10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #9 Erasmushuis

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontdek je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

Een oase van rust omgeven door vredig groen en op een steenworp verwijderd van het levendige Anderlecht. Geen wonder dat Erasmus, een van de grootste humanisten van de Renaissance, er in 1521 kwam wonen. Het gotische herenhuis bezit een verzameling van zijn geschriften, waarvan sommige zelfs gecensureerd werden. Aan de muren hangen schilderijen van oude meesters zoals Gerard David of Jeroen Bosch. Toen Erasmus niet aan het schrijven was, bracht hij zijn tijd door met wandelen door zijn weelderige filosofische tuin.

Tegenwoordig telt deze tuin een honderdtal geneeskrachtige planten (het gerucht gaat dat Erasmus een beetje een hypochonder was) en hedendaagse kunstwerken die verwijzen naar het werk van de meester. Bovendien is dit paradijs ook volledig gratis toegankelijk!

Wat kunnen we precies zien in het Erasmushuis?

Allereerst het rode bakstenen gebouw, dat getuigt van de geschiedenis van de Renaissance in Brussel. Binnen is er de verzameling oude boeken, schilderijen van oude meesters en antieke meubels! Het is een echte ervaring die de bezoeker naar een ander tijdperk brengt. Er zijn ook twee tuinen: een tuin met geneeskrachtige planten (die werden gebruikt tijdens de renaissanceperiode) en een filosofische tuin die een belangrijke plaats aan de natuur overlaat.

Wat is jouw persoonlijke « crush » in het museum?

Ik vind de verzameling gecensureerde boeken erg leuk omdat het de fragiliteit van de geschriften benadrukt. Het toont ook aan dat Erasmus een revolutionaire geest had en een grote impact. In die tijd waren zijn ideeën te innovatief en onaanvaardbaar: veel van zijn boeken werden vernietigd.

Wat is het best bewaarde geheim binnen het Erasmushuis?

De zeldzame boeken- en prentcollecties uit de 15e-16e eeuw. Ze worden maar heel weinig getoond, en enkel op aanvraag!

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in het Erasmushuis?

Een bezoek aan het Erasmushuis kan gecombineerd worden met een bezoek aan het oude Begijnhof van Anderlecht en de Collegiale kerk, een historisch ensemble dat het dorp Anderlecht heeft gevormd.

We organiseren ook rondleidingen in Brussel zoals in de tijd van Erasmus. In drie uur reizen we van de Zavel naar het Erasmushuis.

We verwelkomen ook studenten van het conservatorium voor middagconcerten en houden maandelijkse avondconferenties over het thema humanisme.

Voor kinderen organiseren we workshops rond onze geneeskrachtige planten. Ze kunnen zelf hun eigen zalfjes en siropen maken!

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

Het Librarium, ze hebben een zeer goede educatieve dienst en een leuke aanpak. Ik hou ook van het Stripmuseum en het Maurice Carême Museum dat erg interessant is.

Als je een speciale wens had voor het Erasmushuis wat zou deze zijn?

Beter bekend raken ... maar ook niet te veel, zodat we de geheime charme van de plek kunnen behouden. En ook om onze activiteiten iets meer op schoolniveau te kunnen ontwikkelen!

BONUS | Chinees portret: Als Erasmushuis… was

Een kleur ? Rood voor de kleur van het gotische gebouw.

Een beroemdheid ? Geen idee, Erasmus natuurlijk!

Een Belgisch gerecht? Waterzooi omdat Erasmus blijkbaar van kip hield.

Een dier ? Een mammoet omdat die heel oud en wijs is.