De 10 best bewaarde geheime musea in Brussel | #5 Brussels Museum van de Molen en de Voeding

Een ontdekkingstocht langs 10 verborgen Brusselse musea en kunstencentra.

Er was eens in Evere, de Brusselse witloofgemeente, een grote witte molen… Aan het eind van de 19de eeuw werden hier kruiden, worsten en vette darmen bereid, njam! Toen Brussel steeds groter werd en er ook andere molens verschenen, raakte die van Evere helaas in onbruik.

Totdat de gemeente de molen onder zijn vleugels nam – of ‘onder zijn wieken’, één ervan was namelijk gaan vliegen – en hem in 2008 omvormde tot Museum van de Molen en de Voeding. Elk jaar pakt het museum uit met een nieuwe expo rond het thema ‘voeding’, inclusief gastronomische rondleidingen en proeverijen. We weten genoeg, here we come!

Delphine Vandenbranden, museummedewerker, leidt ons naar de meest verborgen en lekkere hoekjes van het museum.

Wat kunnen we precies zien in het Museum van de Molen en de Voeding?

De molen zelf natuurlijk! Elk jaar organiseren we ook een tijdelijke tentoonstelling rond een ander voedingsthema. We hebben hier als expo’s gedaan over ijsjes, snoep, specerijen… De tentoonstellingen behandelen het voedingsmiddel altijd in zijn historische context, maar ook zijn rol en problematiek in ons leven nu. Dit jaar zetten we tot 31 augustus de aardappel in de kijker! Je leert van alles over de geschiedenis van de aardappel, hoe hij Europa veroverde, de verschillende bereidingen en ook hoe hij gebruikt kan worden buiten de keuken.

Wat is jouw persoonlijke “crush” in het museum?

Ik heb er twee en ze zijn beiden made in Belgium! Eerst en vooral de krokettenmachine, uitgevonden door een Antwerpenaar, waarmee je de perfecte kroketten kan maken. Het toestel is zodanig geniaal en handig dat het destijds de eerste prijs won op het Uitvinderssalon! Ik ben ook heel erg fan van het prototype van een automatische frietmachine, een superconcept maar dat helaas nooit concreet werd uitgewerkt: we zijn teveel verknocht aan onze frietkoten denk ik…

Wat is het best bewaarde geheim van het Museum van de Molen en de Voeding?

De molen op zich is best wel een geheime plek in Brussel. Maar weinig mensen kennen dit rustig plekje op amper een paar meter van de drukke Haachtsesteenweg.

Wat valt er nog te beleven in het Museum van de Molen en de Voeding, behalve een gewoon bezoek dan?

Culinaire rondleidingen (met proeven) en culinaire workshops (meehelpen koken en proeven). Nu alles even rond de aardappel draait, maken we met de bezoekers kroketten en röstis, maar ook gerechten die meer tot de verbeelding spreken zoals een chocolade-aardappeltaart! We doen ook mee aan evenementen zoals de Nocturnes, Open Monumentendagen, Place aux Enfants… Kinderen kunnen hier ook hun verjaardag komen vieren – altijd een succes!

Wat is je andere favoriete Brusselse museum?

Het Museum van Elsene! De tijdelijke expo’s zijn er superinteressant, een mooie mix tussen jong artistiek talent en bekendere namen. Voor mij altijd een ontdekking. En dan heb ik het nog niet over hun permanente collectie, die indrukwekkend is! Het museum is op dit moment wel dicht voor verbouwingswerken en heropent pas binnen een 3-tal jaar…

Als je een wens mocht doen voor het museum, wat zou dit dan zijn?

Ofwel meer dan één tentoonstelling per jaar kunnen organiseren, ofwel het museum via een magische interventie pal in het centrum van de stad zetten en veel meer bezoekers trekken!

BONUS | Chinees portret: als het Museum van de Molen en de Voeding een … was:

Een kleur? Wit natuurlijk, voor de bloem, en het is de kleur van onze molen.

Een beroemdheid? Eddy Merckx, de bekendste Everaar! Hij is hier niet gebleven, de molen wel.

Een Belgisch gerecht? Op dit moment zeker frieten. En witloof als vaste waarde.

Een dier? Een kameleon want de molen past zich aan de 4 seizoenen aan en de tijdelijke expo wisselt elk jaar.