10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #2 Art et Marges musée-museum

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontdek je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

We gaan richting de legendarische Brusselse buurt, de Marollen, voor een nieuw bezoekje weg van de bewandelde wegen. Vergeet even alles wat je van klassieke musea kent: het Art et Marges museum stelt een internationale collectie tentoon van ‘outsider’kunstwerken van individuele kunstenaars en autodidacten of gemaakt tijdens workshops die bedoeld zijn voor mensen met een verstandelijke beperking of uit de psychiatrie. Deze werken spreken onze primaire emoties aan en stellen de grenzen van kunst in vraag.

Sarah Kokot, head of education and audiences at Art et Marges, answers a few questions.

Wat kunnen we precies zien in Art et marges ?

Spontane kunstwerken die je verrassen. De artiesten  die hier worden tentoongesteld hebben niet echt een klassieke of academische opleiding genoten via kunstscholen, of wisten niet eens dat ze dit konden. De kunstwerken komen in verschillende vormen: 3D, collage, een samenstelling van goedkope materialen, films, …

Wat is jouw persoonlijke « crush » in Art et marges ?

Dan verwijs ik naar de portretten van Éric Derkenne die in balpen zijn gemaakt uit onze permanente collectie. Wanneer ik hiernaar kijk voel ik echt de belichaming van de kunstenaar. Door zijn bewegingen lijkt het alsof hij een verbinding tussen hij en mij creëert.

Wat is het best bewaarde geheim binnen Art et marges ?

De meeste werken hier eigenlijk! Ze konden allemaal geheim en vertrouwelijk zijn gebleven.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan de buitengewone geschiedenis van André Robillard, een patient uit een psychiatrisch ziekenhuis, en een zeer creatief persoon, die begonnen was met geweren uit recupmateriaal te maken. Het was zijn dokter die hem naar Jean Dubuffet zelf doorverwees, waardoor hij een bekende artiest werd. We tonen sommige van zijn werk hierboven.

Behalve een gewoon bezoek, wat is er te doen in Art et marges ?

Er is een atelierruimte waar bezoekers zelf een kunstwerk kunnen creëren. We doen ook mee aan Vlaamse Erfgoeddagen waar we geleide bezoeken op maat organiseren. Dit jaar namen we ook deel aan Museum Night Fever!

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

Villa Empain, een architecturale parel! Wat ik het leukste vind is om rond te wandelen zoals ik in een gewoon huis zou doen en de decoratieve elementen bewonderen. Je voelt een dialoog met de architect. Het is eerder een gevoelsmatige benadering dan een intellectuele, zoals ook bij Art et Marges! 

Als je een speciale wens had voor Art et marges, wat zou deze zijn?

Meer ruimte hebben om een groter deel van de permanente collectie te kunnen tonen. Maar ook meer personeel opdat het museum minder verborgen is en dat meer mensen kunnen genieten van onze bemiddeling.

BONUS | Chinees portret: Als Art et marges was...

Een kleur ? Geel want dat maakt je blij!

Een beroemdheid ? Yolande Moreau, een buitengewoon talent maar onopvallend en bescheiden.

Een Belgische eten? Een goed Belgisch bier; eens je dit hebt geproeft kan je niet meer zonder. Behalve dat de toegang tot Art et Marges niet schaadt, integendeel! 

Een dier ? Een pauw. De buitenkant van het museum is eerder discreet maar eens je binnen bent, onthult er zich een schoonheid zoals de staart van een pauw.