10 best bewaarde geheime Brusselse Musea | #10 Museum voor Spontane Kunst

In de verborgen hoekjes van Brussel, ontmoet je de 10 best bewaarde geheime Brusselse musea en kunstencentra.

Het Museum voor Spontane Kunst wil een tentoonstellingsplek zijn voor “kunstenaars uit een parallelle wereld, bezeten door de noodzaak om hun eigen wereld uit te vinden”, zoals het museum het treffend verwoordt. De kunstenaars die we hier zien, stellen heel spontaan werk tentoon, zonder enige pretentie, verschillend van alles wat we kennen. Hun stijl is gevarieerd: van naïeve kunst tot ‘art brut’. Een ontdekking dus deze artiesten en dit museum in een klein straatje in Schaarbeek!

Catherine Schmidt, conservator van het museum, praat met ons over de geheimen die een ziel geven aan deze plek.

Wat kunnen we precies zien in het Museum voor Spontane Kunst?

Schilderijen en beeldhouwwerken die allesbehalve ‘klassiek’ zijn. Het ziet er op het eerste zicht allemaal heel kleurrijk en vrolijk uit, maar als je kijkt naar hoe de werken tot stand zijn gekomen, zie je vaak een andere realiteit. Het zijn werken waar je geen voorkennis in kunstgeschiedenis voor nodig hebt: je moet er gewoon voor open staan en je laten raken.

Wat is jouw persoonlijke « crush » in het museum?

Moeilijke vraag, want ik heb bijna alle kunstenaars ontmoet die tentoongesteld hebben in het museum! Voor mij stellen ze dus allemaal een stukje van het leven voor. Ik onthoud zeker Norbert Benoît en zijn schilderij “Atomic Party”, dat je interpelleert en achterlaat met veel vragen. Sommigen zien er iets seksueels in, anderen een nucleaire champignonwolk!

Wat is het best bewaarde geheim van het Museum voor Spontane Kunst?

Het museum zelf! Het zijn vooral de Belgen, eerder dan de toeristen, die verbaasd zijn! Ze hadden nooit gedacht dat ze zo’n museum zouden vinden in hartje Schaarbeek.

Wat is er behalve een gewoon bezoek nog te doen in het Museum voor Spontane Kunst?

We hebben een speciaal ganzespel waarmee kinderen op een ludieke manier toegang krijgen tot de schilderijen. We hebben vaak lagere scholen op bezoek, soms voor kinderen met speciale noden. We doen ook mee met de Nocturnes van de Brusselse Musea. En we staan uiteraard altijd open voor nieuwe ideeën, activiteiten of workshops!

Wat is jouw andere favoriete museum in Brussel?

Het Van Buuren Museum en ook het Speelgoedmuseum dat echt een paradijs is voor kinderen! Ik wil ook het Charlier Museum tippen en La Fonderie, omdat beiden je naar originele plekken brengen.

Als je een speciale wens had voor het museum, wat zou die dan zijn?

Dan had ik graag een groter museum gehad en een grotere depotruimte.

BONUS |Chinees portret: als het Museum voor Spontane Kunst een … was :

Een kleur? Roze, omdat het een opvallende kleur is die tegelijk emoties oproept.

Een beroemdheid? De Kleine Prins

Een Belgisch gerecht? Waterzooi, omdat er van alles in zit!

Een dier? Een mus, omwille van haar discretie.