10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #4 La Fonderie

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontdek je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

We reizen terug in de tijd om er het leven uit de vorige eeuw te ontdekken in een buurt in Brussel die de bijnaam het kleine Belgische Manchester draagt. En dit is waar La Fonderie, het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie ons meer vertelt over een stad in volle expansie.

Geloof het of niet, in 1814 telde Molenbeek slechts 1600 zielen! Aan het einde van de 19e eeuw waren er meer dan 58,445 inwoners die deze wijk bevolkten: een echte industriële groei die wordt verteld door La Fonderie via een reeks objecten die vervaardigd werden door Belgische en immigrantenarbeiders en die nog steeds de reputatie van België en zijn kwaliteitsproducten maken. Van zwart goud (chocolade) tot bier, van weefgetouwen tot piano's, in de Fonderie kan je een veelheid aan herinneringen bewonderen die het industriële leven in België hebben gevormd.

Pascal Majerus, conservator van het museum, praat met ons over de geheimen die een ziel geven aan deze plek.

Wat kunnen we precies zien in La Fonderie ?

Het eerste wat je kan zien bij het binnenkomen in la Fonderie, zijn ... katten! Een dozijn katten zwerven hier rond, het is hun thuis. Buurtbewoners komen hen soms een bezoek brengen. Verder, voordat je jezelf onderdompelt in de collectie binnen, zie je de ruïnes van « La Compagnie des Bronzes », die dateren uit de 19e eeuw. Dit spoor uit het verleden verrast de bezoekers steeds opnieuw, want het is onverwacht!

Wat is jouw persoonlijke « crush » in het musem ?

De leeuw uit gips, het is een echt art deco meesterwerk met een mooie afwerking. Meer in het bijzonder, het is op basis van deze leeuw dat de bronzen leeuw van de New York Zoo is gemaakt.

Wat is het best bewaarde geheim binnen La Fonderie ?

Onze collecties bevinden zich op een topgeheime locatie in Anderlecht. Deze plek is onbeschrijfelijk: er is een ongelooflijke hoeveelheid vintage objecten te vinden! De omstandigheden waarin sommige objecten aankomen zijn erg slecht, maar we hebben niet de middelen om alles te herstellen. Vanmorgen ging ik erheen om er oude piano’s te sorteren!

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in La Fonderie ?

Wij zijn actieve spelers binnen levenslange educatie! Dat wil zeggen dat we absoluut een publiek willen onthalen dat niet gewend is om een museum te bezoeken. Het thema werk belangt iedereen aan. Op basis hiervan organiseerden we bijvoorbeeld bezoeken met mensen die Frans leren of Syrische vluchtelingen die leren lezen en schrijven. Vervolgens passen we het bezoek aan met gidsen die voor hen kunnen vertalen. We organiseren ook activiteiten van 'ouders toegelaten' en schoolactiviteiten. We hebben een stage "metaalbewerking" waar kinderen vanaf 10 jaar metalen leren kennen en er hun eigen bronzen beeld kunnen maken! En dan organiseren we ook originele rondleidingen door de verschillende hoeken van Brussel.

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

Eerst en vooral zou ik het museum Van Buuren zeggen, het is er heel aangenaam en alles is er mooi! En dan ook, het Museum Kunst & Geschiedenis dat voor mij het meest bijzonder is, de collectie is er enorm. Ik werkte hier als gids en ik kon nog steeds verdwalen!

Als je een speciale wens had voor La Fonderie wat zou deze zijn?

Het gelach van kinderen horen die hier buiten spelen. Dit zou betekenen dat de binnenplaats gerenoveerd is, beveiligd en gastvrij is.

BONUS | Chinees portret: Als La Fonderie … was

Een kleur ? Groen brons, onze identiteit.

Een beroemdheid ? Guido Vanderhulst, onze oprichter.

Een Belgische eten ? Stoemp. Het is een beetje zoals Molenbeek, het is een mengeling en het lijkt op het eerste zicht niet alles zeggen maar het is heerlijk !

Een dier ? een katachtige natuurlijk ! onafhankelijk maar toch altijd aanwezig.