10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #8 Riolenmuseum

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontmoet je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

Onder de stoep vind je de riolen! Er stroomt bijna 350 kilometer vertakt afvalwater onder onze voeten. Het Riolenmuseum nodigt ons uit om het ontstaan en de constructie van dit essentiëel netwerk te begrijpen binnen de ontwikkeling van een stad en haar huizen. Een bezoek aan dit museum geeft ons ook een idee hoe hard de werkomstandigheden waren voor de rioleringswerkers.

Onlangs, heeft de kunstenaar PAROLE de ruimte gebruikt om een deel van de riolen om te toveren in een gigantische graffiti fresco, die uiteindelijk zal worden weggespoeld door het water.

Aude Hendrick, hoofd van het museum, en Martin Angenot, publieksmedewerker, neemt ons mee op een ongewoon bezoek in de diepten van Brussel.

Wat kunnen we precies zien in het Riolenmuseum ?

Uiteraard komen mensen hier om er te ontdekken wat er zich in de onderbuik van Brussel afspeelt maar het is ook een gelegenheid om de Zenne zelf te zien (wat volledig overdekt was in Brussel Centrum). Het is een museum dat een ander verhaal over Brussel brengt en dit rond het thema van afvalwater.

Wat is jouw persoonlijke « crush » in het musem ?

Aude: In de eerste kluis die we hebben hersteld vonden we een beetje bij toeval gouden munten. Ze waren in steen verzegeld, en vormt een soort van schat!

Martin: de wagen die tentoongesteld is in deze riolen herinnert ons aan de werkomstandigheden van de rioleringswerkers.

Wat is het best bewaarde geheim binnen het Riolenmuseum ?

Weinig mensen weten dat we hier de Zenne kunnen zien zoals nergens anders: de rivier tekent een specifieke gewelfde en kronkelende beweging af die uniek is in Brussel. Sommige mensen denken dat ze de Zenne kunnen zien in de buurt van de Sint-Gorikshallen, maar dat is niet het geval!

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in het Riolenmuseum ?

We organiseren rondleidingen en wandelingen door de riolen met volwassenen en jongeren, hier vertellen we onder meer anekdotes over Brussel en haar ratten. We hebben ook leuke animaties om de jongste bezoekers bewust te maken over hun dagelijkse activiteiten. We nemen ook deel aan de Brussels Museums Nocturnes, de Open Monumentendagen, de Brusselse Waterdagen en zelfs aan de Brussels Electronic Marathon!

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

Aude: Het Museum van Elsene voor hun permanente collectie, hun goede tentoonstellingen en hun mooie programmatie. Het team dat zich daar bezig houdt met publieksontwikkeling & -bemiddeling doet heel goed werk! Ik ben benieuwd naar de heropening.

Martin: Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Ik ben ook heel benieuwd om dit te herontdekken na de heropening. Anders, Train World voor hun fantastische scenografie.

Als je een speciale wens had voor het museum wat zou deze zijn?

Een rondleiding organiseren op de Zenne met een boot, kayak of een pedalo misschien?

BONUS | Chinees portret: als Riolenmuseum … was

Een kleur ? Goud Blauw

Een beroemdheid ? De Ninja Turtles!

Een Belgisch gerecht? Een Brusselse wafel, het heeft de vorm en de strepen van een mangat.

Een dier ? De rat natuurlijk! Het symbool van het museum.