10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #6 MoMuse

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontdek je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

Als we  spreken over RWDM, Kasteel Karreveld, Nabil Ben Yadir wat zeg je dan? Gemeente Molenbeek natuurlijk! Molem City 1080, zoals de inwoners het noemen, heeft zo'n rijke en complexe geschiedenis dat in 2004 de idee ontstond om een museum te creëren. Pas

dertien jaar later, en recentelijk, werd het Museum Molenbeek gedoopt in het gebouw van de Academie voor Gemeentelijke Kunst. Momuse laat je bewust worden van de veranderingen binnen de gemeente sinds haar ontstaan via verschillende thema's: landschap, mensen, recreatie, onderwijs, het welbekende Molenbeekois ... . Dit alles gebaseerd op het principe dat ‘een toekomst van een gemeente gebasseerd is op haar verleden’.

Sven Steffens, curator van het museum, vertelt ons verhalen over Molenbeek.

Wat kunnen we precies zien in MoMuse ?

We zien Molenbeek in een nieuw licht, wat niet altijd het geval is via de blik van de media. Het museum gaat terug naar het ontstaan van Molenbeek, van het kleine dorpje naar de levendige stad van vandaag de dag. Het is een museum met verschillende facetten waar iedereen iets kan uithalen: er zijn geen culturele vereisten nodig om van een bezoek aan dit museum te genieten.

Wat is jouw persoonlijke « crush » in het musem ?

Ik zou het model van Vaartkapoen zeggen, het beroemde standbeeld van een Brusselse politieman die wordt gezien na een val van een schurk die zijn been uit een mangat trekt. Het is een mooi eerbetoon aan de inwoners van Molenbeek maar ook aan het stripverhaal en de agent 212. Het is een mooie synthese!

Wat is het best bewaarde geheim binnen MoMuse?

Het is een nogal ongewoon verhaal omdat het gaat over … publieke toiletten! We tonen modellen van publieke toiletten die aan de ene kant de moeilijke omstandigheden van de bewoners in de vorige eeuw aantonen en aan de andere kant een nogal onbekend feit oproepen: in die tijd werd de uitwerpselen gebruikt als meststof, wat vandaag ondenkbaar is!

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in MoMuse?

We hebben een a la carte begeleide rondleiding rond specifieke thema’s. In juni doen we ook mee aan ‘Journée des Voisins’. Ons doel is om ook de mensen te verwelkomen in het museum die niet meteen denken welkom te zijn terwijk het ook hun verhaal is.

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

Art et Marges Museum, een unieke plek in Brussel.

Als je een speciale wens had voor MoMuse wat zou deze zijn?

We hebben momenteel een klein team van 4 mensen. Ik zou graag een grotere ploeg hebben om het museum te doen schitteren.

BONUS| Chinees portret: Als MoMuse was...

Een kleur ? Azuurblauw,  een van de kleuren van het wapenschild van de gemeente maar ook van een lucht die de horizon zou verleggen.

Een beroemdheid ? een kermiszanger die verhalen brengt die voor iedereen spreekt.

Een Belgische eten? Stoemp want het is een goede mix.

Een dier ? Een straatrat, niet geliefd maar hij kent wel elk hoekje van de stad.