10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #7 CIVA

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontmoet je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

Niet ver van Flagey, bestaat er een stichting die een grote collectie van architecturale schatten bezit, het CIVA. Plannen, schaalmodellen, design meubels: CIVA bezit talloze archieven die helpen bij het vormgeven van de toekomstige architectuur van Brussel op basis van fragmenten uit het verleden. Als sommige van de debatten zich tot een meer deskundig publiek richten, zijn andere geleide bezoeken bedoeld voor Brusselaars waar de stad hen toebehoord. Een deel van de collectie van CIVA is recentelijk gehuisvest in het splinternieuwe KANAL – Centre Pompidou.

Dieter Vanthournout, communicatieverantwoordelijke, neemt ons mee achter de schermen van CIVA.

Wat kunnen we precies zien in CIVA?

We hebben rond de 500 tot 600 archiefcollecties die we zoveel mogelijk trachten te promoten via onze expo’s maar ook via debatten, conferenties, publicaties, … .

We organiseren drie à vier tentoonstellingen per jaar en één kleine expo in onze mezzanine. Hiernaast organiseren we ook een keer per maand een book launch waar er een nieuw boek gepresenteerd wordt in onze bookshop door de auteur zelf of door een specialist.

Mensen kunnen ook onze bibliotheek bezoeken voor een brede waaier van architectuurboeken, boeken over urbanisme, landschapsarchitectuur, urbane ecosystemen, … en het is ook een rustige plaats om te studeren!

Wat is jouw persoonlijke « crush » in het musem ?

Doordat de expo’s tijdelijk zijn heb ik veel tijdelijke crushes ! Maar ik zou de archieven durven zeggen, hetgeen toch ook een speciale plek in mijn hart heeft : het is echt een kelder van Ali Baba ! Telkens als we er een schuif opentrekken, ontdekken we een bepaald tijdperk en een bepaalde visie op de stad. We hebben ook schaalmodellen dat compleet gereconstrueerd zijn. Bij het zien van de finale versie voel je je heel close bij de architect.

Wat is het best bewaarde geheim binnen CIVA ?

Nogmaals, de archieven ! Maar weinig mensen weten de precieze omvang van wat we hier allemaal hebben, het is fenomenaal ! Maar het zal niet lang meer geheim blijven. We plannen om de archieven spoedig te openen voor pubiek en hier bezoeken te organiseren. We kunnen het niet langer enkel voor onszelf houden !

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in CIVA ?

We organiseren VIP tours waar er een bekende persoonlijkheid, die in architectuur geïnteresseerd is, de gids is! We hebben ook een educatieve dienst: er is altijd iets voor kinderen te doen. Ze kunnen deelnemen in workshops en hun eigen schaalmodel maken of de stad reconstrueren met behulp van Minecraft. Op die manier leren ze de stad kennen.

We hebben ook een unieke bookshop!

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

MIMA, voor de dynamiek die het in de buurt brengt. Het is geen klassiek museum, het geeft een nieuwe benadering aan het museumlandschap en een nieuwe manier om als museum te functioneren. Hun tentoonstellingen zijn telkens zeer interessant.

En natuurlijk KANAL. Het is hartverwarmend om als Brusselaar een project als dit werkelijkheid te zien worden. Het gebouw is belangrijk en waardevol! Het is een gloednieuwe pool voor hedendaagse kunst voor alle Brusselaars.

Als je een speciale wens had voor CIVA wat zou deze zijn?

Wel, dit wordt al werkelijkheid! We wouden meer zichtbaarheid en sinds onze aanwezigheid in KANAL, gebeurt dit al! Het laat zien wie we zijn en wat we kunnen tentoonstellen. We hopen dat de werken er niet te lang zullen duren. Een tweede wens zou zijn dat we heel de bevolking van Brussel kunnen betrekken in CIVA: van 4 tot 110 jaar oud!

BONUS | Chinees portret: Als CIVA … was

Een kleur ? Oker of wit. Het staat voor de tijdelijkheid van onze expo’s en voor de verschillende lagen van de stad. Het is ook de kleur van openheid van geest.

Een beroemdheid ? John Coltrane, de beste jazz saxofonist! Hij past jazz aan aan verschillende tijdperken. Hij speelt zowel voor een geïnformeerd publiek als voor een breder publiek, zoals ons!

Een Belgisch gerecht ? Balletjes in tomatensaus ! Het lijkt simpel maar het ene recept is het andere niet. Het is zoals een façade, als je er aandacht aan schenkt lees je een heel ander verhaal.

Een dier ? Een pauw. Eerst en vooral omdat dit vaak een patroon is in Art Nouveau, maar ook omdat het een dier is dat zichzelf onthult en dat je leert appreciëren wanneer je kan zien wat het allemaal te bieden heeft.