10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #3 Charlier Museum

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontdek je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.  

Ken je het Charlier Museum? Misschien niet, maar toch! In de 19de eeuw was de gemeente van Sint-Joost een visvijver van artiesten. De kunstminnende mecenas Henri Van Cutsem vestigde zich op dat moment in een neoklassiek herenhuis en vroeg aan een bevriend architect om een uitbreiding voor te stellen om zijn kunstcollecties, die hij door de jaren heen had verzameld, tentoon te stellen. Deze architect was niemand minder dan Victor Horta.

Dit gebouw is vandaag de dag geklasseerd als historisch monument. We weten ook dat het al snel een ontmoetingsplek voor vele kunstenaars werd. Na de dood van zijn enige zoon en zijn vrouw, neemt Henri Van Cutsem de Belgische beeldhouwer Guillaume Charlier onder zijn vleugels en zal hij het huis delen. Deze laatste is de enige erfgenaam. 

Nathalie Jacobs, programma- en collectie verantwoordelijke beantwoordt een paar vragen.

Wat kunnen we precies zien in Charlier museum?

Je kan er de sfeer opsnuiven van het leven van een bourgois mecenas en kunstverzamelaar uit de 19de eeuw Het is een heel poëtisch Brussels huis 

Wat is jouw persoonlijke favoriete ding/stuk/plaats in het Charlier museum?

Mijn favoriet hangt af van mijn humeur, dat kan elke dag veranderen. Op dit moment is het « Salomé » van Jacob Smits, die tentoongesteld is in de ontmoetingsruimte. Ik houd werkelijk van alles van het schilderij: het kader en de geschiedenis die het representeert. Hij heeft zijn eigen hoofd geschilderd in de plaats van dat van Saint Jean-Baptiste, tussen de handen van Salomé. Het is zeer symbolisch : je ziet er de wanhoop en de wil om van zijn kunst te leven.

Wat is het best bewaarde geheim binnen het Charlier Museum ?

Ik zou het museum zelf zeggen dat nog steeds veel geheimen heeft! Recent nog hebben we ontdekt dat de vrouwentoiletten eigenlijk een doorgang van de kelder naar de keuken was, voor het dienstpersoneel. We ontdekten ook tekeningen in de schuiven van oude meubels. Ik weet zeker dat het museum nog meer verrassingen heeft…

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in het Charlier Museum ?

We organiseren 1 keer per maand jazz-namiddagen of er komt een muziekgroepje spelen in het museum. Er zijn ook de matinées « Jeunesses musicales de Bruxelles » die zich naar schoolgroepen richten. We doen ook mee met de Brussels Museums Nocturnes aan het begin van het schooljaar.

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

Museum Van Buuren. Zijn architectuur, zijn collectie en de geschiedenis van de bewoners creëren een ongelofelijke atmosfeer die me doet dromen !

Als je een speciale wens had voor het Charlier museum, wat zou deze zijn?

De grandeur restaureren, met respect voor zijn geschiedenis en zijn materialen. Het moet toegankelijker zijn om goed gewaardeerd te worden.

BONUS | Chinees portret: Als het Charlier Museum was...

Een kleur? Blauw voor de warmte en de intimiteit maar ook een heldere kleur voor de verlichte geest van de 19de eeuw.

Een beroemdheid? Isadora Duncan, een danseres van eind 19de eeuw, ze toont de unieke sfeer in het museum aan.

Belgisch eten? Iets heel geraffineerd … kan dat? Ik zou zeggen een goed stuk zwarte chocolade, om met mate te eten.

Een dier? Een kat. Je kan hem niets opleggen, hij kiest zijn huis.