwasten gewapende buitenbeentjes. Je zal hun werk niet terugvinden in een prijzig koffietafelboek en daarom zijn wij extatisch ze terug te vinden in dit museum.

Autrique Huis

In 1893 werd dit herenhuis besteld door Eugène Autrique bij zijn vriend Victor Horta. Die tekende voor een typisch art-nouveaubolwerk: minutieus afgewerkte ruimtes met mozaïeken en organische decoraties met veel gebogen vormen, overvloedige natuurlijke lichtinval en sgraffiti. Zoals het een Horta-creatie past, getuigt het hele gebouw van pure klasse. Ook de oorspronkelijke bewoner wordt herdacht, zo komt in de kaartenzaal zijn passie voor cartografie aan bod.

La Fonderie

De Fonderie is een oude bronsfabriek in wat ooit het zenuwcentrum van de Brusselse industrie was. Vroeger werd de buurt het Belgische Manchester genoemd en met het kanaal in de buurt valt daar zeker iets voor te zeggen. In de verrijkende smeltkroes die tegenwoordig gewoon wereldbekend is als Molenbeek ligt een getuigenis verborgen van een ver, industrieel verleden. Kroonstuk is waarschijnlijk het weefgetouw dat uit de passementweverij van De Backer komt. In de zomer kan je er ook workshops smeedkunst volgen!

René Magritte Museum (& Museum van abstracte kunst)

Zelfs voor Brusselaars is het soms een beetje verwarrend: naast het Magritte Museum is er nog een museum in Brussel gewijd aan de surrealist. Dat René Magritte Museum is gelegen in Jette, meer bepaald in de woonst die de gevierde kunstenaar 24 jaar lang betrok.

Museum van de Zwartzusters

Het Museum van de Zwartzusters klinkt ongeveer even hip als een pannenkoekenfeest op zondagnamiddag bij je grootmoeder. Maar niets is minder waar! Ten eerste bevindt het zich op een unieke locatie: in de Basiliek van Koekelberg. De tempel van toewijding, gebouwd in art-decostijl, is de 5de grootste ter wereld en helemaal bovenaan leidt dat tot een wonderbaarlijk (pun intended) panorama van Brussel. Ten tweede: de kunst zelf natuurlijk. Een divers en multidisciplinair ensemble van Vlaamse schilderkunst, meubilair, voorwerpen, sculpturen, kantwerk én vaatwerk.